Ραγδαία η αύξηση των αποποιήσεων κληρονομιάς
- Η εικόνα από το 2004 εως το 2016 στο Νομό Σερρών
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Πριν βιώσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση μία καλή κληρονομιά κυρίως σε ακίνητη περιουσία αποτελούσε μία εγγύηση για τα υψηλά εισοδήματα των Ελλήνων.Αν μάλιστα τα ακίνητα νοικιαζόταν και χρησιμοποιούνταν είτε ως επαγγελματική στέγη, είτε ως στέγη για φοιτητές και οικογένειες αυτός που είχε ακίνητη περιουσία μπορούσε, μέχρι και να συντηρήσει- χωρίς υπερβολή- μία ολόκληρη οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Υπερφορολόγηση έχει λυγίσει τους Έλληνες και έχουμε φθάσει στο σημείο μη αντέχοντας τα φορολογικά βάρη να αποποιούνται την ακίνητη περιουσία των γονιών τους. Στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι σπεύδουν να αποποιηθούν τα ακίνητα μικρής ή μεγάλης αξίας από γονείς και συγγενείς. Από πλεονέκτημα η ακίνητη περιουσία έχει μετατραπεί σε μειονέκτημα. Θέλοντας να μιλήσουμε με αριθμούς οι οποίοι αποτυπώνουν την πραγματικότητα απευθυνθήκαμε στο Ειρηνοδικείο Σερρών και ζητήσαμε στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στο Νομό Σερρών για την αποποίηση της κληρονομιάς. Με βάση τα στοιχεία το 2010 κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Σερρών εκατόν εβδομήντα δύο αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς το 2011 διακόσια σαράντα επτά.Από το 2013 οι αιτήσεις αποποιήσεων κληρονομιάς κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία.Με βάση τα στοιχεία που αλιεύσαμε 2013 κατατέθηκαν εκατόν τριάντα πέντε αιτήσεις, το 2014, διακόσιες τριάντα τρείς αιτήσεις, το 2015 διακόσιες εξήντα τέσσερις αιτήσεις και έως προχθές 5 Σεπτεμβρίου 2016 έχουν κατατεθεί εκατόν εβδομήντα δύο αιτήσεις.
«Αιτία η οικονομική κρίση»
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Σερρών Δημήτριος Κολιντζίκης ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα των αποποιήσεων κληρονομιών δήλωσε στο «Σ.Θ.» τα εξής: «Η οικονομική κρίση της χώρας, με τις μειώσεις μισθών, συντάξεων και εν γένει εισοδημάτων, προπαντός στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, συντέλεσε στην αύξηση των χρεών πολλών συμπολιτών μας, είτε σε δημόσιους φορείς, είτε και σε ιδιώτες. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους κληρονόμους, όταν οι αρχικοί οφειλέτες πεθάνουν, να αποποιούνται την κληρονομιά, για να γλυτώσουν από τα χρέη τους, γιατί στην κληρονομιά του πεθαμένου συμπεριλαμβάνονται και το ενεργητικό( ακίνητα και κινητά- οικόπεδα, σπίτια, καταθέσεις χρημάτων, μετοχές κλπ) και το παθητικό ( χρέη στη Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς φορείς, σε τράπεζες, υποχρεώσεως αποζημιώσεων σε τρίτους κλπ).
Η εικόνα των αποποιήσεων πριν την κρίση
Σε μία προσπάθεια να αποτυπώσουμε την κατάσταση για τις αποποιήσεις κληρονομιάς πριν από τη οικονομική κρίση αντλήσαμε στοιχεία αποποιήσεων από το έτος 2004 εως το έτος 2009. Η εικόνα είναι η ακόλουθη: Στο Πρωτοδικείο Σερρών κατατέθηκαν το 2004 ενενήντα τρείς αποποιήσεις κληρονομιάς, το 2005 εξήντα εννέα, το 2006 ενενήντα πέντε, το 2007 εκατόν είκοσι εννέα, το 2008 εκατόν δέκα εννέα και το 2009 εκατόν εβδομήντα τρείς.
Ο τρόπος αποποίησης
Οι δηλώσεις αποποιήσεων κληρονομιάς, γίνονται ενώπιον του γραμματέως του αρμοδίου δικαστηρίου, σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από την γνώση του λόγου επαγωγής της κληρονομίας( όταν υπάρχει διαθήκη, η χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη-εξ αδιαθέτου- η χρονολογία θανάτου, όταν αποποιούνται οι προηγούμενοι κληρονόμοι, η χρονολογία γνώσης της αποποίησης κλπ). Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν αποποιούνται όλοι την κληρονομιά( γονείς, παιδιά, κληρονόμοι παιδιών) η τελευταία μεταβιβάζεται στο κράτος.