«Επέλεξα το Ποτάμι γιατί είναι ένα κόμμα του κεντρώου χώρου»
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Μάχιμος δικηγόρος στην πρώτη γραμμή ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου δίνει το παρόν για πρώτη φορά σε Εθνικές εκλογές με το Ποτάμι. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε υποστηρίζει ότι η πολιτική είναι για τον ίδιο «προσφορά και τρόπος ζωής» με αιχμή του δόρατος την ιδιαίτερη πατρίδα του στις Σέρρες και τον αδύναμο πολίτη. Προσδιορίζει τον εαυτό του ως έναν λαϊκό άνθρωπο του κέντρου που θέλει να ζει σε μία ελεύθερη οικονομία και πιστεύει ακράδαντα ότι οι Έλληνες πρέπει να δώσουν τέλος στις εμφυλιοπολεμικές λογικές του δεξιού και του αριστερού.Πιστεύει ότι η χώρα μας πρέπει να οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις ώστε να μπορεί εξασφαλίσει σε όλους τους Έλληνες δουλειά και αξιοπρεπή αμοιβή.Τέλος εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον του Νομού μας και προτείνει τρόπους αύξησης του εισοδήματος των Σερραίων.
Τι σας ώθησε να είστε υποψήφιος βουλευτής σε αυτή την χρονική περίοδο; Είναι η ευγενής φιλοδοξία ή η διάθεση για προσφορά ή είναι κάτι άλλο;
Πολιτική δεν είναι μόνο οι Εθνικές εκλογές ή μόνο οι εκλογές αλλά η συμπεριφορά, η καθημερινότητα και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε μέσα στη κοινωνία μας. Πολιτική είναι η κάθε προσφορά, η κάθε πράξη και η κάθε δράση που έχουμε ως άνθρωποι. Λειτουργώ πολιτικά από τότε που ξεκίνησα τη δικηγορία. Η δικηγορία ήταν για μένα ένα πολιτικό εργαλείο για να παίρνω θέση και να αναπτύσσω δράσεις. Στην πολιτική σημαντικό είναι να διαλέγεις πλευρά. Έχω επιλέξει την πλευρά του μικρομεσαίου, του αδύναμου, του τοπικού επιχειρηματία, γενικότερα έχω διαλέξει την πλευρά της πόλης μου και του νομού μου. Η πολιτική μου δράση δεν ξεκινά τώρα επειδή είμαι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Επομένως αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ είναι ότι ενδιαφέρομαι για τα κοινά.
Γιατί με το Ποτάμι;
Ο λόγος είναι απλός και πιστεύω ότι αυτό ωθεί πολλούς ανθρώπους να συμπαραταχθούν με το Ποτάμι. Έχουμε κουραστεί να μπαίνουμε σε εμφυλιοπολεμικές λογικές, έχουμε κουραστεί να έχουμε τα ίδια, φθαρμένα, κουρασμένα πρόσωπα να προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτά θα μας σώσουν. Η αλήθεια είναι ότι πριν δημιουργηθεί το Ποτάμι δε μπορούσα να εκφραστώ γιατί είμαι ένας άνθρωπος του Κέντρου, μου αρέσει το στρογγυλό, δε μου αρέσουν οι γωνίες. Μου αρέσουν οι ρήξεις, η δυναμική αλλά δεν μου αρέσει να βλέπω μονόπλευρα κάποια πράγματα. Όπως λέει ο πρόεδρος μας, μου αρέσει να βλέπω τις δύο όχθες, και την αριστερή και την δεξιά. Δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί για αυτό επέλεξα το Ποτάμι γιατί είναι ένα κόμμα του κεντρώου χώρου, θεωρώ ότι εκφράζει απόλυτα ανθρώπους σαν και εμένα που θέλουν να υπάρξει κοινός σκοπός και μία κατεύθυνση στην πατρίδα μας. Πιστεύω ότι μέσα από αυτό τον χώρο μπορώ να εκφραστώ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον.
Κανένα κεντρώο κόμμα δεν μακροημέρευσε όμως…
Θα σας απαντήσω όχι με ερώτηση, αλλά με το εξής: Ποιος δεξιός ή αριστερός μακροημέρευσε ή έγινε μεγάλος ηγέτης και έμεινε στην ιστορία; Όλοι οι μεγάλοι ηγέτες μας των τελευταίων 100 ετών ήταν ή κεντροαριστεροί ή κεντροδεξιοί. Δηλαδή έπειθαν το κέντρο, τον Έλληνα που θέλει να πετάξει την εμφυλιοπολεμική λογική. Αυτοί οι πολιτικοί έγιναν μεγάλοι, αυτοί που έπειθαν ότι δουλεύουν και για τον δεξιό και για τον αριστερό.
Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την προεκλογική περίοδο;
Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει κινδυνολογίες. Επέλεξα ένα κόμμα που δε με κάνει να φοβάμαι, δεν μου μιλά για φοβέρα, μου λέει ότι θέλει κάτι καθαρό. Πιστεύω ο κόσμος να μην κάνει το λάθος να ψηφίσει από αντίδραση. Όσο κουρασμένος και αν είναι θα πρέπει να ψηφίσει θετικά, δηλαδή να ψηφίσει αυτό που επιλέγει ότι είναι το καλύτερο για τον τόπο του και κατ’ επέκταση για την πατρίδα του. Πιστεύω ότι καταλυτικό ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα. Θέλω να αξιολογηθώ και εγώ ως νέο πρόσωπο. Να μην μπει στη διαδικασία ο κόσμος να επιλέξει χώρο. Πιστεύω όμως ότι επειδή θα επιλέξει και χώρο εύχομαι να επιλέξει νέους χώρους και όχι κουρασμένους.
Το Ποτάμι ενσωματώνει τάσεις και θέσεις από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τον φιλελευθερισμό. Εσείς με ποια πλευρά του πολιτικού χάρτη τοποθετείτε τον εαυτό σας;
Είμαι ένας λαϊκός άνθρωπος του κέντρου που θέλει να ζήσει σε μία ελεύθερη οικονομία. Επιθυμώ να έχουν οι συμπολίτες μου το ελάχιστο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δηλαδή να έχει ένα σπίτι, να μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, να μπορεί να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο, να λαμβάνουν οι γονείς του μία αξιοπρεπή σύνταξη. Αυτά που θέλει ο καθημερινός άνθρωπος. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ελεύθερη οικονομία, μέχρι το σημείο που σας περιέγραψα είναι η προστασία του απλού πολίτη. Δε δέχομαι να μου αποδίδουν τον τίτλο του λαϊκού δεξιού μή λαϊκού αριστερού.
Πως θα υλοποιηθούν αυτά που περιγράφετε; Η Ελλάδα ήταν χώρα μεταναστευτική, και τα τελευταία χρόνια έζησε πάνω από τις δυνάμεις της, δε μπόρεσε να συγκροτήσει υγιή παραγωγική βάση.
Αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε αλλά έχει να κάνει με αυτό που λέει το Ποτάμι. Η Ελλάδα είναι οι δύο όχθες. Είναι και η δεξιά και η αριστερή. Δεν βρήκαμε ποτέ τον δρόμο δεξιοί και αριστεροί να προχωρήσουμε μπροστά, να συμπορευτούμε για την επίτευξη κοινών στόχων. Αυτός είναι ο δρόμος του κέντρου είναι ο δρόμος που έχει να κάνει με την λογική και όχι με τα συμφέροντα. Πρώτα θα δούμε το συμφέρον του λαού μας, πρώτα να μοιράσουμε ο,τι υπάρχει για να υπάρξει αξιοπρέπεια στον άνθρωπο. Η μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έπραττε το ακριβώς αντίθετο. Συντηρούσαμε μία κάστα ανθρώπων, την δική τους κομματική πελατεία, και δεν τους ενδιέφερε τι θα γίνει με την υπόλοιπη πατρίδα. Αυτό που μοιράζαμε στους κομματικούς στρατούς ήρθε η ώρα να μας καταπλακώσει.
Είναι όμως ώριμος ο Έλληνας να δεχτεί ότι τέρμα τα ψέματα και ότι ήρθε η ώρα να δουλέψει, γιατί το αξιακό μας σύστημα ήταν διαφορετικό; Όλοι ήθελαν την αξιοκρατία αφού όμως οι ίδιοι έβρισκαν νωρίτερα μία θέση στον ήλιο του δημόσιου…
Δε μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιον που ψάχνει δουλειά, δε μπορούμε να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους που έψαχναν να βρουν μία δουλειά για τα παιδιά τους ή τους ίδιους. Αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος να βρουν δουλειά την ζήτησαν ρουσφετολογικά. Αυτός ο τρόπος συντηρούνταν από αυτούς που διοικούσαν. Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά σε όλους και δίνουμε επίδομα φτώχειας, επίδομα πετρελαίου, θέρμανσης. Ο Έλληνας δεν έφταιγε, ευθύνη είχε το σύστημα που συντηρούνταν με αυτό τον τρόπο και έμεινε στην εξουσία με αυτόν τον τρόπο. Δεν ήθελε να μοιράσει 100 χιλιάδες θέσεις αξιοκρατικά αλλά ρουσφετολογικά. Δεν φταίει ο εργαζόμενος αλλά αυτός που στήνει το όλο σύστημα για να πάρει τον εργαζόμενο με τον τρόπο που τον προσλαμβάνει. Ο Έλληνας δεν φταίει, έτσι γαλουχήθηκε και έτσι λειτουργούσε. Όσοι σήμερα θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική πρέπει να το ξεχάσουν αυτό. Εμείς οι νέοι άνθρωποι που έχουμε νοιώσει την κρίση στο πετσί μας ξέρουμε ότι αυτό έχει τελειώσει. Τώρα που τελείωσαν τα ρουσφέτια καταλάβαμε τι κακό έκαναν στην πατρίδα μας. Ήρθε πλέον η ώρα της αξιοκρατίας των ικανών και άφθαρτων προσώπων.
Ως μάχιμος δικηγόρος και άνθρωπος της αγοράς πως διαβλέπετε οικονομική ανάκαμψη του Νομού Σερρών και πώς αυτή μπορεί να οργανωθεί ώστε να υπάρξει απτό αποτέλεσμα σε βάθος μίας πενταετίας;
Είμαι αισιόδοξος για τον Νομό Σερρών. Πιστεύω ότι τα πράγματα που χρειάζεται ο νομός είναι απλά και καινοτόμα. Επειδή έχει κομβικό σημείο και κομβικό χαρακτήρα και διαθέτει τον μεγαλύτερο κάμπο που έχουμε στην Ελλάδα. Έχουμε σύνορα, έχουμε λιμάνι. Πρέπει να κινούνται οι πρωτοπόρες ιδέες που έχουν πολλοί αγρότες μας, που έχουν επαγγελματίες του τόπου μας που τις ξεκινούν μόνοι τους και μπορούν από αυτές τις καινοτόμες ιδέες να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή η πιο εξέχουσα επένδυση και «έξυπνη» είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, από τα σκουπίδια των χωραφιών δηλαδή. Εξηγήστε μου γιατί δεν έχουμε κατευθύνει τους αγρότες ώστε να υπάρχουν δέκα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στις Σέρρες. Δεν είναι κάτι πανάκριβό, δεν είναι κάτι εξαιρετικό, ούτε κάτι δύσκολο. Όλα τα υπολείμματα των χωραφιών που οι αγρότες δε μπορούν να τα κάψουν και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, να γίνουν καθαρά χρήματα στα χέρια τους. Τα υπολείμματα αυτά μπορούν να καίγονται και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, που θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, πληρώνεται με 200 ευρώ το μεγαβάτ. Αυτά τα εργοστάσια ζεσταίνουν νερό, θα μπορούσαν να συνδεθούν με την τηλεθέρμανση και αντί να ψάχνουμε ως λύση το φυσικό αέριο, θα μπορούσαμε να έχουμε καθαρό φθηνό ρεύμα στις Σέρρες, ζεστό νερό σε συνδυασμό με την τηλεθέρμανση και να γίνει πιο φθηνή και η τηλεθέρμανση ενώ θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την γεωθερμία.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι στόχος για το Ποτάμι είναι η τρίτη θέση. Θα τα καταφέρει στις Σέρρες να προσπεράσει το ΠΑΣΟΚ την Χρυσή Αυγή και τα άλλα κόμματα και να τερματίσει τρίτο;
Το Ποτάμι είναι ένα αστικό κόμμα. Απευθύνεται και στους αγρότες άλλα είναι δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους της υπαίθρου που δουλεύουν παρά πολύ και τα χωριά στο Νομό είναι παρά πολλά. Πιστεύω ότι στο Νομό Σερρών θα έχουμε το αποτέλεσμα που ευελπιστούμε, αλλά πιστεύω ότι το Ποτάμι στα αστικά κέντρα και ειδικά στις Σέρρες θα καταφέρει να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ότι το Ποτάμι έχει ρεύμα και προσελκύει νέους ανθρώπους στη ψυχή και στη καρδιά αυτό το βλέπουμε και το ζούμε κάθε μέρα.