Eπισημάνσεις από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Ι. Αμβροσιάδη
- Εξοστρακίσαμε την κτηνοτροφία στα βουνά για αυτό υποφέρουμε
- Ενημέρωσε τους κρεοπώλες για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Διαφωτιστική ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε το πρωί της περασμένης Κυριακής 19 Φεβρουαρίου το σωματείο Κρεοπωλών Ν. Σερρών και αφορούσε το κρέας , τα προϊοντα του, την υγιεινή τους και την πρόσφατη νομοθεσία της ευρωπαϊκής ένωσης. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Αμβροσιάδης καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής σχολής της θεσσαλονίκης στον τομέα υγιεινής και τεχνολογίας τροφίμων ζωϊκής προέλευσης. «Σήμερα βρίσκομαι στις Σέρρες για να μιλήσω για το θέμα της νομοθεσίας και συγκεκριμένα την πρόσφατη νομοθεσία της ευρωπαϊκής ένωσης. Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και περισσότερο πιο απαιτητικοί, θέλουν να ξέρουν τι είναι αυτό που τρώνε και από πού προέρχεται. Για αυτό το λόγο έχει βγεί η σχετική νομοθεσία, ένας κανονισμός της ευρωπαϊκής ένωσης ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος, και αρκετά δυσνόητος για τους παραγωγούς. Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσουμε τις απαιτήσεις που έχει αυτή η νομοθεσία και κυρίως τις απαιτήσεις δημιουργούνται για τους παραγωγούς» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική όσον αφορά την παραγωγή στην κτηνοτροφία.«Μόνο στα αρνιά και τα κοτόπουλα η εγχώρια παραγωγή καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό(70-80%) και σε όλα τα άλλα είδη κρέατος υπολειπόμαστε κατά πολύ στην αυτάρκεια» τόνισε.
«Εγκαταλείψαμε την κτηνοτροφία»
Κρεοπώλες απο την περιφέρεια ενημερώθηκαν για τη νέα νομοθεσία της ευρωπαϊκής ένωσης.
Απο αριστερά διακρίνονται ο επιχειρηματίας Γιώργος Κοτσακιαχίδης και ο κρεοπώλης Δημήτρης Δημητρακάς.
Εκτίμησε ότι οι Έλληνες εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία και επαναπαύτηκαν όταν δόθηκαν απλόχερα οι επιδοτήσεις.«Κατάγομαι από τη Νιγρίτα Σερρών και γνωρίζω τα μοσχάρια που παρήγαγε η περιοχή. Για την καθίζηση της κτηνοτροφίας έφταιξε επίσης το γεγονός ότι οι μονάδες έφυγαν με νόμο της ευρωπαϊκής ένωσης από το σπίτι και βγήκαν εκτός.Το είπα και προχθές σε ένα συνέδριο. Έχουμε γίνει εμείς οι Ελληνες παρά πολύ ευαίσθητοι και αριστοκράτες, γιατί εξοστρακίσαμε όλες αυτές τις μονάδες στα βουνά. Θέλει ο καταναλωτής να έχει κρέας άλλα δεν θέλει να είναι κοντά στο σπίτι του η μονάδα.Στη θεσσαλονίκη θέλει ένας οικισμός που είναι κοντά στην Αμερικανική Γεωργική σχολή να την διώξει γιατί μυρίζει όταν φυσάει ο αέρας .Όταν σκέφτεται κανείς με αυτόν τον τρόπο τότε καταλαβαίνει γιατί η κτηνοτροφία είναι καταδικασμένη»
«Πρέπει να δίνουμε το καλύτερο στον καταναλωτή»
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Φάνης Καμπούρης από την πλευρά του ανέφερε ότι η ημερίδα στοχεύει να ενημερώσει τους συναδέλφους του κρεοπώλες πάνω στην πρόσφατη νομοθεσία της ευρωπαϊκής ένωσης.«Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την ευρωπαϊκή ένωση πάνω στη νομοθεσία και όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε για να δίνουμε στον καταναλωτή και πελάτη μας το καλύτερο.Με εντυπωσίασε ότι στην πρόσκληση μας ανταποκρίθηκαν και συνάδελφοι από την περιφέρεια που δεν ανήκουν στο σωματείο . Θέλουμε να εγγράφουν στο σωματείο μας για να δυναμώσει η φωνή μας» κατέληξε ο πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών.