«Ζωτική ανάγκη η ενίσχυση της κτηνοτροφίας»
- Ας σκύψει η Ελληνική Πολιτεία στα προβλήματα μας
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο Γεώργιος Τρεντίδης του Δημητρίου κάτοικος Δασοχωρίου Σερρών, είναι κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς. Την οικογενειακή παράδοση που δημιούργησαν με κόπο και μόχθο ο παππούς και ο πατέρας του συνεχίζει σήμερα ο ίδιος, μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» περιγράφει την σκληρή καθημερινότητα του κτηνοτρόφου και παροτρύνει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, υπο συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Προσγειωμένος ο κτηνοτρόφος Γιώργος Τρεντίδης θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και δίνει το στίγμα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας σήμερα.
Από πότε ασχολείστε επαγγελματικά με την κτηνοτροφία;
Από το 1993 όταν κτίστηκε η κτηνοτροφική μονάδα από τον αείμνηστο πατέρα μας Δημήτριο Τρεντίδη, στο χώρο που στεγάζεται σήμερα.
Ποιοι οι λόγοι που σας ώθησαν να συνεχίσετε την οικογενειακή παράδοση;
Γεννήθηκα στο περιβάλλον μίας γεωργοκτηνοτροφικής οικογένειας. Το μικρόβιο υπήρχε για αυτό επέλεξα την Πέμπτη δέσμη στο Λύκειο το 1988, ακολουθώντας τον δρόμο του Πρωτογενούς Τομέα.
Πόσες μονάδες υπάρχουν στην περιοχή Ηράκλειας;
Πολλές, μόνο στο Δασοχώρι παράγονται 25 τόνοι ημερησίως αγελαδινό γάλα. Η δική μας μονάδα παράγει 3,5 τόνους γάλα.
Περιέγραψε μας μία καθημερινή μέρα του κτηνοτρόφου, του επαγγελματία που είναι υποχρεωμένος να δουλεύει 365 μέρες το χρόνο;
Ο Γιώργος Τρεντίδης κόβει τα νύχια της αγελάδας. Eίναι δύσκολη η δουλειά κτηνοτρόφου.
Η μέρα ξεκινά στις 5 το πρωί από τις πέντε και τέταρτο ξεκινά το άρμεγμα έως τις 8 περίπου, μετά θα αρχίσει η καθαριότητα. Ο αδελφός μου είναι υπεύθυνος στη διατροφή. Θα ταΐσει τα ζώα , κάθε γκρουπ ξεχωριστά και μετά ακολουθεί η ώρα της θεραπείας. Όποιες αγελάδες έχουν πρόβλημα τις διατηρούμε σε μία παγίδα για να θεραπευτούν. Ο κτηνίατρος της εκτροφής θα αξιολογήσει ποιες είναι για πρόληψη, ποιες για θεραπεία. Επίσης, ποιες είναι για σπερματέγχυση. Κάπου εκεί μεταξύ 10.30 με 11.00 ολοκληρώνεται η πρωινή βάρδια. Το απόγευμα η βάρδια ξεκινά στις πέντε το απόγευμα με άρμεγμα και η δουλειά τελειώνει στις οκτώ το βράδυ. Το βράδυ ασχολούμαστε με τη δουλειά μόνο αν προκύψει κάτι έκτακτο.
