Ο Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών και ο ίδιος ο φορέας διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών κινηματογραφημένο αφιέρωμα (από τον κύκλο εκπομπών «Παρασκήνιο») στη ζωή και το έργο του σπουδαίου υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου με θέμα «Ο ποιητής μέσα από τις εικόνες του».
Ο Α. Εμπειρίκος
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος έχει συνδεθεί με την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα για δυο καινοτομίες: Ήταν ο πρώτος που άσκησε το 1935 στην Ελλάδα μια καινούργια τότε, τολμηρή θεραπευτική μέθοδο, την ψυχανάλυση και εκείνος που την ίδια χρονιά εισήγαγε ένα ρηξικέλευθο καλλιτεχνικό κίνημα, τον υπερρεαλισμό.
Και οι δυο αυτές επιλογές του προκάλεσαν σκάνδαλο στην ελληνική πνευματική κοινωνία του Μεσοπολέμου.
Ο ίδιος αμφισβητήθηκε για το έργο του.
Αμφισβητήθηκε ως ποιητής, ως υπερρεαλιστής, ως ψυχαναλυτής.
Αμφισβητήθηκε για όλα αυτά για τα οποία εξακολουθεί σήμερα να βρίσκεται στο προσκήνιο.
Χρειάστηκε χρόνος και ωριμότητα για να γίνει αποδεκτός αλλά και για να πάρει τη θέση που του αρμόζει, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία, ως εισηγητής του Υπερρεαλισμού στην Ελλαδική πνευματική κίνηση.
Τι ήταν εντέλει ο Ανδρέας Εμπειρίκος; Ήταν ένας «λόγιος», όπως τον είδε ο Γιώργος Σεφέρης, ή ένας «Επαναστάτης με το ε κεφαλαίο», όπως τον είδε ο Οδυσσέας Ελύτης;
Θα αποκαλυφθεί ότι δεν είναι μόνο αυτό που όλοι γνωρίζουμε: είναι και κάτι παραπάνω, που κρατά τη σπίθα της αγάπης μέσα.
Είναι ο φωτογράφος που τώρα φανερώνεται μπρος στα έκθαμβα μάτια μας και ο στοργικός παραμυθάς για το γιο του Λεωνίδα.
Είναι ο μανιώδης φωτογράφος είναι και ο μανιώδης ιστορικός. Κυρίως όμως στάθηκε ένας ενεργός και δραστήριος νους, ένας πολίτης που συμμετείχε στην ιστορική πορεία του τόπου του και χάραξε την προσωπική πινελιά του.
Στην Υψικάμινο θα διακηρύξει: «Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια… Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη».