“Ο ΦΟΣ λειτουργεί ως χωροφύλακας”
- Ο υπεύθυνος του Κυνοκομείου Χρ. Γρηγοριάδης σε μία συνέντευξη ποταμό στο «Σ.Θ.» μιλά για το καυτό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σερρών.
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Το μείζον θέμα με τα αδέσποτα ζώα και την προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποτελεσματικά αναδεικνύει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» ο υπεύθυνος του Κυνοκομείου Σερρών Χρήστος Γρηγοριάδης. Αναφέρεται στην προσπάθεια περισυλλογής των αδέσποτων που είναι σε εξέλιξη στο Δήμο Σερρών , την έκταση τεσσάρων στρεμμάτων που δημιουργήθηκε στο Κυνοκομείο και θα χρησιμοποιεί ως χώρος επανένταξης των ζώων. Χαρακτηρίζει άριστη τη συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών και τον Σύλλογο «Φίλων Ζώων Αγάπη για τη Ζωή» ενώ αντίθετα εκφράζει τη δυσφορία του για την λειτουργία του Φιλοζωϊκού Συλλόγου (ΦΟΣ). Υποστηρίζει ότι ο εν λόγω σύλλογος εξαντλεί τη δραστηριότητα του στην ψεύτικη καταγγελία που δεν προσφέρει τίποτε στα ζώα, ούτε φυσικά στο πρόβλημα των αδεσποτών που είναι τεράστιο.
Γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να παραχωρήσετε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ πρόσφατα;
Θελήσαμε να πληροφορήσουμε τους συνδημότες μας για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος Σερρών και το Δημοτικό Κυνοκομείο όσον αφορά την περισυλλογή των αδεσποτών. Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια της περισυλλογής των αδεσποτών σε χώρους που δεν πρέπει να υπάρχουν όπως Σχολεία, αρχαιολογικούς χώρους, Νοσοκομείο, αθλητικά πάρκα ιδιαίτερα τώρα που σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν τα σχολεία και θα είναι κίνδυνος για τα παιδιά. Έχουμε ενημερώσει την Εισαγγελία, την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών την συνδρομή της οποία ζητήσαμε σε περιπτώσεις που έχουμε κάποιες διαμαρτυρίες κάποιων ένθερμων φιλόζωων. Όσα αδέσποτα έχουμε συλλέξει μέχρι τώρα βρίσκονται στο Κυνοκομείο, πολλά από αυτά θα βρίσκονται στο χώρο που περιφράξαμε, χώρος που χαρακτηρίστηκε ως χώρος επανένταξης από την πενταμελή Επιτροπή.Κατασκευάζουμε δύο υπόστεγα αρκετά μεγάλα για να προφυλλάσονται τα σκυλιά από τον ήλιο και τη Βροχή. Το πρόγραμμα της περισυλλογής θα συνεχιστεί από εβδομάδα.
Μετά την περισσυλογή τι θα γίνει;
Τα σκυλιά που θα μαζέψουμε από αυτούς τους χώρους δεν θα τα βγάλουμε έξω με την έννοια να τα επανεντάξουμε, αφού τα εξετάσουμε τα εμβολιάσουμε, τα στειρώσουμε. Δεν θα τα επανεντάξουμε από τον χώρο από τον οποίο τα πήραμε γιατί σε αυτούς τους χώρους δεν πρέπει να υπάρχουν σκυλιά. Ο νόμος μας καλύπτει. Τα σκυλιά αυτά θα είναι σε χώρο τεσσάρων στρεμμάτων που περιφράξαμε. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί από τη πενταμελή επιτροπή ως χώρος επανένταξης. Ξέρουμε ότι στη διάρκεια θα αντιμετωπίσουμε άλλα προβλήματα, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα τροφής των σκυλιών. Θα κοιτάξουμε όμως πως θα το αντιμετωπίσουμε. Θα βρούμε λύση και για αυτό πιστεύω.
Ο χώρος των τεσσάρων στρεμμάτων πότε δημιουργήθηκε;
Αυτός ο χώρος τώρα δημιουργήθηκε, εδώ και ένα μήνα έγινε η περίφραξη, τοποθετήθηκαν ποτίστρες και ταΐστρες, θα τοποθετηθούν και άλλες. Τώρα κατασκευάζονται δυο υπόστεγα αρκετά μεγάλα θα έλεγα στη συνέχεια ο χώρος θα βελτιωθεί και άλλο , σιγά- σιγά όμως γιατί τα χρήματα είναι περιορισμένα.
Η συνεργασία σας με τους Φιλόζωους ποια είναι;
Υπάρχουν δύο σύλλογοι στον Δήμο Σερρών. Με τον έναν σύλλογο έχουμε άριστη συνεργασία. Ο σύλλογος είναι ονομάζεται Σύλλογος «Φίλων Ζωών Αγάπη για τη Ζωή». Στο σύλλογο αυτό πρόεδρος είναι η κυρία Μπατογιάννη. Με τον άλλον Φιλοζωϊκό, τον ΦΟΣ η συνεργασία μας δεν είναι καθόλου καλή. Δεν είναι καλή με την δική τους ευθύνη. Για μένα αυτός ο σύλλογος δεν θα έπρεπε να λέγεται Φιλοζωϊκός Όμιλος, άλλα Φίλοι Σκύλων, διότι δεν είναι Φιλόζωοι αυτοί. Επέλεξαν τον δρόμο των καταγγελιών και της σύγκρουσης, υπάρχουν για να λειτουργούν ως χωροφύλακες. Υπάρχουν για να κάνουν καταγγελίες όχι για να βοηθήσουν για το καλύτερο για τα ζώα. Κοιτούν τι λάθος θα κάνει ο Δήμος σε σχέση με τα αδέσποτα για να προχωρήσουν σε καταγγελίες.
Οι καταγγελίες τους δηλαδή δεν έχουν βάση;
Όχι, γίνονται για να γίνονται. Έχουν πεί πολλά ψέματα και στην Πανελλαδική τους Ομοσπονδία, όπως πολλά ψέματα λένε και στη Εισαγγελία. Εμείς είμαστε ανοικτοί, το Κυνοκομείο είναι εδώ, καλέσαμε τον Εισαγγελέα να έρθει στο Κυνοκομείο και ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας Θελήσαμε να δεί την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πιστεύω ότι έχουμε από τα καλύτερα Κυνοκομεία στην Ελλάδα και ας μας κατηγορούν ότι έχουμε πολλά ζώα. Δεν έχουμε πολλά ζώα, ο χώρος είναι υπερ-αρκετός για να φιλοξενήσει τα σκυλιά που υπάρχουν σήμερα. Εχουν μάθει να σερβίρουν το παραμύθι ότι το Κυνοκομείο είναι για Ογδόντα ζώα άλλα φιλοξενεί πεντακόσια. Εγώ θα σας έλεγα ότι έχει πλέον δυνατότητα να φιλοξενήσει χίλια ζώα.
Στον ένα χρόνο που ο δήμαρχος Σερρών Π. Αγγελίδης σας ανέθεσε την ευθύνη για την λειτουργία του Κυνοκομείου ποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε;
Ανέλαβα πέρσι λίγο πριν τις Εθνικές εκλογές όταν ο προκάτοχος μου Αναστάσιος Μεγαλομύστακας θέλησε να είναι υποψήφιος Βουλευτής. Είναι δύσκολο το αντικείμενο. Αναλώνω πολύ χρόνο για να ανταποκριθώ με επάρκεια στα απαιτητικά καθήκοντα που ανέλαβα. Δεν με πειράζει αυτό. Τώρα καταλαβαίνω πόσο έντονο είναι το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Αν κάποιος δεν είναι μέσα στο αντικείμενο δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Υπάρχουν παρά πολλές καταγγελίες κάθε μέρα. Μου ζητούν να κάνουμε περισσυλογή ζώων από όλο τον Δήμο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην πόλη και λιγότερο στα χωριά. Θέλω να πληροφορήσω τους συνδημότες μας ότι δεν μπορούμε να περισυλλέξουμε τα αδέσποτα γιατί ο νόμος δεν μας αφήνει. Ο νόμος λέει ότι μπορούμε να περισυλλέξουμε τα επιθετικά και τα άρρωστα. Τα δε υπόλοιπα ο νόμος λέει ότι αφού τα εμβολιάσουμε και τα στειρώσουμε πρέπει να τα βγάλουμε έξω, αφού κριθούν ότι δεν είναι επικίνδυνα. Τα τηλεφωνήματα που δέχομαι είναι δεκάδες.
Πόσα τηλεφωνήματα δέχεστε καθημερινά;
Πάνω από εξήντα τηλεφωνήματα και τα δεκαπέντε αφορούν το θέμα της περισυλλογής. Μου λένε έχουμε στο τάδε σημείο ένα σκυλί που είναι επιθετικό, στο άλλο σημείο έχουμε μία αγέλη με τέσσερα- πέντε σκυλιά τα παιδιά μας φοβούνται, στο τάδε σημείο έχει ένα άρρωστο σκυλί ελάτε να το μαζέψετε, τέτοιες περιπτώσεις. Ότι μπορούμε να κάνουμε το κάνουμε. Όταν μιλούμε για επιθετικό ζώο και μου λένε ότι δάγκωσε κάποιον συμπολίτη μας εκεί επεμβαίνουμε άμεσα. Μαζεύουμε το ζώο, παρακολουθείτε από γιατρό γιατί υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύει ο άνθρωπος από το δάγκωμα του. Κάνουμε ότι είναι δυνατό. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε το θέμα με υπευθυνότητα και με βάση το νόμο.