Το παιχνίδι που στιγμάτισε την ιστορία του Ηρακλή Θεσσαλονίκης
Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες απο την ημέρα που διεξήχθη στο Καυταντζόγλειο Στάδιο ο αγώνας ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες των Φιλάθλων του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
Ηταν στις 12 Φεβρουαρίου του 1984 όταν ο Ηρακλής βρέθηκε πολύ κοντά στην ευκαιρία να κερδίσει το πρωτάθλημα Ελλάδας. Αντιμετώπισε στο Καυτατζόγλειο Στάδιο τον Παναθηναϊκό, βασικό του ανταγωνιστή την περίοδο 1983-84.
Μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το Καυτατζόγλειο Στάδι ο Ηρακλής προηγήθηκε στο σκορ στο 25’με κεφαλιά του Γιώργου Καραΐσκου. Ατύχησε να διευρύνει το σκορ χάνοντας πολλές ευκαιρίες με πιο κραυγαλέες το δοκάρι σε κεφάλι του Αδάμου και την κλασσική ευκαιρία που έχασε ο Μιτόσεβιτς στο 61’. Δύο λεπτά αργότερα ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με κεφαλιά του Δραμινού Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, ενώ στο 66’ ο ίδιος παίκτης πέτυχε και δεύτερο τέρμα σκορπώντας την απογοήτευση στο φίλαθλο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ο Ηρακλής παρόλα αυτά αντέδρασε άμεσα. Ισοφάρισε σε 2-2 με κεφαλιά του Μιτόσεβιτς ύστερα από φάουλ του Λάκη Παπαϊωάννου, ενώ στη συνέχεια έχασε και άλλη κλασική ευκαιρία, όταν ο Χατζηπαναγής ύστερα από εκπληκτική ενέργεια τροφοδότησε τον Αδάμου, άλλα ο τελευταίος από το ύψος της μικρής περιοχής σούταρε ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Λαφτσή.
Ο Ηρακλής διέθετε την εποχή εκείνη ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό σύνολο που κατά κοινή ομολογία πρόσφερε το καλύτερο θέαμα στα ελληνικά γήπεδα. Δεν ήταν τυχαίο ότι σε όποιο γήπεδο αγωνιζόταν ο Ηρακλής την εποχή εκείνη το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από θεατές που ήθελαν να παρακολουθήσουν ποιοτικό ποδόσφαιρο.
Αδικηθήκαμε από την Διαιτησία
Ο Λάκης Παπαϊωάννου βασικό στέλεχος του Ηρακλή την περίοδο εκείνη στην μεγάλη ομάδα του Ηρακλή μιλώντας στο «Σ.Θ.» ανέφερε:
«Έχουν περάσει 30 χρόνια. Έχω δει πολλές φορές τις φάσεις του αγώνα με τον Παναθηναϊκό που μας στέρησε το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι αδικηθήκαμε κατάφωρα από την διαιτησία, άλλα ήμασταν και άτυχοι. Είχαμε σαφώς καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό. Στο παιχνίδι δεν δόθηκε τριπλό πέναλτι σε μαρκάρισμα που έγινε σε μένα. Και τώρα γίνονται αδικίες, άλλα την εποχή εκείνη ακόμη περισσότερο…».
Ο Λάκης Παπαϊωάννου, περιφερειακός σύμβουλος στην Κεντρική Μακεδονία στέλνει με την ευκαιρία ένα μήνυμα στους σχολιαστές διαιτησίας των τηλεοπτικών εκπομπών λέγοντας τα εξής:
«Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να μην εμφανίζονται για να σχολιάζουν τις φάσεις. Τώρα που ασχολήθηκα με την πολιτική, διαπίστωσα ότι όλοι είναι δεμένοι σε ένα άρμα για να αμείβονται με 1.000 Ευρώ. Για αυτό φθάσαμε ως εδώ ως χώρα, γιατί σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας».
H άτυχη χρονιά του Ηρακλή
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Πετρακόπουλος μάς ανέφερε ότι περίοδος 1983-84 ήταν η άτυχη χρονιά του Ηρακλή:
«Ο Ηρακλής διεκδίκησε το πρωτάθλημα έχοντας μία σπουδαία ομάδα με φοβερή τετράδα στη μεσαία γραμμή με τους Χατζηπαναγή, Καραΐσκο, Παπαϊωάννου, Κωφίδη, άλλα και το κύπελλο. Είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ και τον Άρη άλλα αποκλείστηκε από την Λάρισα». Συμπλήρωσε ότι στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ο Ντούσαν Μιτόσεβιτς σε άδεια εστία δεν μπόρεσε να φυσήξει την μπάλα να καταλήξει στα δίκτυα. Εκτός από το παιχνίδι εκείνο, ο Ηρακλής ατύχησε στα τελευταία παιχνίδι με τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό στο Καυτατζόγλειο χάνοντας και την 2η θέση που του στέρησε την συμμετοχή του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ»
Ο Ηρακλής της δεκαετίας του 80
Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο Λάκης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Καραΐσκος, ο Σάββας Κωφίδης αποτελούσαν μία ασυναγώνιστη μεσαία γραμμή στη σπουδαία ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης την περίοδο εκείνη.
Παράλληλα ο «Γηραιός» είχε στο έμψυχο δυναμικό του τον διεθνή Μπάμπη Ξανθόπουλο, τον Γιώργο Φοιρό ο οποίος ντύθηκε στα κυανόλευκα ύστερα από μία λαμπρή πορεία με τον Άρη, τους νεαρούς την εποχή εκείνη Παναγιώτη Μαυρίδη, Δημήτρη Αδάμου, Δανιήλ Παπαδόπουλο, τον Σκοπιανό τερματοφύλακα Μπάνκο Γκεοργίεφ, τον Γιώργο Ορφανίδη, τον Χρήστο Ζήφκα, τον Γιάννη Γκιτσιούδη, τον Νίκο Καλαμπάκα. Προπονητής της ομάδας εκείνης ήταν ο Γερμανός Φρίντελ Ράους, ενώ πρόεδρος της ομάδας ήταν ο αείμνηστος Πέτρος Θεοδωρίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Πανσερραϊκού από το 2004 έως και πέρσι.
Για την ιστορία, η σπουδαία ομάδα εκείνη του Ηρακλή τερμάτισε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, άλλα δεν αγωνίστηκε ούτε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, επειδή την χρονιά εκείνη η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από μία ομάδα και όχι από δύο, όπως όλα τα υπόλοιπα χρόνια.
Δ.Ν.