Η Ελλάδα θα βγεί από την κρίση δηλώνει ο Σερραίος επιχειρηματίας Γ. Ιχτιάρης
- Κατάγεται από τη Ορεινή και ζει πενήντα χρόνια στη Γερμανία
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο Γεώργιος Ιχτιάρης ο οποίος κατάγεται από την ακριτική Ορεινή Σερρών ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Δραστήριος δημιούργησε πολλές επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης .Πιστεύει ακράδαντα στη ευφυϊα και την δημιουργικότητα του Ελληνα. Εκτιμά επίσης ότι η έμφυτη κλήση μας στη γαστρονομία οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ελληνες είναι συναισθηματικός και φιλόξενος λαός. Το Σαββατοκύριακο 8-9 Απριλίου βρέθηκε στις Σέρρες και χρηματοδότησε με το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ τον διαγωνισμό Μαγειρικής «Φαντασία Γεύσεων της σερραϊκής γής» που διοργανώθηκε από το κρατικό ΙΕΚ Σερρών και την ΟΕΒΕΣ.Στο πλαίσιο της επίσκεψης του δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα που του έθεσε το «Σ.Θ.»
Πόσο χρόνια ζείτε στη Γερμανία;
Στη Γερμανία βρίσκομαι εδώ και πενήντα χρόνια. Οι γονείς μου έφυγαν μετανάστες τον Δεκέμβριο του 1959 και αργότερα, το 1967 μας πήραν και εμάς.
Επαγγελματικά ακολουθήσατε τα βήματα του πατέρα σας ή εσείς ξεκινήσατε δική σας επιχειρηματική δραστηριότητα;
Η πρώτη μου επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1981, ασχολήθηκα και με άλλα πράγματα όπως οίκος μόδας και οργάνωση εκθέσεων. Πριν από τέσσερα χρόνια διατηρούσαμε ένα εστιατόριο κοντά στις κεντρικές εγκαταστάσεις μίας Τράπεζας και δίναμε κάθε μέρα 700-800 μερίδες φαγητού. Εχουμε παράλληλα ένα μικρό συνεδριακό κέντρο με ένα εστιατόριο καθώς επίσης ένα εστιατόριο πιο γκουρμέ.Μας δόθηκε πρόσφατα η δυνατότητα να αγοράσουμε το κτήριο εκεί που πραγματοποιούνται τα συνέδρια και εγκαταλείψαμε όλες τις άλλες δραστηριότητες. Τώρα ασχολούμαστε μόνο με αυτή την επιχείρηση. Στο συνεδριακό αυτό χώρο πραγματοποιούμε πολλές εκδηλώσεις, γάμοι ,βαπτίσεις αναλαμβάνουμε εκδηλώσεις εταιριών, σεμινάρια, κονσέρτα, ακόμη έρχονται και Έλληνες γνωστοί τραγουδιστές.
Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να διαθέσετε το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ που διανεμήθηκε για όσους διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Μαγειρικής «Φαντασία Γεύσεων της σερραϊκής γής»;
Ο λόγος που με ώθησε ήταν η αγάπη για την πατρίδα μου, αγάπη που εμφύτευσε στη ψυχή μου ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Μόλις είχα συγκεντρώσει ορισμένα χρήματα από μία εκδήλωση που διοργανώσαμε πέρσι, πρόσθεσα και εγώ κάποια χρήματα και υποσχέθηκα να έρθω στις Σέρρες και να βοηθήσω τον τόπο μου.
Στην αρχή είχα κάποιες άλλες σκέψεις αλλά μετά σκέφθηκα να διαθέσω το ποσό σε ανθρώπους που έχουν σχέση με το δικό μου επάγγελμα. Τα πρόσφερα λοιπόν στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το ΙΕΚ Σερρών και η ΟΕΒΕΣ. Με αυτό τον τρόπο οι διαγωνιζόμενοι σπουδαστές μπορούν να κάνουν ένα ταξίδι ή να τα διαθέσουν όπου θέλουν.
Ποια είναι η άποψη σας για το διαγωνισμό;
Είναι μία πολύ καλή ιδέα η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Είμαι διαθετειμένος να βοηθήσω αυτή την προσπάθεια.
Πιστεύετε ότι ο τουρισμός και η γαστρονομία είναι τα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας;
Φυσικά και το πιστεύω. Όλοι οι γαστρονόμοι Έλληνες που ζούν και δραστηριοποιούνται στη Γερμανία συμβάλλουν καθοριστικά θα έλεγα στην κατεύθυνση η Ελλάδα να επιλέγεται ως τουριστικός προορισμός.Έχουμε μέσα το στοιχείο της φιλοξενίας, το καλό σέρβις, θέλουμε ο πελάτης να αισθανθεί ότι βρίσκεται στο σαλόνι ενός σπιτιού. Δίνουμε την αίσθηση στους επισκέπτες μας- δεν τους λέω πελάτες- ότι γινόμαστε για αυτούς θυσία. Όποιος ξένος έρθει στην Ελλάδα για τουρισμό έρχεται ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια.Αρκεί να προσπαθούμε πάντα να είμαστε τίμιοι με τους πελάτες μας, να μην τους κοροϊδεύουμε. Προσωπικά διοργανώνω κάθε χρόνο εκδρομή στην Ελλάδα με δυο γκρούπ. Επιλέγω να τους φέρω στις Σέρρες, την Αλιστράτη, τους Φιλίππους, το Αγιο Ορος και όλο το χρόνο μου μιλούν για το όμορφο αυτό ταξίδι.
Ο Έλληνας επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό απέβαλλε τα χρόνια της κρίσης τα άσχημα στοιχεία που τον διέκριναν( π.χ.αισχοκέρδεια);
Πιστεύω ότι αυτό χρειάζεται χρόνο. Έχω ένα φίλο Γερμανό που είναι αρχιτέκτονας και έζησε δυο χρόνια στην Κρήτη όταν ήταν φοιτητής. Κάποια στιγμή όταν μιλούσαμε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα μου είπε τα εξής:«Να σου πώ γιατί οι Ελληνες κλέβουν την εφορία και δεν θέλουν να πληρώσουν στο κράτος; Γιατί ήσασταν 500 χρόνια κάτω από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατίας, σας έπαιρναν όλη τη σοδειά. Εχει μπει μέσα στο DNA του Ελληνα ότι το κράτος σε εξαπατεί. Ίσως σε αυτό τον λόγο να οφείλεται η λανθασμένη αντίληψη ότι δεν χρειάζεται ο πολίτης να βοηθήσει τα δημόσια οικονομικά.
Είστε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει;
Ναι είναι αισιόδοξος. Ο Έλληνας είναι έξυπνος, δημιουργικός, είναι δουλευταράς Χρειάζεται μόνο να γίνει πιο ειλικρινής, να χαμηλώσει λίγο τις τιμές μου για να εξάγει και να αλλάξει μάρκετινγκ. Το μάρκετινγκ είναι το πιο σημαντικό. Με λύπη μου βλέπω πολλές φορές ότι οι Ιταλοί διακρίνονται σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν πινακίδες που γράφουν «τρώτε Ιταλικά.Γιατί να μην γράφουμε και εμείς «τρώτε Ελληνικά».