Σας γράφω από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου αυτές τις μέρες γίνεται ένα μεγάλο αγροδιατροφικό συνέδριο και επιχειρηματικές συναντήσεις με πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας Κρήτης. Όπως και με αρκετά άλλα πράγματα στο νησί, είναι αλήθεια ότι η Κρήτη και στον αγροδιατροφικό τομέα αποτελεί ένα ενδιαφέρον case study. Υπάρχουν εντυπωσιακά παραδείγματα επιτυχημένων εταιρειών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που – ως συνήθως, τραβάει μπροστά το κάρο της ανάπτυξης – αλλά και οι δημόσιοι φορείς των Κρητικών (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια), είναι ζωηροί και δραστήριοι. Πρώτοι αυτοί στην Ελλάδα έφτιαξαν Σύμπραξη για τα αγροτικά τους προϊόντα και τώρα με αξιώσεις διεκδικούν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για να προωθήσουν το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα κηπευτικά σε όλο τον κόσμο. Τους βοηθάει και το προϊόν (όλα είναι πεντανόστιμα εδώ), αλλά δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Επόμενος στόχος; Η «μάστιγα» του «χύμα» ελαιολάδου που φτάνει με τα καράβια στην Ιταλία να λάβει τέλος στην επόμενη πενταετία.