Αναδρομή στην ιστορία ανέγερσης του και τα γεγονότα της εποχής
- Η μεταφορά και της ψυχιατρικής Κλινικής 20 χρόνια μετά τον εγκαινιασμό
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια, το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2003.
Ήταν μία ξεχωριστή μέρα για το Νομό Σερρών με τα πανελλαδικά φώτα στραμμένα στον τόπο μας, αφού αποκτούσε μετά την παρέλευση πολλών ετών μία σύγχρονη υποδομή στο χώρο της Υγείας, ένα νέο σύγχρονο Νοσοκομείο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικότερα από το Β’ κοινοτικό πλαίσιο Στήριξης.
Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του έργου στοίχισε 14 δισεκατομμύρια δραχμές.
Τα εγκαίνια του νέου Νοσηλευτικού Ιδρύματος, που αναγέρθηκε σε έκταση 110 στρεμμάτων, έγιναν από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Σημίτη στις 11 το πρωί της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου 2003 παρουσία πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου που τον συνόδευε ( Υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, Υπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης κ.α.) και πολύ κόσμου που είχε κατακλύσει τον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου Σερρών.
Μέσα σε βαρύ πολιτικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ τα εγκαίνια
Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το πρωϊνό της 7ης Νοεμβρίου 2003 την ώρα της ομιλίας του στο προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου Σερρών λίγη ώρα πριν τον εγκαινιασμό του.
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και ο Σερραίος Βουλευτής και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2004 Γιάννης Ανθόπουλος ενώ πίσω διακρίνεται ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε μία ιδιαίτερη χρονική περίοδο για τη χώρα, εννέα μήνες πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, με την κυβέρνηση Σημίτη να παραπαίει ως αποτέλεσμα αρνητικών φαινομένων που είχαν εκδηλωθεί λόγω της πολύχρονης παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Όπως θα ενθυμούνται όλοι , όσοι έζησαν εκείνη την περίοδο, σε πολύ λίγο χρόνο από τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Σερρών ο πρωθυπουργός έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στην προεδρία του κινήματος στον Γ. Παπανδρέου υπο την ηγεσία του οποίου το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε και έχασε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν στις 7 Μαρτίου 2004 , από τη Νέα Δημοκρατία.
Το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη δεν εμπόδισε τον τομέα κινητοποιήσεων του κόμματος, που είχε έρθει μία εβδομάδα νωρίτερα , να πραγματοποιήσει μία πολύ πετυχημένη συγκέντρωση.
Ανθρωποι κάθε ηλικίας, με σημαίες με τον πράσινο ήλιο στα χέρια,
έσπευσαν να χειροκροτήσουν θερμά τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο οποίος στην ομιλία του είχε πει ότι το Νοσοκομείο Σερρών κατασκευάστηκε γιατί η κυβέρνηση του πιστεύει ότι συντελεί στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου σε μία πολυπληθή περιφέρεια.
Είχε πει ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης του είναι η περιφρούρηση της Κοινωνικής Συνοχής, η μείωση της ανεργίας και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης.
Είχε τονίσει ότι η Ολυμπιακή Ελλάδα είναι μία σύγχρονη χώρα που διακρίνεται στην παγκόσμια σκηνή, η χώρα εμπεδώνει οικονομική σταθερότητα, θωρακίζεται η οικονομία μέσα στις μεγάλες ανατροπές που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και η διεθνής ύφεση της τελευταίας τριετίας.
Είχε, όμως, αναγνωρίσει ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα και ανασφάλεια.
Την ίδια μέρα ο Κώστας Σημίτης είχε εγκαινιάσει το Σχολικό Ειδικής Αγωγής, είχε επισκεφθεί έργα υποδομής( το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο ) στο Ροδολίβος όπου είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης του Καποδιστριακού ομώνυμου Δήμου από τον δήμαρχο Κ. Τσιρογιάννη.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί η σημαντική συμβολή του τότε βουλευτή Σερρών και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Ανθόπουλου, στη κατασκευή τόσο του Ειδικού Σχολείου Σερρών όσο και του Νοσοκομείου .
