Συνέντευξη του ιδρυτή της επιχείρησης Δ. Μπεντιούλη
- Συνώνυμο της γευστικής ιστορίας με ποιότητα και αρχές
- Οι άγνωστες πτυχές της επαγγελματικής του πορείας
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Η επιχείρηση «Κομπολόι» είναι συνώνυμο της ποιότητας στη μαζική εστίαση, σε γεύματα και φιλοξενίες υψηλών απαιτήσεων, σε προσφορά μερίδων ζεστού φαγητού, με τα χαρακτηριστικά στοιχεία όμως του καλού μαγειρεμένου. Καταξιώθηκε στη συνείδηση του κόσμου ως επιχείρηση που τιμά τον κλάδο και έχει αναγνωρισμένη παρουσία. Ιδρυτής της είναι ο Δημήτρης Μπεντιούλης ο οποίος ασχολείται με τη μαγειρική από το 1962. Γιός κρεοπώλη είχε κλίση στη μαγειρική από μικρός. Έμαθε πολλά απο τα μυστικά της υπηρετώντας στο Στρατό όταν εθήτευσε στη σχολή Μαγείρων. Έδωσε εξετάσεις και αρίστευσε. Μετατέθηκε στην Στρατιωτική Λέσχη στην Κομοτηνή ως αρχιμάγειρας. Είχε την τύχη κατά την διάρκεια της θητείας του να επισκεφθεί την πόλη της Θράκης ο αντιβασιλέας Ζωιτάκης. Ο Δημήτρης Μπεντιούλης μαγείρεψε και επιμελήθηκε στο ξενοδοχείο «Ξενία» της Κομοτηνής το μενού της επίσκεψης του. Για την άριστη μαγειρική του επιβραβεύτηκε με τιμητική άδεια 20 ημερών. Ο διοικητής του Γ’ σώματος Στρατού Γαλατσάνος την εποχή εκείνη εκτιμώντας το ταλέντο του πρότεινε μόνιμη δουλειά σε νοσοκομείο ή Λέσχη. Ο Δημήτρης Μπεντιούλης την απέρριψε ευγενικά και ζήτησε από τον διοικητή ένα διαβατήριο για τη Γερμανία. Εκείνο το διαβατήριο στη Γερμανία άνοιξε τους επαγγελματικούς ορίζοντες του. Εργάστηκε σε μεγάλα εστιατόρια και εταιρείες που προμήθευαν φαγητό σε εταιρείες αερογραμμών(25-27.00.0 χιλιάδες μερίδες φαγητού ημερησίως). Το ταλέντο του και οι ικανότητες του γρήγορα ανταμείφθηκαν. Έφθασε στο σημείο να είναι Β’ μάγειρας με υψηλές οικονομικές απολαβές απο μία εταιρεία κολοσσό στην εστίαση στη Γερμανία. «Η μαγειρική είναι ατελείωτη και πρέπει να την αγαπάς» θα πεί στο «Σ.Θ.» ο Δημήτρης Μπεντιούλης στην αρχή της συζήτησης μας. «Για να προσφέρεις καλό φαγητό πρέπει να δουλεύεις με καλά υλικά και να καταθέτεις το μεράκι σου. Μόνο έτσι θα δημιουργήσεις πλούσια κουζίνα και πολυπληθή πελατεία» πρόσθεσε. Η μαγειρική «Κομπολοϊ» εδραιώθηκε χάρη στην ποικιλία, την ποιότητα και το σέρβις. Η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί στο κομμάτι της εστίασης ISO και κωδικό ΕΦΕΤ που διασφαλίζει την υγιεινή και την ποιότητα.
Ο Δημήτρης Μπεντιούλης, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, μας άνοιξε την καρδιά του και απάντησε στις ερωτήσεις μας.