Ποιες είναι οι τιμές πώλησης του γάλακτος. Επιτυγχάνονται καλές τιμές με την συμφωνία που κάνει κάθε κτηνοτρόφος, μπορούν να ευδοκιμήσουν συνεταιρισμοί ώστε να πάρει μεγαλύτερη προστιθεμένη αξία το προϊόν του γάλακτος;
Οι τιμές είναι χαμηλές και κυμαίνονται στο Νομό Σερρών από 33 έως 38 λεπτά μπορεί και 39. Σύμφωνα ,όμως, με την υπάρχουσα κατάσταση το γάλα θα πρέπει να πληρώνεται 43 λεπτά το λίτρο. Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό δεν έχει γίνει προσπάθεια στον τόπο μας για κάτι τέτοιο. Υπήρξε μία καλή προσπάθεια στη Θεσσαλία με το ΘΕΣ γάλα, χάθηκε όμως το νόημα με τα ΑΤΜ διάθεσης νωπού γάλακτος. Έγιναν μεγάλες επενδύσεις με μεγάλο κόστος για τη συντήρηση των μηχανισμών των ΑΤΜ και την πληρωμή των ενοικίων. Παράλληλα έρχεται πολύ εισαγόμενο γάλα που είναι το μεγάλο πρόβλημα και δεν στηρίζεται το Ελληνικό. Η πολιτεία εκεί θα έπρεπε να εστιάσει. Το δικό μας γάλα έτσι και αλλιώς δεν φθάνει. Από την πληροφόρηση που έχω καλύπτει το 35% των αναγκών. Το δικό μας γάλα επειδή είναι υψηλής διατροφικής αξίας και το λέω και για το δικό μας και για όλες τις μονάδες της περιοχής μας, παράγουν πεντακάθαρο γάλα κάτι που προκύπτει και από τους συνεχείς ελέγχους που γίνονται από όλες τις εταιρείες. Επομένως το δικό μας ανώτερης ποιότητας γάλα, έπρεπε να προωθείται και να εμφιαλώνεται για φρέσκο και με τα υπόλοιπα να γίνονται τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Με αυτό και ο παραγωγός θα πετυχαίνει καλύτερη τιμή και θα μπορεί να επιβιώνει. Άλλη λύση δεν υπάρχει, αυτή είναι η γνώμη μου, έτσι μόνο θα μπορέσει να στηριχθεί η κτηνοτροφία
Ποιες ήταν οι συνθήκες όταν εντάχθηκες στο χώρο της κτηνοτροφίας και ποιες οι διαφορές σε σχέση με σήμερα;
Στιγμιότυπο από τις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας στο Δασοχώρι Σερρών
Πριν το 1993 οι μονάδες ήταν σε οικόσιτη μορφή. Οι στάβλοι ήταν κτισμένοι στις αυλές των σπιτιών. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες ,όλες οι εργασίες γινόταν χειρονακτικά, το άρμεγμα γινόταν με μηχανή. Γενικά όμως ήταν πολύ δύσκολη η εποχή εκείνη. Από το 1993 κάθε χρόνο εκσυγχρονιζόμαστε με δικά μας κεφάλαια.
Η επαγγελματική δραστηριότητα τότε επέφερε περισσότερα έσοδα στον κτηνοτρόφο;
Απέφεραν περισσότερα έσοδα αν και οι τιμές ήταν χαμηλότερες εκείνη την εποχή αλλά τα κόστη τότε ήταν πολύ χαμηλά. Τώρα τα κόστη είναι δυσθεώρητα. Οι λόγοι είναι πολλοί και οι κυριότεροι είναι η παγκοσμιοποίηση, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Σας θυμίζω ότι η τιμή του πετρελαίου ήταν 50-60 δραχμές το λίτρο ενώ σήμερα είναι 1 ευρώ και τριάντα λεπτά. Λόγω της παγκοσμιοποίησης ανέβηκαν οι τιμές των προϊόντων. Τώρα για να σπείρεις τα χωράφια σου αγοράζεις ακριβά τα λιπάσματα, τα υβρίδια. Οι διεθνείς τιμές είναι στα ύψη. Το γάλα δεν ανέβηκε και τόσο πολύ για να καλύψει το κόστος παραγωγής του κτηνοτρόφου.
Μετά από την εμπειρία 25 ετών στο χώρο, ενθαρρύνεις ένα νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Αξίζει τον κόπο;
Δύσκολη η ερώτηση σας. Τώρα η εποχή και η οικονομική συγκυρία δεν συγχωρεί λάθη. Για να μην κάνεις λάθη πρέπει να έχεις εκσυγχρονιστεί. Για να κατεβάσεις το κόστος πρέπει να έχεις μία σύγχρονη μονάδα . Η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας θέλει πολλά κεφάλαια, που είναι δύσκολο να βρεθούν αυτή την εποχή. Αρκεί να σας πω ότι για μία μονάδα με 100 αρμεγόμενες αγελάδες, η επένδυση σου θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Επομένως πρέπει να το σταθμίσει παρά πολύ. Μόνο αν κάποιος στο χωριό έχει στάβλους και να ξεκινήσει με 5-10 αγελάδες όπως το επιτρέπει η νομοθεσία. Ο νόμος σου επιτρέπει να έχεις μέχρι 7 αγελάδες σε οικόσιτη μορφή με τα παράγωγα τους και να πληροί τις συνθήκες υγιεινής με βόθρους. Με την επαγγελματική δραστηριότητα της οικόσιτης μορφής, υπάρχει ένα μεροκάματο αξιοπρεπέστατο, αλλιώς πρέπει να έχεις μεγάλα κεφάλαια και να θέλεις να τα διαθέσεις.
Τι μπορεί να κάνει η πολιτεία σήμερα για να στηρίξει τον κτηνοτρόφο;
Το φορολογικό και ασφαλιστικό της πολιτείας, τα τελευταία που έχει εφαρμόσει, είναι εξοντωτικά. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος. Εμείς με τον αδελφό μου πληρώνουμε 1200 ευρώ ΕΦΚΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι πολύ υψηλές οι ασφαλιστικές εισφορές όπως και η φορολογία εισοδήματος. Η Πολιτεία πρέπει να πιέσει τις Τράπεζες να δώσουν ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο ή χαμηλότοκα δάνεια για να μπορεί να κινηθεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος. Η έλλειψη ρευστότητας έχει γονατίσει την αγορά. Στην επαρχία κινητήριος δύναμη είναι η κτηνοτροφία. Γύρω από εμάς δραστηριοποιούνται πολλά επαγγέλματα όπως γεωργικά εφόδια, ζωοτροφές, ανταλλακτικά, υγρά καύσιμα, οικοδομικά υλικά.
Ο κτηνοτρόφος προσφέρει πολλά στην Εθνική Οικονομία. Η αναγνώριση αυτή σε γεμίζει ως κτηνοτρόφο;
Παρά πολύ με γεμίζει η συμβολή του κλάδου μας στο εθνικό προϊόν. Μου δίνει μεγάλη δύναμη, χαρά και ώθηση να συνεχίσω. Έχω διαβάσει ένα άρθρο από έναν γεωπόνο το οποίο αναφέρει ότι για κάθε τόνο αγελαδινού γάλακτος που παράγεται στην Ελλάδα δημιουργούνται πέντε θέσεις εργασίας. Το δυστύχημα είναι ότι η Πολιτεία ενώ αναγνωρίζει στην συμβολή μας στο ΑΕΠ παραμένει μόνο στα λόγια. Όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι θα σταθούν δίπλα στον κτηνοτρόφο αλλά αυτό παραμένει μία διακήρυξη που δεν υλοποιείται με πρωτοβουλίες και πράξεις.
Ποια είναι η πετυχημένη συνταγή ενός κτηνοτρόφου για να διατηρήσει την κτηνοτροφική μονάδα;
Το μυστικό είναι η συνεχής παρακολούθηση της εκτροφής, και η πολύωρη φυσική παρουσία στην κτηνοτροφική μονάδα. Η προσωπική μέριμνα του κτηνοτρόφου παίζει καίριο ρόλο. Η διατροφή των αγελάδων παίζει σημαντικό ρόλο, να υπάρχει διαχωρισμός των αγελάδων ανά γκρουπ και να σιτίζονται με διαφορετικό τρόπο. Όλα αυτά πρέπει να τα παρακολουθεί ο κτηνοτρόφος. Για να έχει υγιές ζώο πρέπει να σιτίζεται επαρκώς και να έχει συγκεκριμένη τροφή σε κάθε στάδιο ηλικίας. Όσον αφορά την μακροημέρευση μίας κτηνοτροφικής μονάδας, εκείνο που προέχει είναι να αποφεύγεται η κακοδιαχείριση. Ο τζίρος μίας κτηνοτροφικής μονάδας είναι αρκετά μεγάλος. Θα πρέπει να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου γιατί αν δεν το κάνεις οι οφειλές συσσωρεύονται, με συνέπεια να χάνεται η εμπιστοσύνη σου στην αγορά και να διακόπτεται η παροχή εφοδίων, φαρμάκων, καυσίμων. Όταν λοιπόν η επιχείρηση σου υπολειτουργεί το προϊόν σου υποβαθμίζεται και όταν δεν παράγεις, δεν μπορείς να ελέγχεις το ισοζύγιο έσοδα – έξοδα με συνέπεια να έρχεται μοιραία η κατηφόρα και η οικονομική καταστροφή.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των κειμένων και των φωτογραφιών με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού (Νόμος 2121/1993 και Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης-Παρισίου Ν.100/1975 ΦΕΚ Α 162/1-8-1975), Επιτρέπεται η κοινοποίηση του link σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.