Στα Ανώγια, στην Κρήτη, βρέθηκε μόνο μία ψήφος για τη Χρυσή Αυγή στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές. Δυστυχώς, αυτή ήταν η εξαίρεση στον… κανόνα, καθώς ένας στους δέκα ψηφοφόρους ψήφισε το νεοναζιστικό μόρφωμα και το ανέδειξε τρίτη πολιτική δύναμη (με ποσοστό 9,4%) σε 28 από 56 εκλογικές περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας.
Ποσοστά στα σωφρονιστικά καταστήματα
Η ψήφος προς τη Χρυσή Αυγή κυμάνθηκε σε υψηλά ποσοστά στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και σύμφωνα με το Έθνος της Τρίτης: στο Μαλανδρίνο η ΧΑ έλαβε 31,75% (ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών), στην Άμφισσα έλαβε σχεδόν 29% (ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), στη φυλακή Χερσονήσου Κρήτης έλαβε 23,97% (ακολουθεί η ΝΔ με πέντε μονάδες διαφορά), στον Δομοκό πρώτος ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με 58,8% και δεύτερη η ΧΑ με 17,65%, στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 44 ψήφους, η ΧΑ 13, η ΝΔ 12, στη φυλακή της Κω πρώτο κόμμα ήρθε Το Ποτάμι, στις φυλακές Κορυδαλλού, στο εκλογικό τμήμα που κρατούνται ο αρχηγός και οι βουλευτές της, πρώτη ήρθε η ΝΔ με 31,82%, ενώ η ΧΑ έλαβε 20,45%. Στις φυλακές Νιγρίτας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο με αφορμή το θάνατο από βασανιστήρια του Ι.Καρέλι, οι κρατούμενοι ανέδειξαν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερη τη ΝΔ και τρίτη τη ΧΑ.
Οι ένστολοι στηρίζουν ΧΑ
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί για μία ακόμη φορά ψήφισαν μαζικά τη Χρυσή Αυγή, σε ποσοστό που ίσως υπερβαίνει το 50%. Παρ’ ότι οι ένστολοι «διασκορπίστηκαν» σε περισσότερα και διαφορετικά εκλογικά τμήματα από τις βουλευτικές εκλογές του 2012, πάλι εμφανίζονται να «γιγαντώνουν» το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος. Παρ’ ότι μεσολάβησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για την οποία η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε τον ρόλο του ερευνητή της υπόθεσης και παρά τις εσωτερικές έρευνες για «θυλάκους» της οργάνωσης μέσα στην Αστυνομία, οι ένστολοι φαίνεται να ψήφισαν ακόμη πιο δυναμικά τη Χρυσή Αυγή από τις εκλογές του καλοκαιριού του 2012, δημιουργώντας για άλλη μια φορά, πλήθος ερωτηματικών για όσα συμβαίνει στο εσωτερικό της Αστυνομίας. Σύμφωνα με Το Βήμα, συνολικά 2.738 αστυνομικοί ψήφισαν ανά 150-200 άτομα σε κάθε ένα από το 1014 ως το 1029 εκλογικά τμήματα, καθώς και από το 1046 έως το 1048, σε σχολεία της οδού Αμπελακίων και Αχαΐας, κοντά στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Είναι ενδεικτικό ότι κατά μέσον όρο σε αυτά τα 18 εκλογικά τμήματα (σ.σ. σε κάθε ένα ψήφιζαν περίπου 400-480 άτομα, από τα οποία οι 150 έως 200 ήταν αστυνομικοί) η Χρυσή Αυγή έλαβε από 16,32% ως 22,32% όταν ο μέσος όρος της στην Α’ Αθηνών ήταν 7,81%. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι σε γειτονικά εκλογικά κέντρα, όπως το 1001 ή το 1030, όπου ψήφιζαν μόνο πολίτες, το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος ήταν 8,8% και 9% αντιστοίχως. Δηλαδή, πιο απλά, όπου ψήφιζαν οι αστυνομικοί το ποσοστό της Χρυσής Αυγής υπερδιπλασιαζόταν. Πιο αναλυτικά στο 1047 εκλογικό τμήμα η Χρυσή Αυγή έλαβε 22,32%, στο 1022 πήρε 21,18%, στο 1020 έλαβε 20% ενώ το «χαμηλότερο» ποσοστό το έλαβε στο 1029 τμήμα με… μόλις 16,54%. Όπως ανέφεραν αναλυτές των αποτελεσμάτων, «το γεγονός ότι σε αυτά τα τμήματα ποσοστό περίπου 30-40% είναι αστυνομικοί σε συνδυασμό με τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογών, δείχνει ότι παρά τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί για τις σχέσεις ΕΛ.ΑΣ. – Χρυσής Αυγής, ακόμη περισσότεροι αστυνομικοί ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα». Σημειώνεται ότι σε εκλογικά τμήματα που ψήφισαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από το αρχηγείο της λεωφόρου Κατεχάκη το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ήταν 13-15%.
«Πόρτα» από τη Λεπέν
«Έχουμε δηλώσει εξ’ αρχής ότι δεν έχουμε τις ίδιες θέσεις και δεν πρόκειται να συμμαχήσουμε με την Χρυσή Αυγή», δηλώνει η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ερωτηθείσα τι θα πράξει το Εθνικό Μέτωπο σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή ζητήσει συνεργασία, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη συγκρότηση πολιτικής ομάδας της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Εθνικό Μέτωπο -το οποίο κατήγαγε νίκη-σοκ στη Γαλλία εκλέγοντας 34 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο- επιδιώκει τη συγκρότηση ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ των συμμάχων του περιλαμβάνονται ήδη το ολλανδικό Κόμμα των Ελευθέρων του Χέερτ Βίλντερς, η ιταλική Λέγκα του Βορρά, το βελγικό Vlaams Belang και το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας. Ο ηγέτης του βρετανικού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ -ο οποίος επίσης κέρδισε τις εκλογές στη Βρετανία με ποσοστό 27,5% και εκτιμάται ότι θα εκλέξει 23 ευρωβουλευτές- έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμαχήσει με το γαλλικό κόμμα, κατηγορώντας το για αντισημιτισμό. Για τη συγκρότηση πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτούνται 25 ευρωβουλευτές που όμως θα πρέπει να προέρχονται από επτά διαφορετικές χώρες.