Ο Δημήτρης Μπεντιούλης το 1976 όταν ξεκίνησε την ταβέρνα Κομπολόι
Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του καταστήματος Κομπολόι;
Ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1976 ως ταβέρνα στο Νέο Σούλι, μέσα στο χωριό. Το 1985 μεταφερθήκαμε έξω από το χωριό σε εξοχικό χώρο κοντά στο σημερινό Γήπεδο ποδοσφαίρου. Το κατάστημα εκείνο καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 26 Δεκεμβρίου 1990, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Βρεθήκαμε στο μηδέν. Μετά τρείς εβδομάδες ξεκίνησε να δημιουργείται το σημερινό Κομπολοϊ που βρίσκεται στη είσοδο του χωριού. Κτίστηκε σε πέντε μήνες. Στις 1/6/1990 έγιναν τα εγκαίνια. Ξεκίνησε ως ταβέρνα και στη συνέχεια εξελίχθηκε ως πολύχωρος που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις(γάμος, βαπτίσεις). Το κοινό μας προτίμησε μαζικά και το μαγαζί γνώρισε μεγάλες δόξες.
Πώς βρήκατε το σθένος μετά τέτοια καταστροφή να ξεκινήσετε από το μηδέν;
Η ζωή μας στέλνει μηνύματα κάθε μέρα. Το κυριότερο ότι πάντα πρέπει να βάζουμε στόχους, να ελπίζουμε και να μη αφήνουμε τα εμπόδια να μας καταβάλλουν. Όλα αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και πολύ δουλειά.
Ο Δημήτρης Μπεντιούλης αριστερά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Νάτσιο κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο «Σ.Θ.»
Εξελιχθήκατε για πολλά χρόνια σε μετρ του είδους στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Πως τα καταφέρατε;
Το μυστικό ήταν ότι αντιμετωπίζαμε τον πελάτη , όχι ως πελάτη μίας χρήσης. Θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο, δεν αντιμετωπίζαμε τη εμπιστοσύνη του ως μία ευκαιριακή δουλειά. Δίναμε βαρύτητα στην τελευταία λεπτομέρεια, ώστε το πιάτο στον πελάτη να είναι ποιοτικό,σαν να πραγματοποίησε μία έξοδο με την οικογένεια του και όχι ως πελάτη κοινωνικής εκδήλωσης. Αυτή τη φιλοσοφία μεταφέραμε σε όλο το προσωπικό και τους σερβιτόρους που είναι ο τελευταίος κρίκος πριν φθάσει το πιάτο στο τραπέζι του πελάτη.Δίπλα μας έμαθαν τα μυστικά του καλού σερβιτόρου πολλοί άνθρωποι που ακόμη και σήμερα αναγνωρίζουν ότι εκπαιδεύτηκαν δίπλα μας . Εισπράττω ακόμη και σήμερα την αγάπη τους και την εκτίμηση τους και για αυτό νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση.
Για πολλά χρόνια όμως το Κομπολόι είχε ταυτιστεί με την έξοδο των Σερραίων και έγινε ξακουστό. Τι θυμάστε από την εποχή εκείνη;
Ετσι ήταν. Ήμασταν και ποιοτικοί και πολύ γρήγοροι και πολύ έλεγαν ότι φέρνουμε το φαγητό από τη Γερμανία ενώ όλα μαγειρευόταν εδώ. Μέσα σε λίγους μήνες κάναμε απόσβεση της επένδυσης του νέου καταστήματος μας στην είσοδο του χωριού.Ήμασταν όλοι 18 ώρες την ημέρα στο μαγαζί. Νοιώθαμε τόσο κουρασμένοι που λέγαμε χαριτολογώντας να πέσει χιόνι για να μην κυκλοφορεί κόσμος για να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε. Η ποιότητα μας κράτησε ψηλά. Λάδι, κρέας, τυριά όλα περνούσαν από τα μάτια μου. Όλες οι μερίδες του φαγητού ήταν άριστες. Μερίδα φαγητού με ατέλεια δεν προσφερόταν στον πελάτη. Τη ζημιά επωμιζόμασταν εμείς , ποτέ ο πελάτης.
Η συνέχεια ποια ήταν στην ιστορία του καταστήματος;
Βλέποντας την μεγάλη ζήτηση που είχε η κοινωνική εκδήλωση οι αίθουσες για τους γάμους και τις βαπτίσεις από 5 έγιναν 35. Θελήσαμε να ξεκουράσουμε το μαγαζί και μεταπηδήσαμε σε άλλο κλάδο. Δημιουργήσαμε εργαστήριο τροφίμων catering και σιτίζαμε Δημόσιες Υπηρεσίες, μουσικά σχολεία, δήμους. Φθάναμε στο σημείο να δίνουμε 500 μερίδες φαγητού ημερησίως. Σε αυτό τον τομέα δίνουμε βαρύτητα τα τελευταία χρόνια. Σιτίζαμε τον ΤΑP και στο camp αλλά και το εστιατόριο μας που δημιουργήσαμε μέσα στην πόλη των Σερρών.
Διατηρείτε μαγειρείο στην καρδιά της πόλης εδώ και πολλά χρόνια και παρατηρούμε ότι η σκυτάλη περνά στη νέα γενιά;
Ναι, αυτή την στιγμή είμαστε σε χώρο στην οδό Π. Τσαλδάρη. Έχουμε κερδίσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Μας εμπιστεύονται πολλοί και στις υπηρεσίες delivery αλλά και στο μαγαζί μας. Προσφέρουμε ποιότητα την οποία εκτιμά ο κόσμος και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Παρατηρώ ότι το κοινό επιστρέφει στο καλομαγειρειμένο φαγητό.
Σήμερα την εποχή της κρίσης ένα γευστικό στέκι σαν το δικό σας νοιώθει τις πιέσεις της εποχής;
Όποιος λέει όχι λέει ψέματα. Διατηρούμε την ίδια πολιτική, προσπαθούμε να κρατούμε ψηλά την ποιότητα. Θέλουμε να νοιώθει ο κόσμος ότι τρώει στο σπίτι του. Εκσυγχρονιζόμαστε , μπήκε και το delivery στην εποχή μας. Ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας είναι η προσωπική επαφή με τον κόσμο. Πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε με πολύ δουλειά και καταθέτοντας πάντα το μεράκι μας για τη μαγειρική.
Πληροφορούμαστε ότι έχετε σχεδιάσει το επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό;
Και σε αυτή την προσπάθεια μπαίνει μπροστά η νέα γενιά. Επανασχεδιάζουμε το «Κομπολοϊ» με νέες ιδέες , με μεράκι και αγάπη στο χώρο μας στο Νέο Σούλι. Θα δημιουργήσουμε καφέ- ρεστοράν και την μεγάλη μας αίθουσα θα την κρατήσουμε μόνο για εκδηλώσεις αναβαθμίζοντας την και δίνοντας την ένα αρχοντικό στυλ. Θα υπάρχει παιδοχώρος, οι μητέρες θα μπορούν να έρθουν με τα παιδιά τους να ευχαριστηθούν απολαμβάνοντας τον καφέ το παγωτό τους και το φαγητό.Θα διοργανώσουμε εγκαίνια για το κοινό. Μία ευχαριστήρια εκδήλωση για όλους όσους τόσα χρόνια μας στηρίζουν. Θα τους προσφέρουμε δωρεάν την ημέρα εκείνη τα προϊόντα μας εγκαινιάζοντας άλλη μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Το κατάστημα θα είναι ανοικτό εκτός Δευτέρας, και τις Κυριακές θα προσφέρουμε και ορισμένα μαγειρεμένα φαγητά. To νέο μας κατάστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου. Η ευχή που θα ήθελα να ακούσω τη μέρα εκείνη από όσους μας τιμήσουν και έρθουν θα είναι καλή συνέχεια, να είμαστε για άλλα τόσα χρόνια στη θέση μας. Αυτό θα σημαίνει ότι η επιχείρηση υπάρχει,λειτουργεί, μακροημερεύει και συνεχίζει την παράδοση. Η σκυτάλη τώρα παίρνουν τα παιδιά μου ο Σάκης, η Κατερίνα, ο γαμπρός μου Παναγιώτης και η νύφη μου Μαρία .Θέλω επίσης με τη ευκαιρία της συνέντευξης θα ευχαριστήσω την γυναίκα μου Ελένη, είναι ένα μεγάλο στήριγμα για μένα.