Δυο οπτικές το έργο
Από την τελετή του αγιασμού των εγκαινίων του Νοσοκομείου Σερρών. Στην πρώτη σειρά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Ανθόπουλος και ο δήμαρχος Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ενώ στη δεύτερη σειρά διακρίνεται ο Νομάρχης Σερρών Κώστας Παπαπαναγιώτου.
Η είδηση των εγκαινίων του Νοσοκομείου Σερρών είχε αντιμετωπιστεί από δύο οπτικές γωνίες στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ο φιλοκυβερνητικός τύπος των Σερρών είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει το έργο ως απόδειξη της κατάρριψης του μύθου ότι στο Νομό Σερρών δεν εκτελούνται έργα επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του στηρίζει στην κάλπη την συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Από την άλλη, ο φίλα προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία σερραϊκός Τύπος –που εκείνη την περίοδο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση- είχε μεταφράσει την απόκτηση αυτής της σημαντικής υποδομής υγείας ως υλοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος που έγινε πράξη μετά παρέλευση 18 ετών με κονδύλια από την Κοινότητα η ένταξη στην οποία αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας και του συντοπίτη μας ιδρυτού της αείμνηστου πρωθυπουργού και προέδρου της Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Επτά χρόνια διήρκησε η κατασκευή του Νοσοκομείου Σερρών
Πανοραμική άποψη του Νοσοκομείου Σερρών την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η κατασκευή του.
Η χρονική συγκυρία είχε βρει στο Νοσοκομείο Σερρών να ηγείται, ως διοικητής του, ο Δημήτριος Τζήμκας( ανέλαβε καθήκοντα στις 27 Σεπτεμβρίου του 2002 και αποχώρησε στις 27-9-2004).
Το Νέο Νοσοκομείο Σερρών είχε αρχίσει να κατασκευάζεται από την ανάδοχο εταιρεία ΑΛ.ΤΕ. Α.Τ.Ε.( Κοινοπραξία) IDEAL MEDICAL PRODUCTS την Ανοιξη του 1996 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2002 , υπο την επίβλεψη της ΔΕΠΑΝΟΜ.
Ταυτόχρονα η ίδια εταιρεία κατασκεύαζε άλλα δυο Νοσοκομεία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι σε έκταση 2,5 φορές σαν το Νοσοκομείο των Σερρών και το Νοσοκομείο της Ρόδου.
Για την κατασκευή του Νοσοκομείου Σερρών εργάστηκαν 400 άνθρωποι, διαφόρων ειδικοτήτων.
Μία ιδιαιτερότητα που αντιμετώπισαν οι κατασκευαστές του Νοσοκομείου Σερρών ήταν ότι σε βάθος επτά μέτρων συνάντησαν τον υδροφόρο ορίζοντα και χρειάστηκε να γίνει εξυγίανση του εδάφους η οποία πέτυχε απολύτως- τοποθετήθηκε μεμβράνη ασφαλείας κάτω και γύρω από την θεμελίωση.
Η μετεγκατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις έγινε τον Φεβρουάριο του 2003.
Σημειώνεται ότι αρχικά η μελέτη για την κατασκευή του Νοσοκομείου Σερρών αφορούσε χώρο στην περιοχή των Επταμύλων, αλλά στη συνέχεια προκρίθηκε η επιλογή του αγροτεμαχίου στη συμβολή της οδού προς την Δράμα και την αφετηρία της περιφερειακής οδού, γιατί θεωρήθηκε ότι είναι η ιδανικότερη θέση για την πρόσβαση σε αυτό και υπήρχε μεγαλύτερος επίπεδος χώρος.
Μόνη εκκρεμότητα η Ψυχιατρική
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Ειδικό Σχολείο Σερρών όπου του επιδόθηκε τιμητική πλακέτα.
