Κύριε Διευθυντά
Αναφερόμενοι στη στήλη «απόψεις» του φύλλου σας της 21/02/2014, όπου φιλοξενείται άρθρο του δημοσιογράφου Παναγιώτη Σαββίδη με τίτλο: «Στις “φιέστες” πρώτοι-Στην τουριστική προώθηση των Σερρών “σφυρίζουν” αδιάφορα» και με σεβασμό στην αλήθεια, σας κάνουμε γνωστά τα εξής :
1.- Όντως, ο «Καλλικράτης» περιόρισε τη διαχειριστική και οικονομική αυτονομία- αυτοτέλεια των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) σε θέματα τουρισμού, στη λογική μίας ενιαίας προβολής για όλη την Περιφέρεια, αφού πλέον οι άλλοτε νομοί αποτελούν ένα «ενιαίο όλον» χωρίς γεωγραφικά σύνορα.
Όμως, οι δυνατότητες δεν είναι ανύπαρκτες, αφού υπάρχει η ευχέρεια μέσα από άλλες πηγές χρηματοδότησης ( Leader, Interreg, τοπικοί οργανισμοί τουρισμού κλπ), οι ΠΕ να υλοποιούν και αυτόνομη τουριστική προβολή, ως ένα υποσύνολο στο γενικότερο σύνολο της προβολής , η οποία θα δρα παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτήν της Περιφέρειας.
2.- Είναι γνωστή η ετερογένεια του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, όπως επίσης είναι γνωστό ότι το μοντέλο «Καλοκαίρι-Ήλιος-Θάλασσα» είναι κυρίαρχο στις προτιμήσεις των διαφόρων δυνητικών επισκεπτών εσωτερικού και εξωτερικού. Με αυτή την έννοια είναι επόμενο οι Περιφερειακές Ενότητες της Χαλκιδικής, Πιερίας, Θεσ/νίκης να έχουν κάποια ιδιαιτερότητα προβολής στο πλαίσιο όμως της ενιαίας στρατηγικής της Περιφέρειας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν τα παράπλευρα οφέλη που έχει η «περιφέρεια» της Περιφέρειας (Σέρρες, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς) από τον «τουριστικό όγκο» των προαναφερθεισών περιοχών , αφού το τουριστικό όφελος διαχέεται δίκην συγκοινωνούντων δοχείων και προς την περιοχή μας (βλέπε ημερήσιες εξορμήσεις-εκδρομές των γκρουπ του Στρυμονικού κόλπου, Χαλκιδικής κλπ, προς Σπήλαιο. Λ. Κερκίνη κλπ).
3.- Η ΠΕ Σερρών κατ’ επανάληψη στις συσκέψεις (και όχι μόνο) της Διευρυμένης Επιτροπής Τουριστικής Προβολής έθεσε την πρόταση-προβληματισμό για τη σύσταση ενός Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (ΟΤΑ) (βλέπε Χαλκιδική, Θεσ/νίκη), με συμμετοχική συνεισφορά όχι μόνο των Δήμων , αλλά και άλλων μεγάλων Φορέων της περιοχής μας ( ΕΒΕΣ, Αυτοκινητοδρόμιο, Σπήλαιο ΑΕ κλπ).Τότε μόνο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για λειτουργικό σχεδιασμό τουριστικής προβολής, όπως αναφέρει ο κ. Σαββίδης και μάλιστα απαλλαγμένο από δημοσιονομικές δυσκαμψίες.
Δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια ( όμως δεν αποθαρρυνόμαστε) και τούτο διότι, αφενός απαιτείται για το σκοπό αυτό οικονομική συνεισφορά και αφετέρου (και κυρίως αυτό) όλοι οι δήμαρχοι θεωρούν ως πάρεργο τον τουρισμό, αγνοώντας ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη του τόπου μας μπορεί να περάσει μέσα και από την τουριστική ανάπτυξη.
Όμως, ο κ. Σαββίδης σε όλες αυτές τις συσκέψεις δεν έχει παραβρεθεί ποτέ και ούτε έχει συζητήσει με την Υπηρεσία Τουρισμού της Ενότητάς μας για να έχει πρωτογενή και έγκυρη ενημέρωση.
4.- Το « λίγο η κρίση» να το δεχθούμε. Όμως το «δεν βαριέσαι» και το «όλοι οι υπόλοιποι αγρόν αγοράζουν», εάν αναφέρονται και στη Περιφερειακή μας Ενότητα, δεν μας αγγίζουν και είναι τουλάχιστον δημοσιογραφικώς ανεύθυνα. Θα μπορούσε ο αρθρογράφος από δημοσιογραφική δεοντολογία, να ενημερωθεί, πριν γράψει για τις προσπάθειες του Γραφείου Τουρισμού, έστω μέσα στις δυσκολίες του «Καλλικρατικού περιβάλλοντος» και της οικονομικής κρίσης.
Να μην συγχέει ο κ. Σαββίδης το Δήμο Ν. Ζίχνης, τον οποίο εξαιρεί, με το Σπήλαιο Αλιστράτης που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία, στην οποία παρεμπιπτόντως κύριος μέτοχος είναι η Ενότητά μας.
Ακόμη, αν είχε ρωτήσει θα γνώριζε ότι (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αρμόδιου Αντιδημάρχου) ο Δήμος Σερρών:
Έχει μικρό ετήσιο προϋπολογισμό για την τουριστική προβολή
Έχει κατεβεί αυτόνομα σε λίγες εκθέσεις τουρισμού
Σε αρκετές συμμετοχές του σε εκθέσεις φιλοξενήθηκε (και καλώς έγινε) στις στο χώρο της Περιφέρειας
Δεν έχει εκδώσει τουριστικά φυλλάδια και όσα έχει διαχειριστεί είναι όλα δικά μας
5.- Πιστεύουμε ότι μεμονωμένες προσπάθειες ( προτείνεται από τον αρθρογράφο το ΕΒΕΣ) δεν μπορούν να έχουν καμία τύχη, αφενός για λόγους αδυναμίας να σηκώσουν όλο το οικονομικό βάρος που απαιτεί μία τέτοια πρωτοβουλία και αφετέρου για λόγους συντονισμού στην προώθηση-προαγωγή του ενιαίου όλου για την περιοχή μας. Απαιτείται κοινή προσπάθεια πολλών Φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, και ένας Leader που να διαθέτει και την πολιτική βούληση και την τεχνογνωσία.
6.- Αναφέρεται ο αρθρογράφος για την έκθεση της Σόφιας : «ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ παντελώς ο νομός Σερρών», παραθέτοντας κάποια τοπωνύμια (Πρέβεζα, Πάργα, Σκιάθος κλπ) που συμμετείχαν στην έκθεση. Του διαφεύγει όμως ότι όλοι οι παραπάνω είναι Δήμοι και όχι Περιφερειακές Ενότητες. Δεν αναφέρεται (ελπίζουμε όχι σκόπιμα) ακόμη το γεγονός ότι η Περιφέρεια συμμετείχε στην έκθεση με δικό της χώρο, δίπλα στον Οργανισμό Τουρισμού της Χαλκιδικής και με φυσική παρουσία υπηρεσιακού παράγοντα του Γραφείου Τουρισμού της ΠΕ Σερρών. Ήταν εκείνος ο χώρος που αποτέλεσε «βήμα» για το Δήμο Σερρών, για το Σπήλαιο, για τον αρθρογράφο και για οποιονδήποτε άλλο Φορέα των Σερρών ήθελε, αφού και αυτό αποτελεί για εμάς ρόλο, αρκεί να υπάρχει βούληση στελέχωσης κάθε φορά της αποστολής από τοπικούς φορείς του τουρισμού.
Η Περιφέρεια αυτό μπόρεσε να κάνει στην οικονομική συγκυρία που βιώνει. Αν ο Δήμος Σερρών ή το Σπήλαιο ( αναφέρουμε αυτά γιατί αυτά αναφέρει ο αρθρογράφος, θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε άλλος Δήμος ή Φορέας), πιστεύει ότι μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο αισθητικά δεν έχει παρά να μισθώσει το δικό του χώρο. Όσο αυτό δεν γίνεται μας ικανοποιεί ιδιαίτερα να παρέχουμε το χώρο μας σε όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της τουριστικής προβολής, έστω ως ένα σημείο αναφοράς για τα επαγγελματικά τους ραντεβού.
Χαιρετίζουμε ως αξιέπαινη την εκδοτική προσπάθεια του αρθρογράφου και τη διανομή του περιοδικού του στην έκθεση της Σόφιας. Πάντοτε πιστεύαμε ότι μέσα από το ατομικό συμφέρον τέτοιων προσπαθειών υπηρετείται και το γενικότερο συμφέρον της Ενότητάς μας, αφού γίνεται μία καλή προβολή της περιοχής
7.- Ναι, η Βουλγαρία είναι γειτονιά μας.
