Για την καλλιέργεια των δενδρωδών καλλιεργειών
- Πρόσφορο έδαφος για προϊοντα προστιθέμενης αξίας
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ενδιαφέρουσα και άκρως διαφωτιστική ήταν η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γ.Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών την Τρίτη 1 Νοεμβρίου και διοργανώθηκε από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο(παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας) το Επιμελητήριο Σερρών και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών. Η ημερίδα αφορούσε την καλλιέργεια της καρυδιάς,της αμυγδαλιάς και της Μηλιάς. Ομιλητές της ήταν ο Γεώργιος Νάνος καθηγητής Δενδροκομίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της καρυδιάς και της μηλιάς, και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος γεωπόνος Msc του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ Σερρών ο οποίος αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς.Την εκδήλωση αρχικά χαιρέτισε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου(Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας) Ζαφείρης Μυστακίδης ο οποίος ανέφερε τα εξής:«Η εκδήλωση απευθύνεται σε πολίτες, φορείς, γεωπόνους και παραγωγούς προκειμένου να γνωρίσουν τις νέες καλλιέργειες της καρυδιάς, αμυγδαλιάς και μηλιάς. Αφορμή και αιτία τέτοιων εκδηλώσεων είναι να υπάρξει σε βάθος χρόνου αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα κλιματολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των Σερρών και να διευρενήσουμε αν κάποιες καλλιέργειες μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μέρος από κάποιες άλλες καλλιέργειες. Σκοπός μας είναι να αποκτήσουν οι παραγωγοί ένα πρόσθετο εισόδημα ή ένα διαφορετικό εισόδημα. Για αυτό το σκοπό έχουμε φέρει δύο εξαίρετους ομιλητές, τους κ.κ.Νάνο και Μυλωνόπουλο. Πιστεύω ότι θα γίνει μία ωραία συζήτηση μετά τις εισηγήσεις και θα αρθούν τυχόν απορίες»
Ο χαιρετισμός του Χρ. Μέγκλα
Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο του ΕΒΕΣ Χρήστο Μέγκλα ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο η εκδήλωση αυτή. Θα προτιμούσα βέβαια η εκδήλωση να γίνει απόγευμα ή Σάββατο ώστε να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση αλλά τότε θα έπρεπε να αναζητήσουμε άλλο χώρο για τη φιλοξενία της ημερίδας. Νομίζω ότι το παράρτημα ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι από τα πιο δραστήρια και δεν το λέω αυτό με διάθεση κολακείας άλλα γιατί το πιστεύω και το διαπιστώνω κάθε μέρα. Σκοπός τέτοιων εκδηλώσεων είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες αλλά παράλληλα να βοηθήσουμε και την οικονομία του τόπου μας. Συχνά ακούμε από υπουργούς και βουλευτές να τονίζουν ότι η γεωργία θα ανορθώσει την Ελληνική οικονομία και πως πρέπει να προσανατολιστούμε σε νέες καλλιέργειες. Επειδή είμαι λάτρης των αριθμών ενημερώνω τους υπουργούς και τους βουλευτές ότι δέκα δις ευρώ είναι ο τζίρος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην χώρα μας όταν όλο το ΑΕΠ της χώρας είναι 180 δις ευρώ. Το νούμερο των 10 δις ευρώ το παράγει το 15% του Ελληνικού πληθυσμού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα και αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ. Προσεχώς θα μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός και το ευχάριστο θα είναι να αυξηθεί το αγροτικό παραγόμενο προϊον ώστε να μην μειωθεί το ποσοστό που ασχολείται με τη γεωργία και να ασχοληθούν και άλλοι αν είναι δυνατόν. Αυτά για να γίνουν πρέπει να δοθούν όπλα από την πολιτεία και όχι φορολογικοί νόμοι, να δοθούν τα γεωθερμικά πεδία, να γίνουν θερμοκήπια ώστε να μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες. Έχω ένα όνειρο. Να μπορέσουμε να εξάγουμε 57 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νούμερο που εξάγει η Ολλανδία. Η Ελλάδα σήμερα εξάγει 3 δις ευρώ αγροτικά προϊοντα. Δεν ξέρω τι έχει κάνει η Ολλανδία και αν μπορούμε να τους μοιάσουμε ή να κάνουμε ορισμένα πράγματα από αυτά που έχει κάνει η Ολλανδία. Δεν είναι εύκολο να λες ότι θα ασχοληθούμε όλοι με τη Γεωργία θέλει πολύ δουλειά και πρέπει να καθίσουμε στο ΓΕΩΤΕΕ μαζί με όλους τους φορείς να δούμε πως μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».
Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μαμάλης ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ των άλλων τα εξής: Η αναζήτηση εκ μέρους της αγροτικής οικονομίας εναλλακτικών καλλιεργειών είναι μία διαρκής αναζήτηση η οποία δυστυχώς καθοδηγούνταν από τους προσανατολισμούς στις επιδοτήσεις οι οποίες δινόταν σύμφωνα με τις επιταγές της ΚΑΠ. Η αλλαγή του τρόπου των άμεσων ενισχύσεων δεν έδωσαν αρχικά την ώθηση στους παραγωγούς ώστε να προσανατολιστούν στις επιταγές της αγοράς. Αντιθέτως λόγω του ιστορικού των δικαιωμάτων οι παραγωγοί επαναπαύτηκαν σε προηγούμενες ασχολίες με αποτέλεσμα η Ελληνική Γεωργία να βιώνει τα αποτελέσματα που ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρ. Μέγκλας, ένα χαμηλό παραγόμενο προϊον, μικρό σε ποσοστό επί του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος με έναν αγροτικό πληθυσμό στο 11% το οποίο έχει αρχίσει, με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και μικρές δυνατότητες για προϊοντα με προστιθεμένη αξία. Η παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας αποτελεί κεντρικό στόχο όλων αφηγημάτων στην Πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη. Μία παραγωγή όμως η οποία υπηρείται από τις συγκεκριμένες καλλιέργειες που σήμερα θα αναλυθούν και υπήρχαν παραδοσιακά στον Ελληνικό χώρο κυρίως στην Κ. Μακεδονία( Καρυδιά, αμυγδαλιά) και μηλιά κυρίως στην Δυτική Μακεδονία. Σήμερα υπάρχει μία τάση επαναφοράς αυτών των καλλιεργειών που γίνεται για δυο λόγους.
Α. Η αλλαγή στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής επιλογής του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων για ακόμη μία φορά, όπου οι δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν κομμάτι στις άμεσες ενισχύσεις.
Β. Από την ίδια την αγορά διότι η αγορά ζητά ολοένα και περισσότερο ξηρούς καρπούς, προϊοντα με υψηλή προστιθεμένη αξία που προσαρμόζονται στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, έχουν εύκολη μετασυλλεκτική μεταχείριση και μπορούν να αποθηκευτούν ώστε να καλύψουν τη ζήτηση από την αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μήλα. Οι καλλιέργειες αυτές και μέλλον έχουν και μπορούν να βοηθήσουν στο αγροτικό εισόδημα. Υπό αυτό το πρίσμα η σημερινή εκδήλωση κάνει την δική της πρόσθεση, μία πρόσθεση που πρέπει να αξιοποιηθεί καθώς και η επιστημονική γνώση και η εμπειρία των ομιλητών και των συμμετεχόντων μπορεί αν δώσει ερεθίσματα στους παραγωγούς να υιοθετήσουν αυτές τις καλλιέργειες.»