Με επιτυχία στέφθηκε ο 2ος πανελλήνιος διαγωνισμός Μαγειρικής
- «Στόχος να γίνει η εκδήλωση θεσμός» τονίζει ο Χρ. Μαυρομιχάλης
Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι διοργανωτές του 2ου Πανελληνίου διαγωνισμού Μαγειρικής σπουδαστών αρχιμαγείρων ΙΕΚ με τον τίτλο « Φαντασία Γεύσεων της Σερραϊκή Γής» που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο-Κυριάκο 8-9 Απριλίου στο ξενοδοχείο “Εlpida resort”. To Δημόσιο ΙΕΚ Σερρών με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Σερρών σήκωσαν το βάρος της διοργάνωσης που κατά κοινή ομολογία στέφθηκε με επιτυχία.Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Χρήστος Μαυρομιχάλης χαρούμενος, πανευτυχής δήλωσε στο «Σ.Θ.» μετά το πέρας της εκδήλωσης τα εξής:«Ολοκληρώθηκε ένα διήμερο με φαντασία και πανδαισία γεύσεων, χρωμάτων και τεχνικής της μαγειρικής. Ικανά χέρια μαγείρεψαν και δημιούργησαν γαστρονομικά αριστουργήματα δίνοντας μία άλλη αξία στα σερραϊκά προϊοντα.Το Δημόσιο ΙΕΚ που λειτουργεί στην πόλη των Σερρών φαίνεται ότι κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Διαθέτει καθηγητές καταρτισμένους και σπουδαστές που θέλουν να μάθουν την τέχνη της μαγειρικής.Αυτό φάνηκε αυτό το διήμερο. Η προσέλευση από όλη την Ελλάδα ήταν ικανοποιητική. Από τους 170 διαγωνιζόμενους μόνο οι τριάντα ήταν Σερραίοι. Οι υπόλοιποι 140 ήρθαν από άλλα σημεία της Ελλάδας. Όλοι διαγωνίστηκαν σε διάφορα πιάτα και κρίθηκαν από την κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους κ.κ. Σκούρα, Νιώτη, Ζάγκα. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις .Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις ηλικίες ούτε αρχίζει αλλά ούτε τελειώνει κάτι μέσα από μία βράβευση. Όλα τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και όρεξη. Οι κριτές δυσκολεύτηκαν να επιλέξουν τους καλύτερους. Υπήρξε επίσης μία μικρή έκπληξη κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Ο Διευθυντής του ΙΕΚ Σερρών είχε την ιδέα να καλέσει μαθητές από τα δημοτικά σχολεία να παρουσιάσουν τα δικά τους πιάτα.Ανταποκρίθηκε φέτος μόνο το 8ο δημοτικό Σχολείο με δέκα συμμετοχές, πολύ αξιόλογες.Το στοίχημα από εδώ και πέρα να οργανώσουμε τον επόμενο πανελλήνιο διαγωνισμό Μαγειρικής στις Σέρρες για τρίτη φορά με στόχο αυτή η προσπάθεια να γίνει θεσμός.
Ευχαριστίες στους χορηγούς
Από αριστερά ο γεν. γραμματέας της ΟΕΒΕΣ Χρήστος Μαυρομιχάλης, το μέλος της κριτικής επιτροπής και Σερραίος στην καταγωγή Παναγιώτης Ζάγκας και πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς.
Ο Χρ. Μαυρομιχάλης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ομοσπονδίας και ειδικότερα τα άμεσα σωματεία που έχουν σχέση με την διατροφή και το ποτό, δηλαδή το Σωματείο Αρτοποιών, την Ενωση Εστιατόρων, το σωματείο Ωπωροπωλών, Κρεοπωλών, Ποτοποιών, Ιχθυοπωλών, τους πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την Περιφέρεια που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΟΕΒΕΣ και προσέφεραν ωραία εδέσματα τα οποία κρίθηκαν από την κριτική επιτροπή. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΒΕΣ ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας “Εlpida resort” Χρήστο Κωνσταντινίδη για την παραχώρηση του χώρου αφιλοκερδώς.“Mας διέθεσε εκτός από τον χώρο και το προσωπικό του για κάποιες ώρες για να φέρουμε σε πέρας την διοργάνωση» ανέφερε.
Ευχαριστίες στον Γιώργο Ιχτιάρη
Τέλος ο Χρήστος Μαυρομιχάλης ευχαρίστηκε τον Σερραίο επιχειρηματία Γιώργο Ιχτιάρη ο οποίος διατηρεί επιχείρηση εστίασης στη Γερμανία.«Όταν ο Γιώργος Ιχτιάρης πληροφορήθηκε τον διαγωνισμό Μαγειρικής στις Σέρρες θέλησε ως Σερραίος να προσφέρει στη μνήμη των γονιών του το ποσό των 3000 ευρώ για όσους διακριθούν στο διαγωνισμό. Το ποσό αυτό μοιράστηκε σε μικρότερα ποσά και το έλαβαν 15 διαγωνιζόμενοι. Η κίνηση αυτή του κ. Ιχτιάρη και η δήλωση του ότι κάθε χρόνο θα στηρίζει υλικά και ηθικά τον διαγωνισμό μας δίνει δύναμη και μας πεισμώνει να τον βελτιώνουμε συνεχώς. Επίσης και ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Μωυσιάδης από μικροφώνου της εκδήλωσης θα συνδράμουν στο διαγωνισμό με όποιες οικονομικές δυνατότητες έχουν»
«Αναδεικνύουμε τα τοπικά προϊοντα»
«Είναι η δεύτερη προσπάθεια μέσα από την οποία προσπαθούμε να αναδείξουμε τα σερραϊκά προϊοντα, αλλά μέσω της μαγειρικής. Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τον κόσμο των σπουδαστών και ιδιαίτερα από τους Σερραίους. Είναι ένας τρόπος για να πληροφορηθούν οι εκτός νομού σε Ελλάδα και το Εξωτερικό τα προϊοντα μας. Πιστεύω ότι ο διαγωνισμός μαγειρικής έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Όλοι όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό είναι πρέσβεις των γεύσεων που παρασκευάζονται από υλικά των Σερρών» δήλωσε το «Σ.Θ.» ο διευθυντής του ΙΕΚ Σερρών Μάκης Κατής και συμπλήρωσε ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν σπουδαστές από είκοσι ΙΕΚ( Έβρο, Ξάνθη, Πειραιά, Λευκάδα,Λάρισα, Βόνιτσα, Θεσσαλονίκη,Κοζάνη, Κιλκίς , τα ΙΕΚ , Σιδηροκάστρου, Ν. Ζίχνης και όλους τους νομούς της Πελλοπονήσου).
Δ.Ν.