Σε απόγνωση οι αγρότες
Στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια του ΕΛΓΑ
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση στις πληγείσες περιοχές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 150.000 στρέμματα καλλιεργειών στον Νομό έχουν καταστραφεί και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες με κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή των ζημιών.
Το χαλάζι που έπεσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (18/6) οι κάτοικοι το παρομοίαζαν, ανά περιοχή, με καρύδι, ακόμη και με αυγό σε Γάζωρο, Θολό, Δραβίσκο, Νέα Ζίχνη, Βαλτοτόπι, Σκούταρι, Αγία Ελένη, Ψυχικό, Παραλίμνιο, Κ. Μητρούση, Μονοκκλησσιά, Καμήλα.
Πέρα από τις καλλιέργειες, σημειώθηκαν ζημιές και σε κατοικημένες περιοχές, όπως στο Παραλίμνιο και το Ψυχικό, όπου το χαλάζι έσπασε παρμπρίζ αυτοκινήτων και ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες…
«Ασύλληπτη καταστροφή»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Στέργιο Λίτο, η καταστροφή είναι ασύλληπτη όπου «χτύπησε» το χαλάζι και συνοδεύοντας ο ίδιος τα κλιμάκια στις αυτοψίες του ΕΛΓΑ, σημείωσε πως περίπου 150.000 στρέμματα έχουν ζημίες 100%.
«Χαράτσι» στον ΕΛΓΑ
Στην περιοχή του Κ. Μητρούση χαλάζι έπεσε και τις προηγούμενες δύο ημέρες, ωστόσο αυτό της Τετάρτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στις καλλιέργειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής Γιάννη Τουρτούρα. «Παραγωγές όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, φασόλια, καρπούζια έχουν καταστραφεί» σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα το εξής με αγανάκτηση: «δεν φτάνει που καταστραφήκαμε, πρέπει να τους πληρώσουμε και από πάνω!». Ο κ. Τουρτούρας αναφέρθηκε στο ποσό που καλείται να πληρώσει ο αγρότης στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να δηλώσει τις καταστροφές, τονίζοντας πως «ενώ πληρώνουμε εισφορές στον ΕΛΓΑ όταν κάνουμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για να δηλώσουμε κατεστραμμένες καλλιέργειες μας ζητάν ένα ευρώ/στρέμμα. Αυτό είναι παράλογο!». Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως κατά το παρελθόν υπήρξαν δεσμεύσεις πως θα καταργηθεί το συγκεκριμένο «χαράτσι», ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.
«Περιμέναμε παραγωγή, όχι αποζημιώσεις…»
Στην περιοχή της Ν. Ζίχνης οι αγρότες είδαν, μετά τη χαλαζόπτωση, τον κάμπο τους «γυμνό». «Περισσότερα από 4.500 στρέμματα έχουν καταστραφεί, το χαλάζι δεν άφησε στον κάμπο μας τίποτα» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Αλεξανδράκης, σημειώνοντας πως έκαναν τόσα έξοδα για να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο τις καλλιέργειες, χρεώθηκαν σε γεωπόνους, ξόδεψαν χρήματα σε πετρέλαια, και από τη μια στιγμή στην άλλη καταστράφηκε η παραγωγή τους. Όσο για τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και την χωρίς καθυστέρηση παρουσία τους στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Αλεξανδράκης ανέφερε πως καλώς ήρθαν, αλλά ο παραγωγός κοπιάζει και περιμένει να πάρει σοδειά, παραγωγή, όχι αποζημιώσεις… «Ήταν να μην γίνει» είπε όντας σε απόγνωση…
Πρόβλημα με τα σιτηρά
Στην περιοχή της Αλιστράτης η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, καθώς το χαλάζι έπληξε περισσότερο περιοχές στη γειτονική Δράμα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκεί, ωστόσο, είναι ότι δεν μπορούν να αλωνίσουν τα σιτηρά, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Κασάπογλου «οι σχεδόν καθημερινές βροχές όχι μόνο καθυστερούν το αλώνισμα, αλλά υποβαθμίζουν και την ποιότητα –και την ποσότητα– των σιτηρών».
Β.Α.
(Οι φωτογραφίες με τις κατεστραμμένες καλλιέργειες είναι του κ. Στ. Λίτου)