«Η κρίση δεν επηρεάζει τη μπουγάτσα»
- Τριάντα τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το σωματείο
Για τους στόχους της νέας διοίκησης του Σωματείου Ζαχαροπλαστών- Μπουγατσοποιών Ν. Σερρών μιλά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» ο πρόεδρος του σωματείου Ηλίας Γεωργιάδης. Ανέλαβε καθήκοντα το περασμένο Νοέμβριο με στόχο όπως λέει να συνεχίσει την παράδοση του που θέλει το σωματείο ενεργό με παρουσία αδιάλειπτη σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ. «Οι Σερραίοι και στα χρόνια της κρίσης προτιμούν την μπουγάτσα και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για αυτό» ανέφερε ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι και φέτος το σωματείο θα διοργανώσει την γιορτή «Γλυκού» λίγο πριν το Πάσχα.
Ποιοι είναι οι στόχοι του σωματείου σας;
Αναλάβαμε ως νέα διοίκηση τον Νοέμβριο του 2015. Ήμουν για πολλά χρόνια γενικός γραμματέας του σωματείου δίπλα στον πρόεδρο Γιάννη Παπαδόπουλο τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για την προσφορά του στο σωματείο μας. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Πρόεδρος και γνωρίζουμε ότι είναι πάντα δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε. Οι στόχοι της διοίκησης είναι να συνεχίσει η μπουγάτσα να είναι στη κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών. Θέλουμε μέσω των εκδηλώσεων που συμμετέχουμε να αναβαθμίσουμε το προϊον. Εκτός από τον θεσμό «Bugatsadays» καθιερώσαμε από πέρσι την γιορτή «Γλυκού» η οποία πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα πριν το Πάσχα. Ο σύλλογος μας άλλωστε συμπεριλαμβάνει και τους Ζαχαροπλάστες.
Πόσα είναι τα μέλη του σωματείου σας;
Ο Σύλλογος μας έχει έτος ιδρύσεως 1973. Από το 1946 έως το 1973 το σωματείο ονομαζόταν Ζαχαροπλαστών. Από το 1973 διευρύνθηκε και μετονομάστηκε σε Ζαχαροπλαστών- Μπουγατσοποιών. Σήμερα έχουμε εβδομήντα μέλη και όλα τα μέλη μας έχουν εργαστήρια Μπουγάτσας. Προστατεύουμε τα μέλη που έχουν εργαστήρια.
Οι Σερραίοι εξακολουθούν να καταναλώνουν μπουγάτσα τα χρόνια της κρίσης; Τι προτιμούν περισσότερο;
Πρέπει να σας αναφέρω ότι μπουγάτσα πωλείται σε φούρνους και πολλά καταστήματα αλλά δεν έχει καμία σχέση με το προϊον που παράγεται στα εργαστήρια μας. Δεν έχει καμία σχέση η Βιομηχανική μπουγάτσα με την παραδοσιακή χειροποίητη που παράγεται στα καταστήματα μας. Λόγω της οικονομικής κρίσης οι καταναλώσεις έχουν πέσει αλλά οι Σερραίοι αλλά και όσοι επισκέπτονται το Νομό μας προτιμούν την μπουγάτσα. Την προτιμούν επίσης και οι φοιτητές του ΤΕΙ. Προτιμάται η μπουγάτσα με κρέμα και τυρί κατά κύριο λόγο. Η μπουγάτσα είναι το φύλλο αέρος δεν είναι η γέμιση γιατί στη θεσσαλονίκη την κρέμα την λένε μπουγάτσα. Ανοίγουν ένα φύλλο σφολιάτα βάζουν την γέμιση και το βαφτίζουν μπουγάτσα.
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τον επόμενο θεσμό Bugatsadays ή μήπως είναι νωρίς ακόμη;
Η σκέψη είναι να εμπλουτιστεί ο θεσμός με την παρουσίαση και άλλων τοπικών προϊόντων. Μας επισκέπτονται και ξένοι τεχνίτες από την Σερβία για να δείξουν την δική τους μπουγάτσα. Επισκεπτόμαστε και εμείς την αντίστοιχη διοργάνωση που πραγματοποιείται στο Νις της Σερβίας προβάλλοντας παράλληλα και άλλα τοπικά προϊοντα.
Δ.Ν.