Πριν ένα μήνα κυκλοφόρησε στην πόλη μας το Σιδηρόκαστρο, ενημερωτικό φυλλάδιο με αναφορά στις επιπτώσεις, που θα έχει στην τοπική οικονομία και γενικότερα στην τοπική κοινωνία, η εξόρυξη χρυσού.
Ήδη το φυλλάδιο αναφέρει ότι δεσμεύθηκαν 90.000 στρέμματα χωράφια στην περιοχή της Ποντοκερασιάς στον ορεινό χώρο πάνω από το Λιθότοπο για εξόρυξη χρυσού. Ακόμη αναφέρεται ότι στον ορεινό χώρο μεταξύ Χαρωπού και Αγκίστρου και κοντά στη Φαιά Πέτρα έχουν οροθετηθεί συνολικά άλλα 40.000 στρέμματα με σκοπό την έρευνα καθορισμού κοιτασμάτων, που θα οδηγήσουν στην εξόρυξη χρυσού.
Ας μην αναφερθούμε στις τρομακτικές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν την υγεία μας από τις εξορύξεις και θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Πως όμως θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη λαίλαπα αυτή που καραδοκεί να καταστρέψει τη ζωή μας.; Να καταστρέψει την ευλογημένη γη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας τους Σίντικες, που ήρθαν από μακριά να την κατοικήσουν. και ανέπτυξαν τον πολιτισμό τους.; .
Όχι δεν θα αφήσουμε κανέναν σ’ αυτήν τη γη που ζούμε να μας τσαλαπατήσει, όποιος και αν είναι. Εμείς έχουμε δυνατά όπλα για να αμυνθούμε. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τον τόπο μας. Τα αξιόλογα κρυφά και φανερά πολιτιστικά στοιχεία που διαθέτει ο τόπος πρέπει να προστατευθούν.. Έχει ανάγκη προβολής πανευρωπαϊκά και παγκόσμια Με τα ειρηνικά όπλα που διαθέτουμε θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό στην περιοχή μας Σ’ αυτά περιλαμβάνονται το φυσικό κάλλος της κοιλάδας του Κρουσοβίτη έως το Καρυδοχώρι όπου τερματίζουν οι πέτρινες καμπυλωτές γέφυρες. Στις χάρες αυτές θα προστεθεί και ο κρυφός και φανερός πλούτος σπηλαιολογικός και αρχαιολογικός.
Το μεγάλο σπήλαιο πίσω από το Μαύρο Βράχο με τον αμύθητο θησαυρό που κρύβει, ήρθε η ώρα, όλοι οι συντοπίτες μας να απαιτήσουν να αποκαλυφθεί.. Ας μη βραδυπορούμε. Ο Σύλλογος Σπηλαιολογίας «ο Μαύρος Βράχος» κατέθεσε όλα τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία, μαζί με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Υπουργό Πολιτισμού. Ζητούμε εποπτεία αρχαιολογικής ανασκαφής στο Ιερό του Απόλλωνα και Πάνα (με κόστος 7000 Ε, μηδαμινό ποσό για μια μεγάλη ανακάλυψη). Αυτήν την ανακάλυψη πρέπει να τη γιορτάσουμε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας που θα γίνει φέτος στο Σιδηρόκαστρο από 5 έως 8 Σεπτεμβρίου 2014.
Αυτή η ανακάλυψη του αιώνα θα επισφραγίσει και το 5ο Γεωπάρκο στην Ελλάδα με έγκριση της UNESCO, που θα αγκαλιάσει όλη την κοιλάδα του Κρουσοβίτη με τις φυσικές και αρχαιολογικές χάρες, συμπεριλαμβάνοντας και την λίμνη Κερκίνη και το βουνό Μπέλες.
Σ’ αυτό το Γεωπάρκο οι περιπατητές από όλο τον κόσμο θα βρουν ότι καλύτερο θέλουν για να βαδίσουν μεγάλες αποστάσεις. Αυτήν την περιοχή ήρθε η ώρα να τη διαφημίσουμε παγκόσμια Οι άρχοντες μας ας βάλουν το φτωχό λιθαράκι που χρειάζεται. Μόνον γι’ αυτήν δεν θα πάει χαμένο.
Ας στηριχθούμε λοιπόν στην ανακάλυψη του μεγάλου σπηλαίου του Μαύρου Βράχου για να μιλάμε μόνο για ανάπτυξη σ’ αυτήν. Παράλληλα με την ανακάλυψη αυτή και τη δημιουργία Γεωπάρκου απωθείται κάθε σκέψη εξόρυξης χρυσού στην ευλογημένη περιοχή μας.