Από τον Ιούλιο του 2013 λειτουργεί και στις Σέρρες ειδικό κέντρο συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στις γυναίκες θύματα Βίας κάθε είδους. Το όλο εγχείρημα ανήκει σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που υλοποίησε ο Δήμος Σερρών, από τον Ιούνιο του 2013, με δυο επιστημονικούς συνεργάτες, ενώ μετά από προκήρυξη επίκεινται στο άμεσο μέλλον οι προσλήψεις, ενός κοινωνιολόγου και μιας νομικής συμβούλου.
Στην οδό Ίωνος Δραγούμη 10, διατέθηκε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο από τον Δήμο στην υπηρεσία στήριξης γυναικών με τηλέφωνο 23210-22253, fax 23210-22268 και email:womenaid@serres.gr. ενώ το ωράριο λειτουργίας του ξεκινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8:00 έως τις 17:00 το απόγευμα.
Στο κέντρο παρέχεται υποστήριξη από δυο επιστήμονες, μια κοινωνική λειτουργό, την κ. Αντωνία Κούκου και την Μερτζιάνη Ειρήνη, ψυχολόγο, ενώ νομική βοήθεια δίνει μια εθελόντρια νομικός.
Λόγω του ότι στις Σέρρες δεν λειτουργούν ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, γίνεται παραπομπή -συνοδεία από εδώ για άλλες πόλεις.
Με την κυρία Α. Κούκου, κοινωνική λειτουργό του κέντρου συζητήσαμε για τις ιδιαιτερότητες της προσπάθειας στήριξης των κακοποιημένων γυναικών.
Δημ.: Η κακοποίηση στις μέρες μας υφίσταται σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τα παρελθόντα έτη, η έχει ο αριθμός κακοποίησης γυναικών στατιστικά. μειωθεί;
Α.Κ.: Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας αυξημένα ποσοτικά σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, με μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού. Η βία προς τις γυναίκες έχει πολλά πρόσωπα, όπως ο οικονομικός εκβιασμός, η σεξουαλική ταπείνωση, ο τραυματισμός, ο σωματικός βιασμός. Σε κάθε περίπτωση η βία κατά των γυναικών είναι παρούσα και αδιαμφισβήτητη.
Δημ.: Που οφείλεται πιστεύετε η αύξηση των κρουσμάτων βίας; και ποιος συνήθως είναι ο θύτης;
Α.Κ.: Οι πιθανότερες αιτίες κατά την άποψη μου οφείλονται στο περιβάλλον ενηλικίωσης του θύτη, στις ψυχότροπες ουσίες , τον αλκοολισμό, την προηγούμενη υφιστάμενη βία η βιασμό που έχει βιώσει, την έξαρση των οικονομικών δυσχερειών, η μεγάλη ανεργία των τελευταίων ετών, έως απόλυτης ένδειας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γενικής γραμματείας ισότητας ο θύτης τις περισσότερες φορές είναι ο σύζυγος, σύντροφος, συνεργάτης, εργοδότης, ενώ μόνο στο trafficking υπάρχει ενδεχόμενο να είναι τελείως άγνωστοι οι θύτες στο περιβάλλον του θύματος.
Δημ.: Πόσες γυναίκες υποστηρίζονται στο κέντρο; σε αυτές υπάρχουν μετανάστριες; επίσης ποιοι λόγοι τις ακινητοποιούν, τις φοβίζουν και δεν μιλούν για το πρόβλημα τους;
Α.Κ.: Στο κέντρο εξυπηρετούνται αρκετές γυναίκες διαφόρων ηλικιών και μορφωτικού επιπέδου ενώ έχουμε υποστηρίξει και μετανάστριες .
Οι λόγοι πολλοί για την σιωπή των θυμάτων :
-Απομόνωση , ντροπή, φόβος, αισθήματα ένοχης, εκβιασμός με την καλή φήμη διάλυσης της οικογένειας
-Πολλές θεωρούν ότι οι ίδιες είναι υπεύθυνες
-Οι περισσότερες γυναίκες δεν κάνουν μήνυση και όταν κάνουν σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμματείας ισότητας μια μόνο στις πέντε καταλήγουν σε κάποια καταδίκη.
Δημ.: Τι υποστήριξη παρέχετε στις κακοποιημένες γυναίκες; πόσες από αυτές παραπέμφθηκαν επίσης πόσες άλλαξαν την ζωή τους ακολουθώντας το πρόγραμμα;
Α.Κ.: Η υποστήριξη είναι:
-Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική.
-Νομική Συμβουλευτική.
-Παραπομπή -συνοδεία για άλλους ξενώνες.
Πολλά από τα θύματα βίας συνεχίζουν την υποστήριξη ενώ ο χρόνος καθορίζεται αναλόγως του προβλήματος, τηρείται πάντα το απόρρητο και οι υπηρεσίες δίδονται δωρεάν.
Αρκετές από τις γυναίκες αυτές έρχονται στο κέντρο για νομική συμβουλευτική και ενημερώνονται άμεσα γνωρίζοντας τις υπηρεσίες μας, χρησιμοποιούν συνάμα και την συμβουλευτική –ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το κέντρο απευθύνεται σε Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση
• Γυναίκες που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία
• Γυναίκες που υφίστανται οικονομική βία
• Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού
• Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking
• Γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
Το πρόγραμμα παροχών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στις κακοποιημένες γυναίκες της περιφέρειας σκοπό έχει να τις βγάλει από το μαρτύριο που υφίστανται σε οιαδήποτε μορφή βίας, ενώ ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τους κατάλληλους επιστήμονες στα θύματα βίας και περιστατικά χρόνιας κακοποίησης.
Με μήνυμα «δεν είσαι η μόνη δεν είσαι μόνη» και με τηλεφωνική γραμμή SOS το 15900, μέσω των ΜΜΕ, (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο),πραγματοποιούνται δράσεις κινητοποίησης των γυναικών του νομού με γνωστοποίηση των δωρεάν παρεχομένων υπηρεσιών , ενώ διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου, οι συνομιλίες των κακοποιημένων γυναικών με τους εξειδικευμένους επιστήμονες στήριξης.
Κ. Μιχαηλίδου