Καταγγελία ΕΝΙΝΣ για τον νέο τροποποιημένο οργανισμό
Τη δυσαρέσκειά τους για τις τροποποιήσεις στον οργανισμό του Νοσοκομείου Σερρών εκφράζουν οι γιατροί, τονίζοντας πως συγχωνεύονται κλινικές, δημιουργούνται τμήματα-φαντάσματα και κυρίως, δεν προβλέπονται υπηρεσίες υγείας για τους βαρέως πάσχοντες πολίτες του Νομού.
Σε δελτίο Τύπου που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών Χαρίλαος Λώτης και ο αντιπρόεδρος Θεόφιλος Καλλινικίδης υπογραμμίζονται τα εξής:
«Δυστυχώς, μετά την συστηματική αποψίλωση του ΕΣΥ από έμψυχο και άψυχο δυναμικό τα τελευταία χρόνια, το πογκρόμ εναντίον της δωρεάν δημόσιας υγείας ολοκληρώνεται, μετά και την πρόσφατη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου τροποποιημένου οργανισμού του νοσοκομείου Σερρών.
Αφενός μεν συγχωνεύονται οι διπλές κλινικές-τμήματα (παθολογικές, χειρουργικές, μαιευτικές-γυναικολογικές, αξονικός τομογράφος και ακτινολογικό) με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη σωστή λειτουργία τους αλλά και στην ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών, αφετέρου δε προβλέπονται τμήματα–φαντάσματα (γαστρεντερολογικό, δερματολογικό), αφού δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό, ενώ λείπουν παντελώς τμήματα που βοηθούν και ανακουφίζουν βαρέως πάσχοντες συνανθρώπους μας, όπως το Τμήμα Χημειοθεραπείας ογκολογικών, αιματολογικών και ουρολογικών ασθενών.
Εδώ να τονίσουμε ότι σύμφωνα με το δελτίο κίνησης του Νοσοκομείου μας το έτος 2013 έγιναν :
4.500 εισαγωγές ασθενών στις παθολογικές κλινικές, 3.000 στις χειρουργικές και 1.800 στις μαιευτικές-γυναικολογικές. Πρόκειται για ασθενείς με βαριές παθήσεις, η νοσηλεία των οποίων απαιτεί καθημερινή και εντατική παρακολούθηση, η οποία καθίσταται άκρως προβληματική με τις συγχωνεύσεις, αφού θα δημιουργηθούν κλινικές μαμούθ.
2.264 ημερήσιες νοσηλείες ασθενών με νεοπλασματικές νόσους, που κατά τεκμήριο αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα συνανθρώπων μας, με ποσοστό κάλυψης του τμήματος 123%, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης του Τμήματος Χημειοθεραπείας για τον νομό μας. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς αυτοί θα υποχρεούνται τώρα παρά την βαρύτητα της ασθένειας τους, να μετακινούνται συχνά-πυκνά στην Θεσσαλονίκη.
Όλα αυτά καταδεικνύουν την εγκατάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και ιδιαίτερα της επαρχίας, αποτελώντας πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή της.