« Αν ζούσε σήμερα ο Καραμανλής θα γκρέμιζε μόνος τα κανάλια»
- Θα ήμασταν κράτος της δραχμής αν δεν μας είχε εντάξει στην Ευρώπη ο Εθνάρχης
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου την πόλη των Σερρών και μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με τίτλο Αφιέρωμα για τα 40χρόνια δημοκρατίας τιμώντας τον συμπατριώτη μας πολιτικό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μετά το πέρας της εκδήλωσης παραχώρησε μία μίνι – συνέντευξη στο «Σ.Θ.» στην οποία αναφέρθηκε την πολιτική προσωπικότητα του Κ. Καραμανλή αλλά και την σημερινή πολιτική επικαιρότητα. Ο Μανώλης Κοττάκης διατυπώνει με βεβαιότητα ότι ακόμη και αν δρούσε σήμερα ο Κ. Καραμανλής, στα χρόνια της τηλεοπτικής δημοκρατίας, δεν θα μπορούσαν τα ΜΜΕ να αποδομήσουν την εικόνα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού που απολάμβανε την αναγνώριση των ξένων ηγετών της Ευρώπης.
ΕΡ: Κύριε Κοττάκη ποιοι οι λόγοι σας οδήγησαν να παραβρεθείτε ως ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»;
Αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος να τιμήσω τη σημερινή εκδήλωση και το θεώρησα υποχρέωση μου θα δώσω το παρόν. Όταν επισκέπτεσαι την Μακεδονία και τη γενέτειρα του Κ. Καραμανλή αναβαπτίζεσαι. Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας ηγέτης ο οποίος με το παράδειγμα του έδωσε στο λαό ένα μεγάλο δίδαγμα. Αν θέλεις να προχωρήσεις πρέπει να νικήσεις την μοίρα σου. Ο ίδιος στη ζωή του πέρασε δύσκολα και κατάφερε να νικήσει την μοίρα του και αυτό το παράδειγμα κατάφερε να το περάσει στο λαό μας.
ΕΡ: Αν ζούσε και δρούσε ο Κ. Καραμανλής στα χρόνια της τηλεοπτικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να δράσει τόσο αποτελεσματικά και να έχει αυτή την απήχηση στο λαό ή θα τον αποδομούσαν τα μέσα ενημέρωσης με την δύναμη τους;
Θα είχε μεγαλύτερη απήχηση στο λαό και το λέω αυτό γιατί όταν άνθισε η ιδιωτική τηλεόραση ο Καραμανλής “κτυπούσε” κάθε πέντε μήνες με μία συβυλλική δήλωση η οποία δημιουργούσε αίσθηση για άλλους πέντε μήνες. Θυμίζω ότι τα κανάλια δεν μπόρεσαν να φθείρουν τον Καραμανλή αντίθετα αυτός έφθειρε τα κανάλια. Σας θυμίσω επίσης ότι κατά την διάρκεια προεδρικής του θητείας είχε πει κάτι πολύ επίκαιρο μέχρι και σήμερα, ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Για πολλούς μήνες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν ποιους εννοούσε ο Καραμανλής με αυτή του την δήλωση. Σκεφθείτε λοιπόν πόσο επίκαιρη είναι αυτή του η φράση και πόσο απήχηση θα είχε στο λαό. Συνεπώς διαφωνώ. Όχι μόνο δεν θα κατάφερναν να τον γκρεμίσουν αλλά αυτός θα τα γκρέμιζε.
ΕΡ: Την εποχή που αναδείχθηκε ο Καραμανλής υπήρχαν διαφορετικές συνθήκες. Η Ελλάδα έβγαινε μέσα από δοκιμασίες. Η Ελλάδα του σήμερα βρίσκεται σε παρόμοιο σημείο αλλά έζησε 30 χρόνια ευημερίας και έχει διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο αξιακό σύστημα. Πως σήμερα ο ελληνικός λαός θα πορευτεί σε άλλες ράγες;
Ακόμη πατάμε στις ράγες που έφτιαξε ο Καραμανλής, έδωσε μία ώθηση στη χώρα 40 χρόνια, μας έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη επηρεάζει τις ζωές μας με αυτά που έχει κάνει. Αν δεν μας είχε βάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήμασταν ξυπόλητοι στα αγκάθια, θα είμασταν ένα κράτος της δραχμής, ένα αραβικό κράτος σαν και αυτά της αραβικής άνοιξης. Τις ηγεσίες δεν πρέπει να την ψάχνουμε μόνο στην κορυφή της πολιτικής μόνο γιατί η εποχή μας είναι πολυσύνθετη και υπάρχουν πολλά κέντρα εξουσίας. Θα πρέπει να τις ψάχνουμε στην αξιοκρατία στην αγορά, στο πανεπιστήμιο, στα ΜΜΕ, στην επιστημονική κοινότητα, παντού. Όταν όμως τις βρούμε να μην τις γκρεμίζουμε αλλά να τους ενθαρρύνουμε να τα δώσουν όλα για την πατρίδα.
ΕΡ: Η αίσθηση σας είναι ότι θα αποφευχθεί ο σκόπελος των εκλογών με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας;
Όλα είναι ανοικτά, Αν η κυβέρνηση ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και φθάσει σε συμφωνία αλλά δεν την υπογράψει, την θέσει υπόψη της Εθνικής αντιπροσωπείας κατά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας τότε όλοι μας ή βουλευτές πρώτοι από όλους, το πολιτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης ο λαός θα τεθεί μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλλημα. Συνεχίζουμε ή τα διαλύουμε όλα και πάμε σε εκλογές σε μία παρατετεμένη εκλογική περίοδο που μπορεί να προκληθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και στο τέλος να μην υπάρχει η χώρα. Το θέμα δεν απασχολεί μόνο εμένα, εσάς και τον κόσμο στις Σέρρες, παρά την γκρίνια και την διαμαρτυρία που υπάρχει για την κυβέρνηση, αλλά αφορά κάθε βουλευτή ή βουλευτίνα που είναι υπόλογος απέναντι στην οικογένεια του, στους ψηφοφόρους του, το έθνος και την ιστορία για την ψήφο που θα δώσει εκείνη την ημέρα. Τα δεδομένα σήμερα είναι δυσμενή αλλά τα διλλήματα είναι υπέρ της κυβέρνησης.