Αγορά σκληρού σίτου & συμβάσεις καλλιέργειας της Barilla Hellas
Του Κώστα Θεοχαρίδη
Η Barilla Hellas, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναπτύξει το πρωτοποριακό πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια σκληρού σίτου.
Από το 2002 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, με σταθερή ετήσια ανάπτυξη και διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή από Έλληνες αγρότες, τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα της Barilla Hellas έφτασε σήμερα να καλύπτει 60 χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.
Στα 14 χρόνια Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, η Barilla Hellas έχει καταφέρει να εξασφαλίζει την πρώτη ύλη της, δηλαδή το σιτάρι, σε υψηλές προδιαγραφές ποιότητας ενώ παράλληλα οι αγρότες έχουν δει σημαντικά οφέλη για την παραγωγή τους τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας όσο και σε επίπεδο εσόδων αφού εξασφαλίζουν την πώληση του προϊόντος τους σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με την αγορά.
Το μοντέλο της σύμβασης της Barilla Hellas προβλέπει πριμ ποιότητας επί της τιμής αγοράς, με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σιταριού. Οι συμμετέχοντες αγρότες έχουν στενή συνεργασία και επιστημονική υποστήριξη σε όλα τα στάδια της παραγωγής, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τεχνική βοήθεια με το “Εγχειρίδιο Καλλιέργειας σκληρού σίτου” της Barilla και τον “Δεκάλογο Βιώσιμης καλλιέργειας σκληρού σίτου” με την αιγίδα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2015 προστέθηκε και η γεωτεχνική υποστήριξη με την διαδικτυακή πλατφόρμα GranoDuro.net.
Με την πρωτοβουλία Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, η Barilla Hellas άνοιξε το δρόμο για τη συζήτηση αλλά και την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων συμβολαιακής που σήμερα ακολουθούν και άλλες εταιρίες στο χώρο της βιομηχανίας αλεύρων και ζυμαρικών.
Όσο αφορά στην αγορά, οι τιμές του σκληρού σίτου κυμαίνονταν τα τελευταία χρόνια από 25 έως 35 λεπτά στον παραγωγό, σε επίπεδα δηλαδή αρκετά ικανοποιητικά αν λάβουμε υπόψη το κόστος παραγωγής. Την χρονιά που διανύουμε όμως οι τιμές αγγίξαν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 16-18 λεπτών, γεγονός που φέρνει σε δυσμενή θέση τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται παράλληλα να αντιμετωπίσουν τις συχνά δύσκολες συνθήκες παραγωγής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αρνητικό αντίκτυπο και στην ποιότητα του προϊόντος.
Βέβαια, θετικό στοιχείο που διορθώνει ελαφρώς την κατάσταση για φέτος, είναι η εξαιρετική απόδοση (κιλά/στρ) των χωραφιών. Αν κάνουμε ένα συνοπτικό απολογισμό, φέτος η ποιότητα του ελληνικού σκληρού κρίνεται “χαμηλή έως μέτρια” και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής γίνεται εξαγωγή σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Η βασική αιτία εντοπίζεται στην ελλιπή και χρονικά άστοχη λίπανση.
Για την αντιμετώπιση της αρνητικής πορείας των τιμών και με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας, η Barilla στα φετινά συμβόλαιά της με την ποικιλία SVEVO, προτίθεται να στηρίξει την τιμή για τις υψηλές ποιότητες.
Έτσι τα συμβόλαια, εκτός από το πριμ ποιότητας θα περιλαμβάνουν φέτος και:
Ελάχιστη Εγγυημένη Τιμή τα 20 λεπτά / κιλό για σιτάρι της ποικιλίας SVEVOμε 13,5% πρωτεΐνη και άνω
Ελάχιστη Εγγυημένη Τιμή τα 21 λεπτά / κιλό για σιτάρι της ποικιλίας SVEVOμε 14,0 % πρωτεΐνη και άνω
Πιστεύουμε ότι με την δυναμική των παραγωγών και την τεχνογνωσία των Γεωπόνων και Γεωτεχνικών της κάθε περιοχής, και ιδιαίτερα των συνεργατών της Barilla, που μπορούν να τους καθοδηγήσουν στην σωστή μεθοδολογία καλλιέργειας, (λίπανση, φυτοπροστασία κλπ), η ποιότητα του Ελληνικού σκληρού μπορεί να βελτιωθεί αρκετά έτσι ώστε το προϊόν να διεκδικεί καλύτερες τιμές στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά. Οι συμβάσεις καλλιέργειας της Barilla Hellas είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση και συμβάλλουν στην οικονομία, την ποιότητα παραγωγής και το περιβάλλον.