«Ο άστατος καιρός δεν μας βοήθησε φέτος»
- Η υπόθεση τουρισμός πρέπει να εξεταστεί πιο σοβαρά από τους φορείς υποστηρίζει
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο Επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Ρουστάνης για Πέμπτη συνεχή χρονιά λειτούργησε την επιχείρηση Beach- Bar Bratsaki στην Κυανή Ακτή( πρώην ΜΑΤΣΙΚΙ) παραλία του Νομού Σερρών. Ο Σερραίος επιχειρηματίας (αριστερά στη φωτογραφία με τον συνέταιρο του Ηλία Κομητούδη) προβαίνει σε μία αποτίμηση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή. Με την ευθύτητα που τον διακρίνει ομολογεί ότι η φετεινή χρονιά δεν ήταν καλή γεγονός που αποδίδει εν μέρει στις άστατες καιρικές συνθήκες( πολλές βροχές). Προσδοκά ότι η νέα δημοτική αρχή Αμφίπολης του Κ. Μελίτου θα επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τουριστική αξιοποίηση και εκτιμά ότι υπάρχει μέλλον στην παραλιακή ζώνη Κερδυλλίων υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και οι φορείς του Νομού θα εξετάσουν πιο σοβαρά το θέμα «Τουρισμός» στα Νέα Κερδύλλια.
ΕΡ: Από πότε ξεκίνησε φέτος η τουριστική περίοδος στη περιοχή της «Κυανής Ακτής»;
Φέτος λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών άρχισε να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Περίπου στις 15 Ιουλίου άρχισαν να επισκέπτονται και να εγκαθίσταται στις εξοχικές τους κατοικίες οι Σερραίοι και οι Θεσσαλονικείς. Δεν βοήθησε ο καιρός και δεν είχαμε μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην αρχή. Επίσης φέτος δεν άνοιξαν όλες οι εξοχικές κατοικίες. Κάποιοι δεν ήρθαν καθόλου σχεδόν. Δεν καταγράφηκαν μεγάλες θερμοκρασίες και έτσι πολύς κόσμος παρέμεινε στην πόλη έως τέλη Ιουλίου. Μέσα στον Αύγουστο η κίνηση ανέβηκε αισθητά γιατί τότε πήραν τις άδειες τους πολλοί εργαζόμενοι.
ΕΡ: Κάτοικοι ποιών περιοχών προτιμούν το κατάστημα σας;
Στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι από τον Νομό Σερρών και ειδικότερα από την περιοχή της Νιγρίτας αλλά και από την θεσσαλονίκη. Εμείς εξυπηρετούμε και τους Σερραίους και τους Θεσσαλονικείς που διατηρούν στην περιοχή εξοχικές κατοικίες αλλά και Σερραίους που επίσης διατηρούν εξοχικές κατοικίες στην Ασπροβάλτα έως και την σερραϊκή ακτή. Φέτος είχαμε λιγότερους Βούλγαρους και λιγότερους Δραμινούς.
ΕΡ: Η μικρότερη προσέλευση των Βουλγάρων που μπορεί να αποδοθεί;
Οι Βούλγαροι με ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο επιλέγουν ποιο δημοφιλείς προορισμούς( Χαλκιδική και Καβάλα) ενώ όσοι πλήττονται από την κρίση δεν έχουν την πολυτέλεια να επισκεφθούν την Κυανή Ακτή. Και στη Βουλγαρία φαίνεται ότι μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.
ΕΡ: Είστε ικανοποιημένοι από την παροχή Υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας από τον Δήμο Αμφίπολης;
Όχι δεν είμαστε. Δεν έρχονται τα απορριματοφόρα καθημερινά την περιοχή αιχμής. Λογικά θα έπρεπε να έρχονται καθημερινά και το Σαββατοκύριακο. Τον χειμώνα το απορριμματοφόρο του Δήμου έρχεται μία φορά την εβδομάδα και το καλοκαίρι τρεις φορές την εβδομάδα. Φέτος δεν έγινε τίποτε για τη καθαριότητα της παραλίας, προφανώς λόγω οικονομικής στενότητας αλλά και λόγω της προεκλογικής περιόδου.
EΡ: Τι προσδοκάτε από την νέα δημοτική αρχή του Κ. Μελίτου;
Να συναντηθούμε με όλους τους φορείς και να μιλήσουμε για το τουριστικό κομμάτι. Να συζητήσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν.Τα προβλήματα δεν είναι δύσκολα, είναι εύκολα. Δεν χρειάζονται χρήματα, για να λυθούν τα προβλήματα χρειάζεται προσπάθεια. Η συνάντηση αυτή όμως θα πρέπει να γίνει μέσα στο χειμώνα και όχι την τελευταία στιγμή τον Ιούνιο λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Εμείς ζητούμε να έρχεται πιο συχνά το απορριμματοφόρο για τα σκουπίδια και ο ναυαγοσώστης να βρίσκεται στην σωστή περιοχή.
ΕΡ: Όταν λέτε φορείς ποιους εννοείται;
Καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει μία συνάντηση όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κυανή ακτή( κατασκηνώσεις Τζιώνη, ψαροταβέρνα ο Μάκης και εμείς ως επιχείρηση) και να συγκροτηθεί και μία επιτροπή που θα αποτελείται από το τοπικό Συμβούλιο των Νέων Κερδυλλίων. Όποια κίνηση υπάρχει το καλοκαίρι στα Νέα Κερδύλλια( περίπτερα, παντοπωλεία, φούρνοι) υπάρχει λόγω της δικής μας επιχείρησης. Θα μπορούσε να δημιουργηθούν άλλα τρία ή τέσσερα Beachbar στην περιοχή, έκταση υπάρχει. Θα πρέπει όμως τα κομμάτια προς εκμίσθωση να βγαίνουν έγκαιρα και όχι για έξι μήνες αλλά για τρία χρόνια και για κάτι καλύτερο για μία 15ετία. Η τουριστική περίοδος στην περιοχή μας είναι μικρή. Δεν έρχεται κανείς να επενδύσει για τόσο μικρή σαιζόν.
ΕΡ: Είναι ευθύνη του Δήμου Αμφίπολης το γεγονός ότι βγαίνουν καθυστερημένα προς ενοικίαση τα κομμάτια αιγιαλού και παραλίας;
Όχι η ευθύνη είναι του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Ο Δήμος Αμφίπολης πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε οι δημοπρασίες να γίνονται έγκαιρα.
ΕΡ: Αγοράζονται οικόπεδα στην περιοχή;
Όχι. Μπορώ να σας πώ ότι φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά. Πολλοί Σερραίοι πουλούν τα οικόπεδα τους ή και τα σπίτια τους λόγω της Υπερφορολόγησης αλλά δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Οι αξίες των ακινήτων πέφτουν, ο κόσμος φοβάται να προβεί σε αγορές.