Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Σερρών Στ. Φωτιάδη
Η δημοτική αρχή δεν σχεδίασε τίποτα για το μέλλον και δεν αφήνει τίποτα πίσω της, υποστηρίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» ο υποψήφιος δήμαρχος Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη δεν κατανόησε τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», απέτυχε να ενώσει τον Δήμο Σερρών με τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και διεκπεραίωσε απλώς τα έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή…
Ο ίδιος, πάντως, διαβεβαιώνει ότι κατά την προεκλογική περίοδο θα είναι θεματοφύλακας του πολιτικού πολιτισμού.
ΕΡ: Διανύουμε πλέον προεκλογικές ημέρες. Πως θα θέλατε να κυλήσει η προεκλογική περίοδος των Δημοτικών εκλογών, στις οποίες θα συμμετέχετε ως υποψήφιος δήμαρχος Σερρών; Πιστεύετε ότι το διάστημα αυτό θα κυλήσει σε νοσηρό κλίμα καταγγελιών, συκοφαντιών του ενός υποψηφίου για τον άλλον ή θα διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας με γόνιμο διάλογο, αντιπαράθεση επιχειρημάτων και πρόταση για τη διακυβέρνηση του Δήμου Σερρών;
Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει ο λεγόμενος «πολιτικός πολιτισμός» και σας διαβεβαιώνω πως τόσο προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξής μας, αυτόν το «δρόμο» θα ακολουθήσουμε. Θα πείσουμε τον κόσμο με τα επιχειρήματά μας, με τις προτάσεις μας και με κανέναν άλλον τρόπο. Οι Σερραίοι δημότες κ. Νάτσιο, δεν «τρώνε κουτόχορτο» και έχουν και επίπεδο και γνώση και δεν ανέχονται άλλου είδους προεκλογικό αγώνα. Το βλέπω καθημερινά και ακούω την αγωνία στη φωνή τους, όταν μου ζητάνε να τους πω προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί ο Δήμος Σερρών και κατ’ επέκταση πως θα βελτιωθεί η ζωή τους. Από εμάς, ως παράταξη, έχετε αυτή τη διαβεβαίωση. Οι υπόλοιποι τι θα πράξουν, θα το δούμε στην πορεία…
ΕΡ: Έχετε ασκήσει σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή σε όλο το χρονικό διάστημα της θητείας της. Πείτε μας τρεις λόγους καίριους κατά τη γνώμη σας, όπου υστέρησε η δημοτική αρχή ή απέτυχε να διαχειριστεί ορθά τα δημοτικά πράγματα;
Πρώτον, απέτυχε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τη μεταρρύθμιση που λέγεται «Καλλικράτης». Και δεν αποτελεί δικαιολογία ότι είχαμε να κάνουμε με κάτι καινούριο και απαιτητικό. Να σας θυμίσω ότι είχα την τύχη να ανήκω στην πρώτη «φουρνιά» των «Καποδιστριακών» δημάρχων, που εκτός των οργανωτικών προβλημάτων, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τις έντονες τοπικές αντιδράσεις σχεδόν κάθε χωριού. Και τα καταφέραμε μέσα σε μία τετραετία όλοι οι συνάδελφοι. Απλά, η δημοτική αρχή κυριολεκτικά «πελάγωσε» και εμφανίσθηκε, το λέω μετά λύπης μου, κατώτερη των περιστάσεων για να διαχειρισθεί την πρώτη και ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο του «Καλλικράτη». Δεύτερον, απέτυχε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες βίωναν και βιώνουν μία σκληρή οικονομική κρίση και αντί ο Δήμος Σερρών να είναι όχι μόνο το «αποκούμπι», αλλά και αυτός που θα δώσει την ώθηση στις τοπικές κοινωνίες, η δημοτική αρχή ήταν απούσα και οι Σερραίοι πραγματικά ένιωσαν πιο εγκαταλελειμμένοι από ποτέ. Δεν κατάφερε να ενώσει τον αστικό ιστό του Δήμου, με την περιφέρεια, δηλαδή τα χωριά, προκειμένου να αποκτήσει ο Δήμος Σερρών μια δυναμική, που πιστέψτε με έχει τις δυνατότητες.
Τρίτον, απέτυχε να εκτελέσει ένα δικό της έργο, ενώ δεν αφήνει «προίκα» για την επόμενη και εξίσου κρίσιμη περίοδο, έστω ένα αναπτυξιακό έργο. Δεν έχει περάσει από το Δήμο Σερρών ούτε ένας Δήμαρχος που να μην έχει αφήσει έστω ένα έργο «σφραγίδα». Η δημοτική αρχή εκτέλεσε έργα που της άφησαν οι προηγούμενες, δηλαδή ήταν σε ρόλο απλού διεκπεραιωτή, ενώ δεν έχει σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό έργο για το μέλλον.
ΕΡ: Κατά τη γνώμη σας, τι χάθηκε για το Δήμο Σερρών από τη θητεία του Π. Αγγελίδη; Ποιες ευκαιρίες μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλά δεν αξιοποιήθηκαν;
Η δημοτική αρχή προσπάθησε να «περάσει» στον κόσμο ότι δεν υπήρχαν χρήματα και πως γι’ αυτό δεν μπορούσε να υλοποιήσει έργα. Παρά την αρχική μείωση των πόρων, περιττό να σας πω ότι υπήρξαν σημαντικές εισροές χρημάτων και πρώτα απ’ όλα από το ΕΣΠΑ. Αφήσαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κυριολεκτικά, να φύγουν. Είχαμε, επίσης, τη χρηματοδότηση των οφειλών προηγούμενων ετών των Δήμων της χώρας σε ιδιώτες, από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Μειώθηκε το κόστος λειτουργίας των Δήμων, ως συνέπεια της μείωσης της δαπάνης μισθοδοσίας, εξαιτίας των περικοπών, αλλά και της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων. Όλα αυτά είναι χρήματα κ. Νάτσιο. Όλα αυτά είναι χαμένες ευκαιρίες από τη δημοτική αρχή. Σε μία εποχή, μάλιστα, που θα έπρεπε να εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ.
Δ.Ν.
Το Β’ μέρος της συνέντευξης θα αναρτηθεί αύριο