Απομόνωση ή βήματα μπροστά
- Η Ευρώπη ποντάρει στην επιτυχία μας τονίζει
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
«Η νέα πολιτική γεωγραφία επιβάλλει την συννενόηση των πολιτικών δυνάμεων όποιος και αν είναι ο ισχυρότερος κάθε φορά» δηλώνει στο «Σ.Θ.» ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος ο οποίος ήταν ένας των ομιλητών στο σεμινάριο με τίτλο « Γράφοντας για την Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στη θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου. Με βαθιές γνώσεις περί των οικονομικών και την συμμετοχή του στις επιτροπές οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων στην επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Γιώργος Κύρτσος απάντησε σε μία σειρά από ερωτήματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Ζητά να προσέξουμε τις επιλογές μας σε περίπτωση που η χώρα οδηγεί σε εκλογές γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της πολιτικής απομόνωσης και υπογράμμισε ότι αν ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα στα οικονομικά θέματα η Ελλάδα είναι στα τελειώματα.
ΕΡ: Μιλήστε μας λίγο για την τοποθέτηση σας στο σεμινάριο για τα περιφερειακά μέσα;
Συζητάμε για την περίοδο μετά το μνημόνιο δηλαδή υπό ποιές προϋποθέσεις και πόσο εύκολα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο και ποιο θα είναι το οικονομικό μας μέλλον με βάση το Α ή το Β σενάριο. Κατά την άποψη μου αν καλύψουμε το χαμένο έδαφος, γιατί έχουμε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις έναντι των δανειστών μας και εταίρων μας μετά τα πάμε πολύ καλύτερα και γρηγορότερα. Δηλαδή θα δούμε καλά αποτελέσματα σε 4-6-8 μήνες. Δεν απέχουμε πολύ από την οικονομική επιτυχία, αρκεί να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Από την συζήτηση που έγινε προέκυψε ότι η κυβερνητική προσπάθεια χαλάρωσε τους τελευταίους μήνες για λόγους πολιτικού κόστους. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα με τους δανειστές μας. Αν επιλέξουμε μέσω προώρων εκλογών μία στρατηγική ρήξης με τους ευρωπαίους σαν αυτή που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, του τύπου δεν πληρώνω, δεν προσαρμόζομαι δεν εφαρμόζω τα μνημόνια καταργώ τους μνηνομιακούς νόμους καταγγέλλω την Μερκέλ τότε προβλέπω αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Όλα αυτά έχουν ένα μεγάλο κόστος. Να χάσουμε ένα μέρος από τις θυσίες που κάναμε μέχρι σήμερα και δεν έχουν αποδώσει πλήρως αλλά και θα βρεθούμε σε νέες μεγάλες δυσκολίες που ίσως δεν φανταζόμαστε.
ΕΡ: Η ανάπτυξη όμως κύριε Κύρτσο δεν έρχεται. Ο κόσμος ακούει για πρωτογενή πλεονάσματα ότι ξεκίνησε η ανάπτυξη αλλά οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια και χωρίς χρήμα δεν μπορεί να κινηθεί τίποτε;
Έχετε δίκαιο, όμως έχουμε φθάσει στο τέλος της πτώσης. Από το 2008 έως σήμερα έχουμε πτώση 25% στο ΑΕΠ. Τα καλά νέα είναι ότι η πτώση έχει σταματήσει και το τρίτο τρίμηνο του 2014 είχαμε δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας βασισμένη κυρίως στο τουριστικό τομέα και μάλιστα τον εξωστρεφή τουριστικό τομέα. Στη ναυτιλία είμαστε μία παγκόσμια δύναμη και αυτό έχει κάποια σχέση , όχι στο βαθμό που θέλαμε με την εγχώρια οικονομία. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα και έχουμε μεγάλη απόσταση να καλύψουμε για να φθάσουμε στο σημείο να χορηγούν οι τράπεζες δάνεια γιατί η ρευστότητα μειώνεται με ρυθμό 3,5 έως 4% το χρόνο, δηλαδή δεν δίνουν δάνεια άρα δεν υπάρχει ρευστότητα, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Σε επίπεδο μικρομεσαίας επιχείρησης και μικροεπαγγελματιών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Όμως υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια σε κάποιους κλάδους που αν αυτά διευρυνθούν και πάνω στις πρώτες επιτυχίες στήσουμε τα πρώτα μας βήματα θα έρθει η ώρα των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών, όσων έχουν απομείνει.
ΕΡ: Ο αγροτικός τομέας πως μπορεί να αναπτυχθεί όμως;
O ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος δεξιά με τον δημοσιογράφο Δημήτριο Νάτσιο
Έχει δυνατότητες ο αγροτικός τομέας, υπάρχουν δυναμικές και εξωστρεφείς καλλιέργειες. Ο αγροτικός τομέας έχει μία δυναμική που όλοι αναγνωρίσουν αλλά δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν. Και αυτό γιατί υπάρχει το θέμα του κόστους, υπάρχει το θέμα της οργάνωσης, το θέμα της εμπορίας, υπάρχει το θέμα των συνεταιρισμών που σε άλλες χώρες πρωταγωνιστούν στην αγροτική ανάπτυξη αλλά στην Ελλάδα πρωταγωνίστησαν στη κακοδιαχείριση, υπάρχουν δηλαδή πολλές παθογένειες στον αγροτικό τομέα που εμποδίσουν την αξιοποίηση ενός δυναμικού το οποίο είναι σημαντικό. Θεωρώ λοιπόν ότι σιγά- σιγά και με τα κατάλληλα βήματα ο αγροτικός τομέας μπορεί να πάει πολύ καλύτερα.
