- Με σημαία την ποιότητα στο σύγχρονο ανταγωνισμό
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Τρεις γενιές ψωμί. Η σχέση της οικογένειας Μοσχόπουλου με την παραγωγή ψωμιού χάνεται σε βάθος αιώνα,ίσως και περισσότερο. Ο Αβραάμ Μοσχόπουλος υιός του αείμνηστου Αλέκου Μοσχόπουλου πήρε τη σκυτάλη και συνεχίζει την παράδοση. Το πρωί της περασμένης Τρίτης επισκεφθήκαμε το Αρτοποιείο του που βρίσκεται στην οδό Ιθάκης. Ο Αβραάμ Μοσχόπουλος βρισκόταν πίσω από τον πάγκο του και εξυπηρετούσε τους πελάτες του. Λίγη ώρα αργότερα παραχώρησε συνέντευξη στο «Σ.Θ.» στην οποία αναφέρθηκε στην παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς του και ο πατέρας του στα χνάρια των οποίων βαδίζει και ο ίδιος. Αγνά υλικά,σεβασμός στον πελάτη και προσπάθεια ώστε το προϊον να βγει κάθε μέρα το ίδιο ποιοτικό είναι οι οδηγίες που του έδωσε ο πατέρας μου και με αυτές πορεύεται όντας τρίτης γενιάς επαγγελματίας στη πόλη των Σερρών.
Σε ποιο χώρο και από πότε άρχισε να δραστηριοποιείται η επιχείρηση;
Η επιχείρηση ξεκίνησε από τότε που ήρθε ο παππούς μου από τον Πόντο το 1922. Στη αρχή βρισκόταν στην οδό Βενιζέλου, γκρεμίστηκε στον πόλεμο του 1940 και το 1945 ο πατέρας μου άρχισε την δράση της επιχείρησης στον παλιό παραδοσιακό φούρνο τον οποίο γνώριζαν όλοι οι Σερραίοι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.Oλοι τον ήξεραν ως φούρνος του Γκαμπράνη.
Το 2002 ο πατέρας μου έφυγε από την ζωή και τότε ανέλαβα εγώ.Είμασταν στον ίδιο χώρο ως το 2009 όταν άνοιξα νέο αρτοποιείο στην οδό Ιθάκης, δηλαδή κοντά με το παλιό αρτοποιείο. Ανοίξαμε επίσης το 2013 και υποκατάστημα στην οδό Γρ. Ρακιτζή απέναντι από το Μουσείο των Βλάχων.
Είστε δηλαδή επαγγελματίας τρίτης γενιάς;
Μπορεί και παραπάνω γιατί υπήρχε φούρνος και στην Τραπεζούντα. Δεν ξέρω πόσες γενιές αρτοποιοί είμαστε. Στις Σέρρες πάντως είμαι τρίτης γενιάς επαγγελματίας.
Ο φούρνος του πατέρα σου ήταν φημισμένος. Που εστιάζετε την προσοχή σας ώστε η φήμη αυτή να συνεχίσει να υπάρχει;
O αείμνηστος Αλέκος Μοσχόπουλος έξω απο το Αρτοποιείο του στην οδό Εμμ. Παππά
Ναι τον ήξερε όλη η τοπική κοινωνία. Δίνουμε βάση στην ποιότητα γιατί το ψωμί του πατέρα μου έλεγαν ότι ήταν το καλύτερο στην πόλη. Έχοντας ένα τόσο βαρύ όνομα μέλημα μου είναι να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του κόσμου στην σύγχρονη εποχή.
Τι κράτησες ως οδηγία και συμβουλή από τον πατέρα σου;
Να χρησιμοποιούμε αγνά υλικά για να βγαίνει σωστό προϊον, σεβασμό στο πελάτη. Να είμαστε επίσης ειλικρινείς με τους πελάτες μας.
Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θα βρει ο πελάτης στο αρτοποιείο σας;
Υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων γιατί οι απαιτήσεις είναι τεράστιες, έχουν αλλάξει και οι διατροφικές συνήθειες. Νομίζω ότι το ψωμί είναι το δυνατό μας προϊον. Έχουμε μεγάλα γκάμα από κριτσίνια κουλουράκια, βουτήματα, τσουρέκια ώστε ο πελάτης να έχει πολλές επιλογές προϊόντων.
Τα προβλήματα του σύγχρονου αρτοποιού ποια είναι σήμερα;
Η κρίση χτύπησε τον κλάδο μας. Ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει όπως παλιότερα. Ειδικά σε μία πόλη όπως οι Σέρρες που δεν έχουμε ξένο χρήμα και αλλάζουμε τα χρήματα μας αυτό είναι περισσότερο εμφανή. Όταν πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί οι τζίροι μας είναι ανεβασμένοι γιατί ο κόσμος δεν έχει χάσει τη διάθεση να ψωνίσει, απλά δεν μπορεί. Η ενέργεια είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί έχει ανεβεί το κόστος. Ευτυχώς έπεσε φέτος η τιμή του πετρελαίου,η ΔΕΗ όμως είναι ανεβασμένη. Ο ανταγωνισμός είναι υγεία στον κλάδο αν και υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις κακών συναδέλφων .
Τι ιδιαίτερο προσέχει ο αρτοποιός σήμερα για να εκλύσει τον πελάτη;
Μεγάλη γκάμα προϊοντών μπορεί να προμηθευτεί ο πελάτης στα αρτοποιεία Μοσχόπουλου
Τα κοστολόγια είναι πολύ πιεσμένα για να κάνει καλύτερες τιμές. Προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τον πελάτη με τις προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσουμε , κάποιο κέρασμα γιατί είμαστε γειτονιά και δεν υπάρχει το απρόσωπο με τον πελάτη.
Βρίσκει σήμερα ο αρτοποιός εύκολα εργατικά χέρια;
Έμπειρα χέρια σίγουρα δεν βρίσκει αλλά ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά υπάρχουν και μερικές φορές μας επισκέπτομαι κάθε μέρα. Αν έχουν υπομονή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν τη δουλειά και να βοηθήσουν στην παραγωγή. Λειτουργεί ΙΕΚ στο Σιδηρόκαστρο όπου μαθαίνουν την τέχνη. Πρέπει όμως να γράψουν κάποιες ώρες σαν πρακτική για να μπορέσουν να εργαστούν σε αρτοποιεία.