Ρομαντικός χώρος, ποιοτικό φαγητό
- Τη σφραγίδα του στη νυχτερινή έξοδο της πόλης βάζει ο Κωστής Ιωαννίδης
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Αυτοδημιούργητος με σπουδές και μακρόχρονη παρουσία στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ως Γενικός Διευθυντής ο Κωστής Ιωαννίδης. Ύστερα από την δημιουργία του ξενοδοχείου «Αρχοντικό του Κωστή» στο Άγκιστρο και του εστιατορίου Don Pablo αποφάσισε να βάλει την δική του σφραγίδα στη νυχτερινή έξοδο των Σερρών. Δημιούργησε πριν από τρείς μήνες το Εστιατόριο με την ίδια ονομασία στο νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται απέναντι από την Πλατεία Κρονίου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» μιλά για το επιχειρηματικό του εγχείρημα,τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου και την ξεχωριστή διακόσμηση του χώρου που είναι γεμάτος αντίκες και έπιπλα που σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Μας αποκαλύπτει ότι δημιούργησε το εστιατόριο για τα μάτια μίας Σερραίας. Ο χώρος του εστιατορίου αποπνέει τον αέρα του παλιού,του ρομαντικού,του παραμυθένιου. Προσγειωμένος μας δηλώνει ότι επενδύει στην ποιότητα που πιστεύει ακράδαντα ότι τελικώς επιβραβεύεται από το κοινό.
Από πότε λειτουργεί το κατάστημα Don Pablo΄;
Το εστιατόριο λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες . Το κατάστημα μας λειτουργεί σε ένα κτήριο που είναι κτισμένο το 1937 και είναι ένα σημείο αναφοράς για την πόλη των Σερρών. Αυτός ήταν ο λόγος που με οδήγησε να δημιουργήσω το κατάστημα στον χώρο αυτό,τον οποίο ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή που τον είδα. Είναι το δεύτερο εστιατόριο μας, το πρώτο λειτουργεί στο ξενοδοχείο μας στο Άγκιστρο
Από πού πήρε το όνομα του στο εστιατόριο;
O επιχειρηματίας Κωστής Ιωαννίδης
Παύλος είναι το όνομα του πατέρα μου, το Δον είναι ένα ισπανικό επιφώνημα, ένας τίτλο τιμής. Πήρα την απόφαση να δημιουργήσω το εστιατόριο σκεπτόμενος ότι υπάρχει ανάγκη για έναν ρομαντικό χώρο με χαμηλή μουσική με ποιοτικό φαγητό,που ο πελάτης μπορεί να χαλαρώσει, να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Ήθελα να δημιουργήσω ένα εστιατόριο στις Σέρρες, μία ρομαντική γωνιά σε ένα νεοκλασικό κτήριο το οποίο αναδείξαμε, το γεμίσαμε με αντίκες όπως καρέκλες παλιές και πολλά διακοσμητικά.
Ποιες μέρες και ποιες ώρες λειτουργεί το εστιατόριο;
Το εστιατόριο λειτουργεί από την Τετάρτη έως το Σάββατο από τις επτά το απόγευμα. Η κουζίνα λειτουργεί έως τις 12 το βράδυ.. Δευτέρα και Τρίτη είμαστε κλειστά. Θεωρώ ότι ένας χώρος πρέπει να ξεκουράζεται, δεν είναι τα πάντα δουλειά. Πρέπει να βάζουμε σε όλα μία ζυγαριά. Το εστιατόριο έχει αγαπηθεί από το κοινό, τα σχόλια που ακούμε και καταγράφονται στο βιβλίο των εντυπώσεων είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε.
Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε το εστιατόριο;
Θεωρώ ότι όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να προσπαθείς για το καλύτερο, να μην μένεις στάσιμος. Βέβαια πρέπει να σταθμίσεις το περιβάλλον γιατί διανύουμε δύσκολες περιόδους. Θα πρέπει οι τιμές να είναι προσαρμοσμένες στην εποχή. Όταν όμως σήμερα επιχειρήσεις να δημιουργήσεις μία επιχείρηση δεν θα πρέπει να περιμένεις πολλά. Θα πρέπει η επιχείρηση να είναι βιώσιμη και να αφήνει ένα μικρό κέρδος.