ΕΡ: Η Ελληνική Κεντροδεξιά υπό ποιες προυποθέσεις μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της και η ενοποίηση της να μην είναι συγκυριακή αλλά πραγματική και ουσιαστική;
Είμαι νέος στην πολιτική αλλά σας θυμίζω ότι ήμουν 18 χρόνια διευθυντής στον “Ελεύθερο Τύπο”, μία παραταξιακή εφημερίδα η οποία ήταν ισχυρή και επομένως έχω ζυμωθεί με τον κόσμο και τα στελέχη της. Μία από τις αδυναμίες του χώρου είναι οι πολλές στρατηγικές που συχνά είναι και αλληλοσυγκρουόμενες. Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας θέλει μία κοινή προσπάθεια όμως άλλοι πάνε από εδώ, άλλοι από εκεί, άλλοι δηλώνουν αντιμνημονιακοί, άλλοι αντισαμαρικοί. Είναι μία παθογένεια την οποία είχαμε και επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, την έχουμε και σήμερα. Ειδικότερα λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι σε μία φάση εκλογικής κάμψης. Πρέπει όμως να αξιοποιήσει όλο το δυναμικό της να βρουν τρόπους να υπερβούν τα προσωπικά τους και να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο. Επειδή είμαι στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα διακρίνω ότι υπάρχει μία τάση ενίσχυσης της κεντροδεξιάς σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και ταυτόχρονα μία αποδυνάμωσης στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό έχει τεράστια σημασία πιστεύω. Είναι κάτι που πρέπει να αποτρέψουμε διότι ποιο εύκολα μπορείς να συνεργαστείς με την κεντροδεξιά στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, μπορείς να έχεις κοινές επιδιώξεις και ποιο δύσκολα με την κεντροδεξιά της Πολωνίας και της Λετονίας που είναι βέβαια συγγενείς πολιτικές δυνάμεις αλλά έχουν άλλου είδους προτεραιότητες.
ΕΡ: Τι πιθανότητες υπάρχουν για να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας και να αποτραπεί το ενδεχόμενο προωρών εκλογών;
Όπως έλεγα και πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του κ. Δήμα το θέμα εκλογής ή όχι είναι κορώνα- γράμματα. Είναι μία υπόθεση υψηλού ρίσκου. Στην πρώτη ανάγνωση ισχύει ότι δεν θα εκλεγεί πρόεδρος, στη πολιτική όμως υπάρχει η δεύτερη και η τρίτη ανάγνωση και πάντα υπάρχουν πράγματα που αν δεν είσαι από μέσα, στο κέντρο των εξελίξεων γιατί εγώ τώρα είμαι στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορείς να ξέρεις. Θα σας έλεγα όμως στην αρχική εκτίμηση κορώνα- γράμματα.
ΕΡ: Γιατί στην Ελλάδα είναι δύσκολη η εθνική συνεννόηση ακόμη και σε πράγματα οφθαλμοφανή, προβλήματα, ζητήματα που φαίνεται ότι ένας είναι ο δρόμος για να επιλυθούν;
Αυτό είναι θέμα που με έχει απασχολήσει και εμένα. Οι άλλοι, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι έχουν βγει από τα μνημόνια γιατί σε ορισμένα βασικά συνεννοηθήκαν, όχι ότι δεν τσακώνονται σε πολιτικό επίπεδο. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να στηρίξουν την εθνική Βιομηχανία, να κάνουν κάποιες αλλαγές, κάπου συνεννοούνται. Εμείς έχουμε παράδοση πολιτικού διχασμού. Δεν μπορώ να την εξηγήσω. Είναι όμως ξεπερασμένη από τις εξελίξεις ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο . Είμαστε 28 χώρες με διαφορετικά πολιτικά κόμματα και διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Υπάρχει μία παράδοση συνεννόησης, διαλόγου και συμβιβασμού, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα. Βέβαια μπορεί να φθάσεις στο άλλο άκρο και από τον πολύ συμβιβασμό να μην βγάζεις συμπέρασμα. Εμείς πρέπει να αρχίσουμε να συνεννοούμαστε όποιος και αν είναι ο ισχυρότερος. Διότι όποιος και αν είναι ο ισχυρότερος δεν φθάνουν οι δυνάμεις του για να γίνει η σωστή δουλειά. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, γιατί η κυβέρνηση δυσκολεύεται α εφαρμόσει την πολιτική την οποία έχει προσυπογράψει. Αν πάρουμε και τα εκλογικά σενάρια που μιλούν για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, στο καλύτερο σενάριο να πιάσει ένα 32-33% με αποχή 40%, δηλαδή θα έχει την έγκριση στην κάλπη του 1/5 ή ¼ του Ελληνικού λαού. Επομένως δεν υπάρχουν δυνάμεις του 50-60% όπως παλιότερα νομίζω ότι η νέα πολιτική γεωγραφία επιβάλλει συνεννόηση.