Όταν έγινε η μεταστέγαση του Νοσοκομείου Σερρών στις νέες κτηριακές το Φεβρουάριο του 2003, το μοναδικό τμήμα που απέμεινε στο παλιό κτίριο ήταν το τμήμα της Ψυχιατρικής Κλινικής.
Έκτοτε, έγιναν πολλές ενέργειες για την μεταφορά-μεταστέγαση στο νέο κτιριακό συγκρότημα από όλες τις επόμενες διοικήσεις, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν.
Το 2020, μετά από πρόταση της σημερινής Διοίκησης στον τότε Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκε και εντάχθηκε το έργο στο ΠΔΕ 2021.
Ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου του έργου προκηρύχθηκε το Μάιο του 2021 από την εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ) που εποπτεύεται από το εν λόγω Υπουργείο, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 1.800.000€ και χρονοδιάγραμμα εργασιών 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (21/01/2022).
Σήμερα, το νέο κτίριο έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν τα εγκαίνια και η μεταφορά της Ψυχιατρικής Κλινικής από το παλιό στο νέο Νοσοκομείο, που σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον εγκαινιασμό του.
Οι διοικητές του Νοσοκομείου Σερρών τα τελευταία 20 χρόνια
Το Νοσοκομείο Σερρών από το 2002 έως σήμερα το έχουν υπηρετήσει οι κάτωθι Διοικητές και αναπληρωτές του.
Δημήτριος Τζήμκας από τις 27 Σεπτεμβρίου 2002 έως 27 Σεπτεμβρίου του 2004.
Αντώνης Τσίτρος διοικητής από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2004 έως τις 15 Ιανουαρίου 2009.
Αναπληρωτής διοικητής: Αθανάσιος- Ιωάννης Κοϊος από τις 21-9-2004 έως τις 12-05-2007 και από τις 18-5-2007 έως τις 03-06-2008
Αναπληρωτής Διοικητής : Γεώργιος Κυριακίδης από τις 12-08-2008 έως τις 08-01- 2009.
Διοικητής: Ευαγγελία Κούρτελη- Ξουρή από τις 22-04-2009 έως 23-04-2010.
Αναπληρωτής Διοικητής Στέργιος Κουτουρλής από 22-04-2009 έως 04-05-2010.
Διοικητής Ξενοφών Εμμανουηλίδης από 22-04 2010 έως 23-12-2013
Αναπληρωτής Διοικητής Αθανασία Γκιμπερίτη από 09-06-2010 εως 09-12-2013.
Διοικητής Γρηγόρης Ευσταθιάδης από 23-12- 2013 εως 17-12-2015
Αναπληρωτής Διοικητής Ιωάννης Σωτηρίου από 17-02-2014 έως 31-12-2015
Διοικητής Αθανάσιος Ματάκος από 29-07-2016 έως 10-01-2020
Αναπληρωτής Διοικητής Λαμπρινή Καφταντζή από 02-11-2016 έως 16-01-2020
Διοικητής Νικόλαος Φαρμάκης από 13-01-2020 έως σήμερα
Αναπληρωτής Διοικητής Παναγιώτης Πεγίδης από 17-01-2020 έως και σήμερα.
Τα πολιτικά πάθη της εποχής και η ονοματοδοσία του
Αξίζει στο τέλος να αναφέρουμε ότι στα χρόνια που ακολούθησαν τα εγκαίνια του Νοσοκομείου έγιναν συζητήσεις σχετικά με τη ονοματοδοσία του.
Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θεωρούσε λογικό να λάβει το Νοσοκομείο όνομα του συντοπίτη μας Εθνάρχη Κ. Καραμανλή και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αντιπροτεινόταν να λάβει το όνομα του Α. Παπανδρέου.
Τελικά ούτε ο Εθνάρχης τιμήθηκε, αλλά αποφεύχθηκε και το Νοσοκομείο Σερρών να φέρει το όνομα Α. Παπανδρέου.
Σ.Σ. Στην πρώτη φωτογραφία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το πρωϊνό της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου 2003 κόβει την κορδέλα των εγκαινίων του Νοσοκομείου Σερρών με τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή.