Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό Οίκο Αδελφών Κυριακίδη, µε πρόλογο του Οµότιµου καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη, το βιβλίο του Χρίστου Α. Τέζα, Οµότιµου καθηγητή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων «Παρεµβάσεις σε σύγχρονα εκπαιδευτικά, πολιτικά και γεωπολιτικά προβλήµατα. Με το µάτι ενός δασκάλου της φιλοσοφίας».
Σκοπός του συγγραφέα µε µια σειρά σαράντα ενός άρθρων και όχι µόνο, δηµοσιευθέντων στον αθηναϊκό και επαρχιακό τύπο, είναι να καταθέσει την εµπειρία µιας ζωής σε θέµατα κυρίως εκπαιδευτικά και ειδικά της Τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, την οποία υπηρέτησε επί τριάντα πέντε χρόνια, αλλά και πολιτικά και γεωπολιτικά, καθώς από τον Σεπτέµβριο του 1955 ως σήµερα παρακολουθεί αδιάκοπα την ελληνική και διεθνή πολιτική ζωή. Κι αυτό πράττει, γιατί θεωρεί ότι ο άνθρωπος, ως ζώον πολιτικόν κατά τον Αριστοτέλη και γενικότερα κατά την αρχαιοελληνική αντίληψη, όπως αυτή αποτυπώνεται από τον Περικλή στον Επιτάφιό του (έπαινον τον πρέποντα), οφείλει την όλη δραστηριότητα τον να την εντάσσει µέσα στα πλαίσια του πολιτικού βίου της χώρας, όπως σηµειώνεται στην προναγγελία της έκδοσης. Απώτερος σκοπός του Χρίστου Α. Τέζα µε το βιβλίο του αυτό- όπως και µε άλλα δυο που έχει εν µέρει ετοιµάσει- είναι να δοθεί από την πλευρά του, όσο γίνεται καλύτερα, µια κάποια απάντηση στο ερώτηµα τι λάθη διαπράχθηκαν στους τρεις προαναφερθέντες βασικούς τοµείς ως ένα µέρος του γενικότερου ερωτήµατος γιατί η Ελλάδα έφτασε στην οικονοµική εξαθλίωση και τον διεθνή διασυρµό.
Ο συγγραφέας των Παρεµβάσεων θεωρεί απαραίτητη την επισήµανση, κωδικοποίηση και εγγραφή στη συλλογική µνήµη των λαθών που διαπράχτηκαν στους διάφορους επιµέρους τοµείς του δηµόσιου βίου, προκειµένου να συναχθούν γενικότερα χρήσιµα συµπεράσµατα, ώστε, αν ποτέ ο ελληνικός λαός αποκτήσει πολιτική παιδεία (που κατ’ αυτόν είναι το αείποτε ελλείπον και ουδέποτε ζητούµενον), να µην επαναλάβει λάθη σαν κι αυτά που τον οδήγησαν από την επανάσταση του 1821 ως σήµερα σε πέντε χρεοκοπίες (τέσσερις επίσηµες και µία, τη σηµερινή από τις αρχές Μαΐου του 2010, ουσιαστική µεν, άτυπη δε). Το βιβλίο κλείνει µ’ ένα «Παράρτηµα» για το δηµόσιο Εργαστήριο Πλατωνικών και Αριστοτελικών Μελετών, το οποίο ο κ. Τέζας ίδρυσε το 2002 στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και διηύθυνε (2003-2008), καθώς και µε σχετική «Βιβλιογραφία» και «Ευρετήριο».