«Οι Σέρρες χρειάζονται πολλούς πνεύμονες πράσινου»
- Περισσότερα από χίλια δένδρα φυτεύτηκαν και ποτίζονται στο νέο δασύλλιο που δημιουργήθηκε το 2007 από τον πολύπειρο δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Σερρών
- Το ερέθισμα για την αναμόρφωση της κοιλάδας έδωσε ο εκδότης του «Σ.Θ.» Δημήτρης Αραμπατζής
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Οι φετινές δύσκολες μέρες του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες ανέδειξαν το μείζον πρόβλημα της πόλης των Σερρών που διατηρεί δίκαια τον τίτλο της κλασικής τσιμεντούπολης. Όταν ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 40 βαθμούς και δεν έλεγε να πέσει οι δρόμοι της πόλης ήταν άδειοι.Ψυχή δεν κυκλοφορούσε μετά τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα. Όλοι αναζητούσαν δροσιά στις κλιματιζόμενες αίθουσες και τα κλιματιστικά των σπιτιών τους.Για πολλοστή φορά φάνηκε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη η πόλη των Σερρών να αποκτήσει πνεύμονες πράσινου, χώρους φυσικού περιβάλλοντος ως μία ομπρέλα προστασίας και αντιμετώπισης του καύσωνα τις καυτές μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Τα παραπάνω μας υπενθύμισε ένας από τους “φρουρούς” της πόλης , ο δημοτικός σύμβουλος Σερρών Αντώνης Αναστασιάδης. Εκτός από την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων έργο η πόλη των Σερρών διαθέτει την τελευταία δεκαετία άλλη μία κοιλάδα, αυτής της Αγίας Βαρβάρας.
Πως αναμορφώθηκε ο χώρος
Η κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας εξυπηρετεί για τους περιπάτους τους την δυτική πόλη των Σερρών
Kαθημερινά πολλοί Σερραίοι επιλέγουν την κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας για τον περίπατο τους.
Ο τέως αντιδήμαρχος Σερρών Αντώνης Αναστασιάδης αφηγήθηκε στο «Σ.Θ.» πώς εμπνεύστηκε και αναμόρφωσε έναν χώρο πετρώδες, που φύτρωναν μόνο αγκάθια σε ένα δασύλλιο που έχει τις δυνατότητες και την υποδομή να εξελιχθεί σε έναν πνεύμονα πράσινου, περιπάτου και αναψυχής με υψηλή επισκεψιμότητα.
«Είχα παιδικές αναμνήσεις από την περιοχή.Όταν ήμασταν μικρά παιδιά επισκεπτόμασταν με φίλους από την Καμενίκια, μαζεύαμε μολύβια από τη βολή των στρατιωτών και τα πουλούσαμε για να έχουμε χαρτζιλίκι. Όταν το 2007 ασκούσα καθήκοντα αντιδημάρχου επί δημαρχιακής θητείας Γ . Βλάχου συνάντησα μία μέρα τον εκδότη του «Σ.Θ.» και δημοσιογράφο Δημήτρη Αραμπατζή ο οποίος εκείνη την ώρα έκανε τον περίπατο του με έναν φίλο του.
-Τι κατάντια είναι αυτή μου είπε. Κάντε μία παρέμβαση ως Δήμος για να εξωραϊστεί ο φυσικός αυτός χώρος.
Είχε απόλυτο δίκαιο, το τοπίο ήταν απογοητευτικό. Η κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας ήταν ένας σκουπιδότοπος με πεταμένα μπάζα από οικοδομές, σκουπίδια και τι δεν υπήρχε, μέχρι ποντίκια και φίδια. Υποσχέθηκα ότι θα δραστηριοποιηθώ για να αλλάξει η εικόνα της κοιλάδας. Συζήτησα με τον τότε δήμαρχο Σερρών Ι. Βλάχο και του είπα ότι όπως η Ανατολική πόλη έχει την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων έτσι και η δυτική πόλη πρέπει να αποκτήσει την δική της κοιλάδα, τον δικό της δασύλλιο. Ο Γ. Βλάχος μου είπε να προχωρήσω . Η πρώτη μου δουλειά ήταν να καθαρίσω τον χώρο. Χρειάστηκαν τρείς μήνες για να καθαριστεί. Στη συνέχεια έγιναν δοκιμές για να δούμε τι υπέδαφος υπάρχει. Διαπιστώσαμε ότι ο χώρος ήταν όλο πέτρα. Αναγκαστήκαμε να σκάψουμε μεγάλες λακκούβες με τα μηχανήματα του Δήμου και να φέρουμε παρθένο χώμα από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου ώστε να φυτεύσουμε δένδρα. Παρακάλεσα τον δασάρχη Σερρών κ. Τολούδη να με βοηθήσει. Ο Δασάρχης γνωρίζοντας το υπέδαφος είχε επιφυλάξεις αν τελεσφορήσει το εγχείρημα της αναδάσωσης. Η προσπάθεια μου συνάντησε αρχικά εμπόδια από τον Στρατό. Ο τότε επιτελάρχης που είπε ότι ο χώρος ανήκει στο Στρατό και πως δεν μπορούμε να φυτεύσουμε δένδρα. Στη συνέχεια όμως αναθεώρησε τις απόψεις του βλέποντας ότι η στόχευση μας έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Έτσι ξεκίνησε η αναδάσωση.