Ποια τα σπεσιαλιτέ του καταστήματος;
Ο χώρος του εστιατορίου αποπνέει τον αέρα του παλιού και του ρομαντικού
Η κουζίνα μας είναι ιδιαίτερη. Όλες οι συνταγές είναι δικές μου,ζυμαρικά, ριζότα, μαγειρειμένα φαγητά που συνοδεύονται με ζυμαρικά, πατάτες σοτέ και ριζότο. Τα ζυμαρικά μας είναι και ΖΕΑΣ τα οποία είναι εύπρεπα και υγιεινά. Υπάρχει πλήρες γκάμα κρασιών, πολλά σερραϊκά προϊοντα, όπως αλλαντικά. Όλα τα πιάτα αρέσουν στο κοινό, υπάρχει πέστροφα καπνιστή με ζυμαρικά, κοτόπουλο και χοιρινό μαγειρεμένο με μέλι, μουστάρδα πορτσίνι που είναι κάτι ιδιαίτερο όταν συνοδεύεται με πατάτες σοτέ. Κάθε πιάτο είναι μία σπεσιαλιτέ. Το ριζότο με το μανιτάρι είναι επίσης κάτι ιδιαίτερο, κατά καιρούς προσφέρουμε τρούφες όταν βρίσκομαι που είναι κάτι το εξειδικευμένο.Γενικά δίνουμε βαρύτητα στην ποιότητα.
Που στηρίζει η επιχείρηση την βιωσιμότητα της;
Πιστεύω ότι αυτό που εμείς προσφέρουμε δεν έχει υποστεί κορεσμό. Προσφέρουμε ιδιαίτερο περιβάλλον και διακόσμηση που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Όλα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά είναι γνήσιες αντίκες,το περιβάλλον είναι μοναδικό,επικρατεί η απαλή ποιοτική μουσική που σου επιτρέπει να συζητάς με τη παρέα σου. Παντού υπάρχουν ταπετσαρίες που σου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στον 17αιώνα. Η κουζίνα μας είναι ιδιαίτερη. Επικρατούν τα φρέσκα και αγνά υλικά. Ο κατάλογος είναι μικρός αλλά καλός. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κουζίνα μας είναι βραβευμένη,μας επισκέπτονται άτομα κάθε ηλικίας, παρέες φίλων και παρά πολλές γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών είναι παρά πολύ υψηλό, είναι ένα κατάστημα εξόδου και όχι μόνο φαγητού. Όταν έρθει κάποιος στο Don Pablo τελειώνει την έξοδο του εκεί. Τα οικονομικά όλων μας είναι περιορισμένα,παρόλα αυτά συνεχίζουμε να ζούμε και να μην μας παίρνει από κάτω. Οι τιμές μας είναι ανταγωνιστικές και αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας συνδυασμός καλού φαγητού που είναι και μία βραδινή έξοδος θεωρώ ότι είναι μία οικονομική πρόταση.
Πως καταφέρνετε να συνδυάζεται να διευθύνεται δύο επιχειρήσεις;
Έχω ζήσει σε όλο τον πλανήτη και έχω διευθύνει κατά καιρούς μεγάλα ξενοδοχεία σε πολλά νησιά. Οι Σέρρες από το Άγκιστρο απέχουν 48 χιλιόμετρα. Στις Σέρρες ζω τα τελευταία δύο χρόνια. Το προσωπικό της επιχείρησης το εμπιστεύομαι, έχει δημιουργεί μία πολύ καλή ομάδα και στην κουζίνα καις το Σέρβις. Αν θέλεις να αναπτυχθείς πρέπει να έχεις προσωπικό που να το εμπιστεύεσαι. Μου αρέσει να μοιράζω ευθύνες και αρμοδιότητες,δεν είμαι συγκεντρωτικός.