Πολύχρονη η προσφορά της στην κυκλοφοριακή αγωγή
Toυ Δημητρίου Γ. Νάτσιου
H κυρία Κατερίνα Θεοδοσέλη πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Συντονίστρια Εθνικού, Περιφερειακού και Τοπικού Δικτύου Κυκλοφοριακής Αγωγής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών στη συνέντευξη της προς το «Σ.Θ.» αναφέρεται στην 8ετή ενασχόληση της με την κυκλοφοριακή αγωγή, άλλα και την βράβευση της από την επιτροπή του θεσμού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2014, που της απονεμήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα από τον Υφυπουργό κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλο.
ΕΡ: Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με το θέμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής;
Στην Ελλάδα δυστυχώς τα τροχαία ατυχήματα ετησίως είναι πάρα πολλά και εκατοντάδες οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται εξαιτίας αυτών (ιδιαιτέρα νέων ανθρώπων). Η θλιβερή αυτή πραγματικότητα δύσκολα αφήνει ήρεμο και εφησυχασμένο οποιοδήποτε άνθρωπο που επιθυμεί μέσω της εκπαίδευσης να παράσχει ουσιαστικά και με όλα τα εκπαιδευτικά εργαλεία που διαθέτει, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών στην ορθή χρήση του δρόμου. Με ιδιαίτερη ευαισθησία και αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα της ένταξης της Κυκλοφοριακής Αγωγής με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στο σχολικό περιβάλλον, πρότεινα το 2005 στον τότε Δήμαρχο Σερραίων, κ Ι. Μωυσιάδη και στον τότε Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ι. Καραβασίλη να οργανώσουμε ένα συντονισμένο δίκτυο εκπαιδευτικών και φορέων του νομού μας με στόχευση στην εκπαίδευση των μαθητών στην οδική ασφάλεια και να αξιοποιήσουμε εκπαιδευτικά το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Σερρών. Και οι δυο τους, ως άνθρωποι με ευαισθησίες και ανοιχτό μυαλό στήριξαν με τον καλύτερο τρόπο την κατάθεση της πρότασης κι έτσι δημιουργήθηκε στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Σερρών το μοναδικό στην εκπαίδευση Συντονιστικό Γραφείο Κυκλοφοριακής Αγωγής με πολλές δράσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια την προσπάθεια στήριξαν και ενίσχυσαν οι μετέπειτα Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Κρυστάλλης και Α. Λυμπούδης
ΕΡ: Μιλήστε μας για τη δουλειά που έχει γίνει στο τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής και πότε εκτιμάτε πως η προσπάθεια θα φέρει καρπούς;
Επιγραμματικά αναφέρω ότι στο πλαίσιο όλης αυτής της οργανωμένης και συντονισμένης προσπάθειας από το 2006 έως σήμερα στο νομό Σερρών:
1. Επιμορφώθηκαν περισσότεροι από 650 περίπου εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
2. Εκπαιδεύτηκαν 8.253 μαθητές από όλες τις σχολικές μονάδες του ν. Σερρών.
3. Συγγράφηκε και εκδόθηκε ένα πλήρες εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό Κυκλοφοριακής Αγωγής αποτελούμενο από 5 τετράδια δραστηριοτήτων –εγκεκριμένο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
4. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το πρώτο Περιφερειακό και Εθνικό Δίκτυο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις δράσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν 7 επιμορφώσεις 350 εκπαιδευτικών σε Ξάνθη, Λάρισα, Κέρκυρα, Βόλο, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Μουδανιά Χαλκιδικής.
5. Διοργανώθηκαν δύο πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί σκίτσου με θέμα: «Η χρήση του δρόμου… είναι στο χέρι σου – Αύριο εγώ θα οδηγώ», υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. Οι συμμετοχές των μαθητών/τριών στους διαγωνισμούς αυτού ξεπέρασαν τις 13.000.
6. Διεξήχθη επιστημονική έρευνα σε 970 μαθητές/τριες του ν. Σερρών, που επιμορφώθηκαν στην Κυκλοφοριακή Αγωγή, με στόχο την αξιολόγηση του προγράμματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν στους Σερραίους σε ειδική εκδήλωση.
7. Διοργανώθηκαν 4 μεγάλες ημερίδες ευαισθητοποίησης ενήλικου πληθυσμού σε θέματα οδικής ασφάλειας, καθώς και μια πανελλήνια συνάντηση οδικής ασφάλειας με συμμετοχή φορέων από όλη τη χώρα.
8. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 διαλέξεις σε γονείς μαθητών που υλοποιούν πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής, με σκοπό τη στήριξη της προσπάθειας των παιδιών τους σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Σερρών.
9. Υπήρξε συμμετοχή με πολλαπλές δράσεις σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Σερρών, με ομαδικές κοινές δράσεις σχολείων της πόλης των Σερρών, με εισηγήσεις και προτάσεις σε συσκέψεις μεταξύ των εταίρων και με ανταλλαγή πρακτικών σε συναντήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο.
ΕΡ: Ποια τα συναισθήματα σας την ημέρα που πληροφορηθήκατε ότι θα βραβευτείτε; Τι σημαίνει η βράβευση για σας;
Μετά από οκτώ περίπου συναπτά έτη αποκλειστικής απασχόλησης με την Κυκλοφοριακή Αγωγή, η απονομή ενός βραβείου για την προσπάθεια αυτή ήταν για μένα η πιο μεγάλη και επίσημη αναγνώριση των προσπαθειών και των ενεργειών που καταβλήθηκαν για την εκπαίδευση των παιδιών στην οδική ασφάλεια. Σαφέστατα η συγκίνηση και η χαρά μου είναι μεγάλη και από την άλλη η απονομή αυτή με γεμίζει ευθύνες και μου ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά της δημιουργίας και της επιμονής μου για περισσότερη δουλειά και προσφορά. Αξίζει να αναφέρω ότι μαζί με την τιμητική πλακέτα, μου δόθηκε την ίδια στιγμή απόσπαση στη Διεύθυνση Α/βαθμιας Εκπ/σης Σερρών από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο κατόπιν πρότασης του Υφυπουργού Μεταφορών, κ. Μ. Παπαδόπουλου για να μπορέσω να ασχοληθώ αποκλειστικά στο αντικείμενο την Κυκλοφοριακής Αγωγής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο!
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα δύο τελευταία έτη σε όλες τις πρωτοβουλίες της Διεύθυνσης για την οδική ασφάλεια παιδιών επιστημονικός συνεργάτης είναι το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το οποίο συνδιοργανώνουμε επιμορφωτικές ημερίδες σε όλη την Επικράτεια, επιστημονικές έρευνες και καταθέτουμε προτάσεις σε όλους τους φορείς πανελλαδικά για τη διεύρυνση του αντικειμένου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ από καρδιάς τους συναδέλφους με τους οποίους συνεργαστήκαμε και στη Διεύθυνση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή (κ. Κ. Μπούκικα, Ν. Γιαννούδη, Ι. Τσαρταπάκη, Δ. Καλαϊτζίδου και Μ. Κοντού), καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς που όλα τα χρόνια υλοποίησαν και υλοποιούν με τον καλύτερο εκπαιδευτικά τρόπο την Κυκλοφοριακή Αγωγή στις τάξεις τους.
ΕΡ: Πού αφιερώνετε το βραβείο σας;
Η τιμητική αυτή διάκριση που μου δόθηκε από την Επιτροπή του Θεσμού του Αυτοκινήτου της χρονιάς 2014 για την προσφορά μου στην εκπαίδευση οδικής ασφάλειας είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα μου, με τη δέσμευση για εντατικοποίηση των ενεργειών μου στη μείωση τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας. Αν όλη αυτή η προσπάθεια λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, έστω και για μια ανθρώπινη ζωή, τότε θα μπορώ να έχω στα χέρια μου τη μεγαλύτερη τιμητική «πλακέτα» της δουλειάς μου.
Συνεργαζόμενοι φορείς του προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (επιστημονικός συνεργάτης)
Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας Υπουργείου Μεταφορών
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής
Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων
Διεύθυνση Τροχαίας Ελλάδας
Επιστημονική ομάδα EDUCARTOON
Δήμος Σερρών
Τμήμα Τροχαίας Σερρών
Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών
Βιογραφικό της Αικατερίνης Θεοδοσέλη
Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
15ετής υπηρεσία ως εκπαιδευτικός
Συντονίστρια Εθνικού, Περιφερειακού και Τοπικού Δικτύου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Σερρών (8 έτη)
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ)
Μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων από εμπορικές και διαφημιστικές πρακτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Αντιπρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών (Ε.Π.ΚΑ.Σ.)