Είναι γεγονός ότι καθημερινά διέρχονται από την περιοχή μας, για διάφορους λόγους εκατοντάδες Βούλγαροι. Είναι γνωστό ότι το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα είναι πιστό στο μοντέλο Καλοκαίρι – Ήλιος – Θάλασσα (Summer-Sun- Sea, SSS), που συνάδει με το βιοτικό της επίπεδο και τις ασθενείς τουριστικές ανησυχίες-αναζητήσεις της για εναλλακτικές προτάσεις στον τουρισμό Μας ενδιαφέρει και αυτό, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Η προσπάθειά μας στην τουριστική αγορά της Βουλγαρίας χρονολογείται από παλιά και θα συνεχισθεί. Καλοδεχούμενες οποιεσδήποτε προτάσεις για διείσδυση στην αγορά της , που όμως να είναι υλοποιήσιμες και συμβατές με την οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Είναι επίσης γνωστό ότι η «δόμηση» ενός τουριστικού ρεύματος και η «διείσδυση» σε μία τουριστική αγορά δεν είναι έργο μόνο ενός ή μόνο μιας τουριστικής καμπάνιας. Είναι σύνθετο θέμα που απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες με τους επαγγελματίες του τουρισμού. Με αυτή την έννοια θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τον κ .Σαββίδη ότι οι τοπικοί φορείς του τουρισμού ( ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία κλπ), πλαισίωσαν τις αποστολές μας στις εκθέσεις εξωτερικού σπάνια ή και καθόλου.
Η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση, ούτε σύμβουλος επιχειρήσεων, ούτε τιμολογιακή πολιτική μπορεί να εφαρμόζει, ούτε «κλείνει δουλειές». Αυτό που κάνει είναι η τουριστική προβολή που της επιτρέπεται, παρέχει το βήμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μετά τα άλλα ανήκουν στην τελευταία.
8.- «Τίποτε απολύτως» δεν κάναμε, αναφέρει ο αρθρογράφος, για να κρατήσουμε τους διερχόμενους Βούλγαρους στο νομό μας.
Μεγάλα λόγια και βαριά. Ως Περιφερειακή Ενότητα και παλαιότερα ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για δέκα και πλέον έτη υπάρχει αδιάλειπτη παρουσία μας σε εκθέσεις της Βουλγαρίας (Σόφια, Βάρνα), έχουν υλοποιηθεί συνοριακά προγράμματα με τη Βουλγαρία και προφανώς η όποια Βουλγαρική επισκεψιμότητα στην περιοχή μας δεν έχει επιτευχθεί από μόνη της και πιστεύουμε ότι οφείλεται και στη δική μας συμβολή.
9.- Σκωπτικά ίσως αναφέρεται ο αρθρογράφος στη διανομή φυλλαδίων της παλιάς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκ μέρους του Αντιδημάρχου Σερρών. Εμείς ευχαριστούμε για αυτή του την πρωτοβουλία.
Όμως τα φυλλάδια αυτά τα οποία διαχειριζόμαστε εμείς και από μας τα έχει πάρει ο κ. Αντιδήμαρχος δεν ακυρώνουν την ενιαία προβολή της Περιφέρειας, αλλά τη συμπληρώνουν. Ίσως θα έπρεπε να αξιολογήσετε θετικά την ύπαρξή και διανομή τους στην έκθεση.
Και βέβαια έγινε έργο στην προηγούμενη (και όχι μόνο) περίοδο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο θέμα της τουριστικής προβολής. Όμως, υπάρχει συνέχεια στη Διοίκηση και οι προσπάθειες συνεχίζονται και πρέπει να αξιολογούνται σε συνάρτηση, αφενός με το πλαίσιο του νέου χάρτη « Καλλικρατικών δυνατοτήτων» και αφετέρου των οικονομικών συγκυριών και πάντοτε βέβαια καλοπροαίρετα.
10.- Κάνει λόγο ο αρθρογράφος για στοχευμένη προβολή στη γείτονα υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Στο πλαίσιο βέβαια των Δημοσιονομικών και θεσμικών μας δυνατοτήτων, κατά την άποψή μας, είναι στοχευμένη προβολή:
η συμμετοχή στις εκθέσεις της Σόφιας
η οργάνωση στο ξενοδοχείο Hilton ημέρας Ελληνικής γαστρονομίας και παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας σε τουριστικούς φορείς της Βουλγαρίας ( tour operators, travel agents κλπ) και η οργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων
η οργάνωση σε ξενοδοχείο της πόλης μας, σε συνεργασία με τον Hatta, διημερίδας, στην οποία προσκεκλημένη ήταν η αντίστοιχη Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Βουλγαρίας και στο πλαίσιο της οποίας έγινε παρουσίαση του τουριστικού μας προϊόντος καθώς και επιχειρηματικές συναντήσεις (workshop)
η οργάνωση στο Hilton της Σόφιας εκδήλωσης για το μηχανοκίνητο αθλητισμό (αυτοκινητοδρόμιο) σε συνεργασία με Σερραίο επιχειρηματία
η υλοποίηση προγραμμάτων Interreg
η μεταγλώττιση στη Βουλγαρική γλώσσα κάποιων θεματικών φυλλαδίων