Η πρωτοτυπία και η καινοτομία της επιχείρησης, τα μυστικά της επιτυχίας
Tου Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Το 2014 η επιχείρηση «ΑΡΤΕΜΙΣ», Βιοτεχνία παραγωγής Παγωτού με κατάστημα Λιανικής, Ζαχαροπλαστείο- καφετερία επί της Οδού Οπλαρχηγού Δούκα 7 συμπλήρωσε δέκα χρόνια επιτυχούς επαγγελματικής πορείας και παρουσίας στη σερραϊκή αγορά της πόλης.
Κανείς ίσως δεν θα περίμενε η επιχείρηση να αναγνωριστεί εκτιμηθεί και επιλέγει από το καταναλωτικό κοινό όταν οι ιδιοκτήτες της επέλεξαν ως έδρα του καταστήματος μία πάροδο που ελάχιστοι γνωρίζουν.
Επενδύοντας στην ποιότητα των προϊόντων (παγωτό, γλυκίσματα) και τον ιδιαίτερα αναβαθμισμένο και πρωτότυπο χώρο οι Σερραίοι και οι επισκέπτες της βρήκαν έναν ιδιαίτερα ζεστό και φιλόξενο χώρο για να απολαύσουν γλυκίσματα, παγωτό και καφέ σε στιγμές χαλάρωσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κατανάλωση της επιχείρησης σε περίοδο βαθιάς ύφεσης λόγω των ισχνών οικονομικών των Ελλήνων είναι σταθερή και με αυξητικές τάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των πελατών και τις προσιτές τιμές.
Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος Άρτεμις Ζηνιαδάκη απάντησε στα ερωτήματα μας και μας αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας
EΡ: Σε ποιο χώρο και από πότε δραστηριοποιείται η επιχείρηση σας;
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2004 ως βιοτεχνία παραγωγής μαρμελάδας και παγωτού στο Παραλίμνιο Σερρών, ενώ το κατάστημα σε ισόγειο επί της οδού Οπλ. Δούκα 7
Η δραστηριότητα παραγωγής μαρμελάδας δυστυχώς δεν προχώρησε και η λειτουργία της βιοτεχνίας σταμάτησε. Η παραγωγή παγωτού όμως συνεχίστηκε και μεταφέρθηκε το εργαστήριο στην πόλη των Σερρών. Μειώσαμε έτσι το κόστος παραγωγής και εξυπηρετώντας επίσης με μεγάλη ταχύτητα το κατάστημα λιανικής ΑΡΤΕΜΗΣ.
ΕΡ: Το χρονικό διάστημα λειτουργίας της επιχείρησης, ο κύκλος εργασιών είχε σταθερή, ανοδική ή πτωτική τάση;
Όλο αυτό το διάστημα λειτουργίας της επιχείρησης οι πωλήσεις παγωτού έχουν σταθερή, ανοδική πορεία. Η ποιότητα στα υλικά παραγωγής του παγωτού έμεινε σταθερή και ενώ οι τιμές όλων των υλικών αυξάνονται σταδιακά, η τιμή του παγωτού αυξήθηκε ελάχιστα πριν τρία χρόνια. Θεωρώ επιτυχία το γεγονός ότι φέτος ο τζίρος του καταστήματος έμεινε ίδιος με πέρσι. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των πελατών, αφού ο κόσμος- με την οικονομική πίεση που έχει υποστεί- έχει μειώσει δραματικά τη συχνότητα που βγαίνει για φαγητό, παγωτό, καφέ…
ΕΡ: Ποια προϊόντα αποτελούν σπεσιαλιτέ του καταστήματος σας; Τι ιδιαίτερο σε υλικά και τρόπο παρασκευής χρησιμοποιείτε;
Στο παγωτοπωλείο « Άρτεμις» μπορείτε να γευθείτε παγωτό από πρόβειο γάλα, όπως επίσης δύο γεύσεις από βουβαλίσιο γάλα. Η αιτία της αξέχαστης γεύσης οφείλεται στο φρέσκο γάλα, στα μείγματα που φτιάχνουμε μόνοι μας για κάθε γεύση παγωτού και στα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
Για παράδειγμα το παγωτό φράουλα περιέχει φράουλες που έχουμε επεξεργαστεί και προσθέσει στη βάση του παγωτού. Έτσι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου έτοιμα τεχνητά μείγματα.
Θέλοντας να συνδυάσω το γλυκό με το παγωτό, επέλεξα κάποια γλυκά που φτιάχνω μόνη μου καθημερινά και που στην πορεία λάτρεψαν οι πελάτες μου. Κάποια απ’ αυτά είναι η σοκολατόπιτα, ο κορμός ταψιού, η πορτοκαλόπιττα κ.α. Και σ’ αυτό πιστεύω έπαιξε ρόλο η ποιότητα, δηλαδή τα άριστα υλικά. Σπεσιαλιτέ στο μαγαζί δεν είναι μόνο μία. Τώρα το χειμώνα θα έλεγα ότι εκτός από τη ζεστή σοκολάτα με παγωτό, τα πρωτεία έχει το φοντύ σοκολάτας, το «μήλο της έριδος» και οπωσδήποτε η ζεστή σοκολάτα, το σαλέπι και τα βότανα που συνδυάζουμε και προσφέρουμε υγιεινά και αξέχαστα ροφήματα.
ΕΡ: Δικαιολογείστε την επιλογή της επωνυμίας της επιχείρησης ως «ΑΡΤΕΜΗ». Γνωρίζουμε ότι η Θεά «ΑΡΤΕΜΗ» ήταν θέα του κυνηγιού, πως συνδέεται και ταυτίζεται με την επιχείρηση;
Το όνομα της επιχείρησης προέρχεται από το όνομα μου. Με τα χρόνια ο κόσμος μετονόμασε τη θέα του κυνηγιού σε «θέα του παγωτού», κάνοντας με να νοιώθω πολύ περήφανη.
ΕΡ: Γιατί επιλέξατε ως έδρα του καταστήματος στην πόλη των Σερρών μία πάροδο όχι γνωστή στο ευρύ κοινό;
Το σημείο που βρίσκεται τα κατάστημα, το θεώρησα ναι μεν «δύσκολο» άλλα και πολύ γραφικό. Δυσκολεύτηκε αρχικά ο κόσμος να το μάθει, όμως τελικά έγινε στέκι ήσυχο, ζεστό και πολύ φιλόξενο. Δεν συνεργάστηκα ποτέ με διακοσμητή. Η έμπνευση, η αγάπη μου για τη δουλειά μου και για τον κόσμο με καθοδήγησε. Θέλω καθένας του μπαίνει στο μαγαζί να αισθάνεται σαν «σπίτι του» και να μπορεί να χαλαρώσει, να ευχαριστηθεί αυτό που παρήγγειλε, να μιλήσει άνετα με την παρέα του.
Η καλύτερη ανταμοιβή για μένα είναι το χαμόγελο του ευχαριστημένου πελάτη! Μου δίνει δύναμη και μεγάλη ικανοποίηση. Έχω εισπράξει απίστευτη χαρά από τους Μακεδόνες, αναγνώριση της δουλειάς μου, με αποτέλεσμα να έχω εξοπλιστεί με περισσότερη δύναμη για τις δυσκολίες που ζω, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες την εποχή μας.
Το μαγαζί διαθέτει δύο εσωτερικά σαλόνια:
Ένα κλασικό στο οποίο πρόσφατα τοποθετήθηκε ένα juke box του 1962 για βραδιές ξεχωριστές.
Ένα σαλόνι επίσης μοναδικό με ουρανό όπου η αίσθηση του κλειστού κήπου κάνει τον χώρο ακόμη πιο «ζεστό και οικείο».
Το μαγαζί λειτουργεί από τις 8.00 το πρωί μέχρι το κλείσιμο της βραδιάς.
Ένας πελάτης και φίλος μου έγραψε πέρσι ένα στιχάκι: “Όποιος δεν ξέρει τι θα πεί Αρτεμις Ζηδιανάκη, ας πάει στον πεζόδρομο να φάει ένα χωνάκι”.