Ψυχρός Πόλεμος, η χωρίς ένοπλη σύγκρουση, ήταν ο γεωπολιτικός, ιδεολογικός και οικονομικός ανταγωνισμός των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διήρκησε από το 1947 και μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Θεωρούσαν τότε, ότι η επικράτηση της μιας ή της άλλης υπερδύναμης θα επιτυγχάνονταν με την ανάπτυξη και υπεροπλία συμβατικών και πυρηνικών όπλων, συμμαχίες και επιρροές άλλων κρατών, οικονομικούς αποκλεισμούς, προπαγάνδα, κατασκοπεία, πολέμους σε περιφερειακά κράτη, ανταγωνισμό για την κατάκτηση του διαστήματος.
Είναι γνωστό ότι σε διεθνές περιβάλλον, οι χώρες εκτός των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ δοκιμάστηκαν από περιφερειακές συγκρούσεις (πόλεμος της Κορέας 1950-53, εισβολή Αγγλογάλλων στην Αίγυπτο και των Σοβιετικών στην Ουγγαρία,1956, κρίση των πυραύλων στην Κούβα 1962, πόλεμος του Βιετνάμ 1961-73, Άνοιξη της Πράγας 1968, ανατροπή του προέδρου Αλλιέντε της Αργεντινής1973).Ή εμφυλίους πολέμους (π.χ., ελληνικός 1946-49, Κινεζικός 1947-49). Κι άς μη ξεχνάμε τη χούντα στην Ελλάδα το 1967.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έφερε γεωπολιτικές ανακατατάξεις ,την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, την επώαση εθνικιστικών και φυλετικών θεμάτων, την διεθνή επικράτηση του άκρατου οικονομικού φιλελευθερισμού.
Το ροδάκινο, φερμένο από την Κίνα, αποτελείται κατά 89% από νερό, συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, διατροφικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης A, μειώνει την πίεση του αίματος, βοηθά την πέψη, την οστεοπόρωση. Περιέχει ποσότητα βορίου (ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση). Χρήσιμο στην πρόληψη των αιμορροΐδων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ,στον έρπητα ζωστήρα, στη στηθάγχη, στην αντιγήρανση του δέρματος. Περιέχει απαραίτητα φυτικά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή (χρήσιμα στην πρόληψη καρκίνου) .
Στη χώρα μας σταδιακά εδώ και δεκαετίες έχει αναπτυχθεί σοβαρή καθετοποιημένη, ποιοτική παραγωγή και τυποποίηση ροδακίνων, με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η απόφαση του προέδρου Πούτιν να σταματήσει εισαγωγές ειδών διατροφής από τις ευρωπαικές χώρες, επειδή οι ΗΠΑ προέβησαν σε οικονομικά αντίποινα στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση, πλήττει τη χώρα, τα ροδάκινα και όχι μόνο.
Αντί να μάθει από τα παθήματά της η ενοποιημένη Ευρώπη (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και Ψυχρός Πόλεμος) στη σημερινή εποχή, αντί να διασφαλίζει το ζωτικό της χώρο και να μην γίνεται «σάκκος του μπόξ» των ΗΠΑ και Ρωσίας που προχωρούν με κινήσεις σκακιστών στις ενεργειακές περιοχές γίνεται κομπάρσος και θύμα τους,όπως περιφερειακές χώρες στον «ορίτζιναλ» Ψυχρό Πόλεμο του παρελθόντος. Έτσι, τα ροδάκινα επιστρέφουν κυριολεκτικά πιο ώριμα και απούλητα από το ταξίδι τους μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.
Το Κίεβο απείλησε τη Μόσχα ότι θα κλείσει τη στρόφιγγα και δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την ΕΕ. Η ρωσική Transeft που διαχειρίζεται τους αγωγούς προειδοποίησε ότι σε αυτή την περίπτωση θα επιλέξει άλλους αγωγούς, κάτι όμως που θα κοστίσει ακριβά στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Δείτε όμως, την υποκρισία των δύο αντιπάλων: Παρότι το ενεργειακό είναι μέρος του ανταγωνισμού της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα και παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η αμερικανική Exxon Mobil ξεκίνησε γεωτρήσεις για λογαριασμό της Ρωσίας στην Αρκτική πρίν λίγες μέρες. Οι κυρώσεις δεν απαγορεύουν τα κοινά εγχειρήματα ρωσικών και αμερικανικών εταιρειών, τα οποία συνεχίζονται κανονικά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε το έργο ως «υπόδειγμα συνεργασίας» και έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον τονίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών και των ξένων, αντιλαμβάνονται απόλυτα ότι παρά τις παρούσες πολιτικές δυσκολίες, ο πραγματισμός και η κοινή λογική μπορούν να επικρατήσουν».
Οι Ευρωπαίοι, ιδίως της περιφέρειας και του νότου, που παράγουν και εξάγουν είδη διατροφής, λοιπόν, θα είναι τα εύκολα θύματα στο νέο Ψυχρό Πόλεμο των ΗΠΑ και Ρωσίας. Όσο για τους ομόδοξους Ρώσους πολίτες, θα θυμηθούν καταστάσεις του παλαιού Ψυχρού Πολέμου, τότε που είχαν χρήματα και έκαναν ουρές για τα λιγοστά είδη διατροφής στην αγορά, γιατί δεν είχε και δεν έχει αυτάρκεια στην παραγωγή τους.
Κι εμείς στη χώρα μας, μέχρι να αποφασίσουν οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις ποιος θα πληρώσει το κόστος του διατροφικού Ψυχρού Πολέμου, άς εμπλουτίσουμε τους τρόπους κατανάλωσης ελληνικών ροδακίνων που χρησιμοποιούμε, όπως π.χ., με μια πραγματικά ψυχρή αλλά απολαυστική συνταγή: Ροδάκινο σορμπέ.