Τριάντα χρόνια μετά την επιτυχία της ανόδου στην Εθνική Ερασιτεχνική το 1984
Αναφέρονται στην περίοδο εκείνη ο πρόεδρος Ι. Τριανταφυλλίδης, ο προπονητής Γ. Αποστολίδης και οι ποδοσφαιριστές Γ. Μόκας, Γ. Μάνιος, Π. Τσιφτσίνης
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την ημέρα που η ποδοσφαιρική ομάδα της Αναγέννησης Νέου Πετριτσίου στέφθηκε υπερπρωταθλήτρια Ν. Σερρών για την ποδοσφαιρική περίοδο 1983-1984, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Την ημέρα εκείνη σάρωσε με σκορ 6-0 την Ελπίδα Προβατά στο Εθνική στάδιο Σερρών. Ήταν η πρώτη φορά που το σωματείο του Νέου Πετριτσίου έφευγε νικητής από αγώνες μπαράζ ανόδου. Είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες πέντε χρόνια νωρίτερα. Η πρώτη την περίοδο 78-79 και η δεύτερη την περίοδο 79-80. Τον Μαϊο του 1979 το Νέο Πετρίτσι είχε χάσει στα πέναλτυ από τον Ολυμπιακό Λευκώνα ενώ τον Μαϊο του 1980 είχε ηττηθεί δίκαια από τον ΑΟΝιγρίτας με σκόρ 2-0. Και τα δύο παιχνίδια είχαν φιλοξενηθεί στο Εθνικό Στάδιο Σερρών. Από τον Μαϊο του 1980 έως τον Μαϊο του 1983 κύλησαν τρείς χρονιές συντήρησης στη Α΄κατηγορία της ΕΠΣ Σερρών. Η ομάδα αδυνατούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα στον όμιλο της. Το καλοκαίρι του 1983 συγκροτείται το Δ.Σ του σωματείου και ο πρόεδρος Ιορδάνης Τριανταφυλίδης προσλαμβάνει προπονητή τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Πανσερραϊκού Γ. Αποστολίδη. Η ομάδα κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το άπιαστο όνειρο τόσων ετών. Κέρδισε το πρωτάθλημα στον όμιλο της, και επικράτησε στα παιχνίδια μπαράζ ανόδου σπάζοντας μία δυσμενή παράδοση που ήθελε το Νέο Πετρίτσι να φθάνει στην πηγή αλλά να μην καταφέρνει να πιει νερό. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με δύσκολη νίκη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος επί του Ηρακλή Χειμάρρου στο γήπεδο του Πετριτσίου και ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου του 1984 με την νίκη επί του Προβατά με σκόρ 6-0. Στο παιχνίδι εκείνο το Νέο Πετρίτσι είχε επιβάλλει τον ρυθμό του από το πρώτο μέρος. Βρέθηκε να κερδίσει με σκόρ 4-0 στο ημίχρονο με τρία τέρματα του Γιώργου Μάνιου και ένα του Μάκη Πρίπορα. Στο Β μέρος στο σκόρ διευρύνθηκε με ένα τέρμα του Μάκη Πρίπορα και ένα του Χρήστου Πόπτση.
Ο σκόπελος του Σερραϊκού
Η καλή μέρα στα παιχνίδια μπαράζ ανόδου είχε φανεί από το παιχνίδι με τον Σερραϊκό και την νίκη με σκόρ 2-1. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 1984 στο ξερό γήπεδο της Σκοτούσας. Η ομάδα του Πετριτσίου προηγήθηκε 2-0 στο ημίχρονο με τέρματα που πέτυχαν οι Γιώργος Μάνιος και Μάκης Πρίπορας. Στο β μέρος ο Σερραϊκός πίεσε την εστία του Πετριτσίου άλλα κατάφερε μόνο να μειώσει σε 2-1. Ηρωας του αγώνα αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας της ομάδας Αντώνης Παπαδόπουλος ο οποίος πραγματοποίησε φοβερή απόκρουση στο 90 αποσοβώντας την ισοφάριση. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Αθανάσιου Μπάρκα βρήκε τους παίκτες της Αναγέννησης να πανηγυρίζουν την νίκη τους απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα που διέθετε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που είχαν θητεύσει στους ερασιτέχνες του Πανσερραϊκού.
Σπάσαμε την κακοδαιμονία
Ο πρόεδρος του Δ.Σ της ομάδας του Νέου Πετριτσίου Ιορδάνης Τριανταφυλλίδης θεωρεί ότι η επιτυχία της ανόδου οφείλεται στη σωστή οργάνωση της ομάδας και την θέληση που υπήρχε να αλλάξει κατηγορία σπάζοντας την κακοδαιμονία που ήθελε το Νέο Πετρίτσι να αποχωρεί ηττημένο από τους αγώνες μπαράζ. «Κάτω από αφόρητη ζέστη στο ξερό γήπεδο της Σκοτούσας κερδίσαμε τον Σερραϊκό και άνοιξε ο δρόμος για την κατάκτηση της ανόδου. Το παιχνίδι με τον Προβατά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Το παιχνίδι το «καθάρισε» ο Γιώργος Μάνιος στα πρώτα 30 λεπτά.» δήλωσε ο Ιορδάνης Τριανταφυλλίδης.
Υπήρξε καλό κλίμα
Ο προπονητής Γιώργος Αποστολίδης προπονητής της ομάδας την περίοδο εκείνη εκτιμά ότι η επιτυχία οφείλεται στο καλό κλίμα που υπήρχε μεταξύ διοίκησης, παικτών. «Η ομάδα του Πετριτσίου την εποχή εκείνη είχε έμψυχο δυναμικό ποδοσφαιριστές από το χωριό, μάλιστα κάποιοι αναδείχθηκαν εκείνη την χρονιά και στήριξαν το σωματείο για πολλά χρόνια» μας ανέφερε. Ο Γιώργος Αποστολίδης θυμάται τις παραμονές του αγώνα μπαράζ με τον Σερραϊκό. Το Πετρίτσι έθεσε βέτο το παιχνίδι να διεξαχθεί εκτός Σερρών αφού η αντίπαλος ομάδα χρησιμοποιούσε ως έδρα το Εθνικό Στάδιο. Το αίτημα έγινε δεκτό και κατόπιν κλήρωσης ο αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο της Σκοτούσας. Στο παιχνίδι με τον Προβατά ο προπονητής του Πετριτσίου δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο πρόεδρος της ομάδας Ιορδάνης Τριανταφυλλίδης παρότι η ομάδα κέρδιζε με σκόρ ασφαλείας (4-0) είχε αμφιβολίες αν κρατήσει την νίκη λόγω της άσχημης παράδοσης που δημιουργήθηκε στο Εθνικό Στάδιο Σερρών στους τελικούς του 1979 και του 1980.
Οι φίλαθλοι διψούσαν για την άνοδο
Ο Γιώργος Μόκας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο Νέο Πετρίτσι για πολλά χρόνια μας δήλωσε ότι ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας διψούσε για την άνοδο στη Δ Εθνική. Ο στόχος επιτεύχθηκε επειδή η ομάδα ήταν δεμένη και αγωνιζόταν παίκτες που αγαπούσαν την φανέλα της μας δήλωσε και συμπλήρωσε: «Όλα κρίθηκαν στο παιχνίδι με τον Σερραϊκό, μετά με τον Προβατά αγωνιστήκαμε με άλλον αέρα.Θυμάμαι ότι το βράδυ μετά το παιχνίδι οι πανηγυρισμοί κράτησαν για πολλές ώρες στην πλατεία του χωριού»
Υπήρχε ομόνοια
Το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Γιώργου Μάνιου αναδείχθηκε την περίοδο εκείνη. Σε ηλικία 17 ετών έζησε την χρονιά της ανόδου. Ο ίδιος θεωρεί ότι μυστικό της επιτυχίας ήταν η ομόνοια που υπήρχε στο σύλλογο. «Βασικός μας διεκδικητής στον όμιλο μας ήταν η Αμμουδιά αλλά την κερδίσαμε με σκόρ 5-1 στο γήπεδο μας. Στα μπαράζ φαβορί ήταν ο Σερραϊκός που ως ομάδα της πόλης ήθελαν να την βοηθήσουν να αλλάξει κατηγορία. Στο παιχνίδι όμως που έγινε στη Σκοτούσα κερδίσαμε με 2-1».
Υπήρχε ρομαντισμός και αγάπη
Ο Παντελής Τσιφτσίνης αμυντικός αγωνίστηκε στην ομάδα του Νέου Πετριτσίου την επόμενη χρονιά της ανόδου. Νεαρός σε ηλικία υπηρετούσε την στρατιωτική μου θητεία την περίοδο 1984-1985 και στο Β γύρο αγωνίστηκε σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια στην Εθνική ερασιτεχνική.
« Θυμάμαι ότι ο φίλαθλος κόσμος μας ακολούθησε σε όλα τα παιχνίδια και την εποχή εκείνη ο ρομαντισμός και η αγάπη για το ποδόσφαιρο και την ομάδα ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα μας δήλωσε.