Επιλέχθηκαν όλων των ειδών τα δένδρα. Πλατανιές, αγριοφλαμουριές, δασικά δένδρα, οπωροφόρα. Σκέφθηκα το εξής. Όταν οι συνδημότες μας έρχονται στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας για τον περίπατο τους να μπορούν να κόβουν ένα ρόδι, ένα δαμάσκηνο, ένα σύκο για να γλυκαίνονται. Φυτεύτηκαν επίσης καρυδιές, κυδωνιές, μουριές. Όλα έγιναν με πολύ κόπο καθότι υπήρχε ο κίνδυνος οι μικρές βεργούλες των δένδρων να πλαγιάσουν λόγω του δυνατού αέρα που πνέει στην περιοχή. Τα δενδράκια πιάστηκαν από τέσσερις πλευρές και δημιουργήθηκαν φυσικά εμπόδια για να αποτραπεί η καταστροφή τους. Έγινε τιτάνιος αγώνας για να δημιουργηθεί σήμερα αυτό που βλέπουν οι Σερραίοι κάθε μέρα όταν κάνουν τον περίπατο τους. Βοηθός μου σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο δημοτικός υπάλληλος Σοφοκλής Τζουράκης ενώ καίρια ήταν και η συμβολή του υπαλλήλου Σπύρου Τζουμαϊλη ο οποίος κουβάλησε πολλά φορτηγά χώμα»
«Στόχος η βελτίωση των υποδομών και η αύξηση της επισκεψιμότητας»
Πολλά οπωροφόρα δένδρα φυτεύτηκαν στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας όπως η συκιά της φωτογραφίας
Η κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας επεκτείνεται οριζόντια του πρώην Εθνικού Σταδίου Σερρών, κατά μήκος 800 μέτρων και πλάτους 20-25 μέτρων. Τα 1000 δένδρα που έχουν φυτευτεί ποτίζονται καθημερινά με την προσωπική μέριμνα του δημοτικού συμβούλου Αντώνη Αναστασιάδη αφού δημιουργήθηκε η ανάλογη υποδομή. Στόχος του όπως δήλωσε στο «Σ.Θ.» είναι «εφόσον αναλάβει θέση ευθύνης στο Δήμο Σερρών τα επόμενα χρόνια να επεκταθεί η κοιλάδα μέχρι το ποτάμι , αφού υπάρχει δυνατότητες και παράλληλα να τοποθετηθούν βρύσες, παγκάκια και να γίνουν διάδρομοι. Η κοιλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε χώρο δασικής αναψυχής που θα είναι επισκέψιμος και το χειμώνα και το καλοκαίρι»
«Αγαπήστε την κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας»
Δύσκολη και επίπονη ήταν η διαδικασία για την αναδάσωση της περιοχής. Δημιουργήθηκαν φυσικά εμπόδια για να αποτραπεί η καταστροφή των μικρών δένδρων.
Ο δημοτικός σύμβουλος κάλεσε τους Σερραίους να αγαπήσουν την κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας, να την προστατεύουν και να ενδιαφέρονται για την βελτίωση της.«Θέλω να υπενθυμίσω στους αγαπητούς μου συνδημότες ότι η θερμοκρασία σε μία πόλη σαν την δική μας πέφτει μόνο όταν υπάρχουν δένδρα. Πρέπει όλοι μας να προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού το άλσος των δυο κοιλάδων που διαθέτουμε. Αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές».Αποκάλυψε επίσης ότι στην είσοδο της κοιλάδας έχουν φυτευτεί δυο έλατα τα οποία έχει αφιερώσει στις εγγονές του. Την Γεωργία Καρπουζή κόρη της κόρης του Χρυσής και την Φωτεινή Αναστασιάδου κόρη του γιού του Φιλλίπου. Κάθε χρόνο μάλιστα τα έλατα στολίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Τέλος ο Αντώνης Αναστασιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάποια μέρα το δασύλλιο της Αγίας Βαρβάρας θα μοιάζει με το δάκρυ της σελήνης.«Όταν η σελήνη έριχνε ένα δάκρυ γινόταν διαμάντι, έτσι και η σελήνη έριξε το δάκρυ της στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας των Σερρών».