Με επιτυχία στέφθηκε η γιορτή νεανικής επιχειρηματικότητας
- Καινοτόμες επιχειρήσεις οι προτάσεις τους
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Με επιτυχία στέφθηκε η γιορτή Μαθητικής Επιχειρηματικής Δημιουργίας η οποία διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Σερρών, τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών και το κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού( ΚΕΣΥΠ) Σερρών. Μαθητές και μαθήτριες των σχολείων που συμμετείχαν στη γιορτή παρουσίασαν σε θρανία που υπήρχαν την είσοδο του Επιμελητηριακού μεγάρου τις επιχειρήσεις τους. Σοφίστηκαν πρωτότυπες ιδέες που απευθύνονται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό κατά κύριο λόγο. Παράλληλα έλαβαν με αυτό τον τρόπο το βάπτισμα του πυρός στο «επιχειρείν» ανατρέποντας την κατεστημένη θεώρηση που κυριάρχησε μεταπολεμικά στο σχολείο και το οικογενειακό περιβάλλον που προέτρεπε τον νέο απομακρυνθεί απο τον πρωτογενή τομέα και την επιχειρηματικότητα και να επιδιώξει την άνοδο του βιοτικού του επιπέδου και την επαγγελματική αποκατάσταση μέσα από την διεκδίκηση μίας θέσης διορισμού στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πατατοβιομηχανία και αρωματικά φυτά
Ειδικότερα το 6ο Γυμνάσιο Σερρών δημιούργησε μία πατατοβιομηχανία και μία βιομηχανία με αρωματικά φυτά. «Οι μαθητές εργάστηκαν ακόμη και Σαββατοκύριακα για να δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις» δήλωσαν στο «Σ.Θ.» η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο Γιάννης Πολυχρονίδης μαθητές του σχολείου.
Ξενοδοχειακή μονάδα στην Αμφίπολη
Μαθητές και καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Σερρών φωτογραφίζονται στη πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα η οποία ήταν η επιχειρηματική πρόταση του σχολείου στη γιορτή της μαθητικής επιχειρηματικής δημιουργίας.
Ο Ιωάννης Ευστρατιάδης εκπαιδευτικός στο Εσπερινό Γυμνάσιο Σερρών μίλησε στο «Σ.Θ.» για την εικονική ξενοδοχειακή μονάδα που παρουσίασε το σχολείο στη γιορτή μαθητικής δημιουργίας. «Η ξενοδοχειακή μονάδα απευθύνεται σε δημοσιογράφους, αρχαιολόγους, ειδικούς επιστήμονες και άλλες ομάδες τουριστών που έρχονται στη Αμφίπολη για να επισκεφθούν τον Λόφο Καστά ο οποίος έχει συγκινήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη» μας ανέφερε.
Σαπούνια και κεραλοιφές
H κυρία Λίνα Σταθάκη νομικός μας μίλησε για την επιχειρηματική προσπάθεια των μαθητών του Γενικού Λυκείου Πεντάπολης αναφέροντας τα εξής: « Οι μαθητές του σχολείου μας δημιούργησαν δύο εικονικές επιχειρήσεις συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Το Α1 δημιούργησε μία επιχείρηση στη μορφή της Α.Ε. Η επιχείρηση ονομάζεται σαπουνόπερα και παράγει σαπουνάκια. Το βασικό προϊον που κάνει τη προσπάθεια τους καινοτόμα είναι το έλαιο στρουθοκαμήλου, υλικό που προμηθεύτηκαν τα παιδιά από την φάρμα που υπάρχει στην Πεντάπολη. Η εταιρεία που συστήθηκε από το Α2 έχει τη επωνυμία Μελίρρυτος και παρασκευάσει κεραλοιφές αξιοποιώντας τοπικά προϊοντα , αγνό παρθένο ελαιόλαδο και μελισσοκέρι.»
Επιχείρηση παρασκευής Λίκερ
Η επιχείρηση παρασκευής παραδοσιακών Λίκερ που παρουσίασε το 1ο Λύκειο Σερρών
Το 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών από την πλευρά του δημιούργησε μία επιχείρηση που παρασκευάσει λίκερ. «Οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν παραδοσιακές συνταγές από παλιές και νέες νοικοκυρές και ο καθένας στο σπίτι του έκανε ένα λίκερ με διάφορες γεύσεις όπως κράνα. Νεράτζι, φράουλα, λεμόνι» δήλωσε στο «Σ.Θ.» η καθηγήτρια του σχολείου Μαγδαληνή Τζιάρα
Βιολογικά αγροτικά προϊοντα
Βιολογικά λαχανικά Βιολογικά λουλούδια και αρωματικά φυτά ήταν το αντικείμενο της επιχείρησης που δημιούργησε το ΕΠΑΛ Νέας Ζίχνης «Οι δώδεκα μαθητές ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την προσπάθεια και εργάστηκαν τρεις μήνες για να παρουσιάσουν το περίπτερο τους στην είσοδο του Επιμελητηριακού μεγάρου» δήλωσε η Μαρία Παυλίδου μαθήτρια του σχολείου.
Αξιέπαινη προσπάθεια που πρέπει να έχει συνέχεια
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας, ο α’ αντιπρόεδρος Δημήτρης Γιαννάκης αριστερά και ο Δήμος Βέρρος δεξιά μέλος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών στο χώρο της εκδήλωσης.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας συνεχάρη τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στη γιορτή μαθητικής επιχειρηματικής δημιουργίας. «Η προσπάθεια των μαθητών είναι αξιέπαινη, Δημιούργησαν επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τα αγροτικά προϊοντα τον τουρισμό και το Αυτοκινητοδρόμιο. Σοφίστηκαν καινοτόμες ιδέες τα παιδιά και προσπάθησαν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις. Με μεγάλη χαρά είμαστε στο χώρο της παρουσίασης των επιχειρηματικών προτάσεων. Τα περισσότερα προϊοντα που παρασκευάζονται έχουν ISO και δίνουν πολύ καλές λύσεις προς τους καταναλωτές. Η προσπάθεια των μαθητών θα δώσει ιδέες στην εξέλιξη και αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Νομίζω ότι αν συνεχιστεί η συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Εκπαίδευση θα δημιουργήσουμε αυριανούς επιχειρηματίες οι οποίοι δεν θα φοβούνται τίποτε.» Ο Χρήστος Μέγκλας υποστήριξε ότι μέσα από την πρωτοβουλία της γιορτής Μαθητικής δημιουργίας και επιχειρηματικότητας το Επιμελητήριο Σερρών επιδιώκει να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και παράλληλα να δημιουργήσει πρόσφορος έδαφος για ένα καλύτερο παρόν αλλά και ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην γιορτή συμμετείχαν μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ το οποίο δημιούργησε μία πτηνοτροφική Μονάδα παραγωγής Βιολογικών κοτόπουλων καθώς επίσης και η ομάδα του 3ου Γενικού Λυκείου η οποία συμμετείχε σε πανελλήνιους αγώνες φόρμουλας 1( F1 IN SCHOOLS) προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την ύπαρξη και την ανάπτυξη του αυτοκινητοδρομίου Σερρών.