Ένας «θησαυρός» στο τραπέζι μας
Αγνό μέλι από ένα χωριό της Βισαλτίας
Το Μέλι Ιβήρων είναι μια μελισσοκομική μονάδα που δραστηριοποιείται στο χώρο παραγωγής και πιστοποίησης μελιού. Οι εγκαταστάσεις και το συσκευαστήριο βρίσκονται στα Ίβηρα, σε μια μικρή Κοινότητα του Δήμου Βισαλτίας.
Συναντήσαμε τον παραγωγό κ. Αλέξανδρο Κλητσίδη και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του για την παραγωγή μελιού, τις ποικιλίες, το άρωμα, τη γεύση, την ποιότητα, αλλά και την τιμή του!
Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μελισσοκομία;
Ο πατέρας μου ήταν αυτός που, ουσιαστικά, με μύησε στην μελισσοκομία. Από το 1960 είχε στο αγρόκτημά του έναν μικρό αριθμό κυψελών για τις ανάγκες της οικογένειας, αλλά πάντα η παραγωγή ήταν λίγο μεγαλύτερη και κάλυπτε τη ζήτηση από συγγενείς και φίλους…
Εσείς πώς το αποφασίσατε να εξελίξετε την μικρή, οικογενειακή μονάδα;
Αγαπάω την ύπαιθρο, τη φύση και κατ’ επέκταση τις μέλισσες! Με εντυπωσιάζει η μεθοδικότητα και η πειθαρχία τους. Για μένα, ήταν μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς οι βάσεις είχαν τεθεί ήδη από τον πατέρα μου.
Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, έτσι δεν είναι;
Ναι, πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, την οποία ο αείμνηστος κυρ- Θόδωρος μας κληροδότησε, μαζί την αγάπη και το σεβασμό για τις μέλισσες. Άλλωστε, αγαπώ το χωριό μου και έτσι επέλεξα να εργαστώ εδώ, επειδή πιστεύω στον τόπο μου και στα προϊόντα του.
Είναι δύσκολη η ενασχόληση με τη μελισσοκομία; Έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας η επαφή με τις μέλισσες;
Είναι μια απαιτητική δουλειά από την οποία δεν μπορείς να απέχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή οι μέλισσες χρειάζονται τακτικό έλεγχο και φροντίδα. Ως έντομα είναι αρκετά επικίνδυνες ειδικά για όσους έχουν αλλεργίες αλλά εάν ο μελισσοκόμος τηρεί τους κανόνες της κυψέλης τότε υπάρχουν λιγότερα ατυχήματα.
Είναι δύσκολη η παραγωγή μελιού;
Σχετικά όχι. Απαιτητική θα έλεγα! Για τη συλλογή εκλεκτού μελιού αλλά και για την επιβίωση των μελισσών, το ξεχειμώνιασμα, δηλαδή, απαιτείται η μεταφορά των κυψελών σε κατάλληλες περιοχές!
Ποιες ποικιλίες παράγετε;
Μέλι Ανθέων και Μέλι Πεύκου. Το πρώτο αποτελεί την κλασσική γεύση μελιού που γοητεύει όλους τους καταναλωτές και διακρίνεται για το ξανθό του χρώμα και τη λεπτή του γεύση. Το δεύτερο, θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας κι αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του.
Είναι ακριβό προϊόν το μέλι;
Όχι! Ειδικά στην περιοχή μας η τιμή πώλησης είναι αρκετά φιλική προς τον καταναλωτή και αυτό συμβαίνει για δυο κυρίως λόγους, αφενός γιατί στόχος μας είναι το μέλι μας να μπαίνει σε κάθε οικογένεια ανεξαρτήτως εισοδήματος αλλά και να έχει μια λογική διαφορά από τα αμφιβόλου ποιότητας μέλια του εμπορίου.
Ένας καταναλωτής μπορεί να καταλάβει αν ένα μέλι που αγοράζει είναι νοθευμένο;
Ναι και μάλιστα χωρίς να έχει ιδιαίτερες, εξειδικευμένες γνώσεις. Η κρυστάλλωση, για παράδειγμα, το γνωστό «ζαχάρωμα» του μελιού είναι αυτό που αποδεικνύει ότι το μέλι δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία και ότι είναι αγνό και παρθένο. Αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί ο καταναλωτής. Κυρίως, όμως, πρέπει να εμπιστεύεται τον παραγωγό για το προϊόν που θα τον προμηθεύσει. Εμείς έχουμε χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες, γιατί γνωρίζουν πως κάθε φορά που θα προμηθευτούν μέλι από εμάς θα είναι «καθαρό», αγνό μέλι…
Πώς μπορεί κάποιος να γνωρίσει το μέλι που παράγετε;
Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο τηλέφωνο 23220 35120 και να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση: http://www.honeyivira.gr. Επίσης, μπορεί να το βρει σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, στην πόλη των Σερρών, για τα οποία μπορεί να ενημερωθεί κανείς από την ιστοσελίδα μας.
Β.Α.