Ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός και η υποστελέχωση του Κ. Υγείας τα μείζονα προβλήματά της
- Οι αναμνήσεις των παλιών επαγγελματιών δεν σβήνουν από το άλλοτε κραταιό χωριό
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
H Ροδόπολη, κέντρο της περιοχής του πρώην Δήμου Κερκίνης, υπήρξε εμπορικό κέντρο της Βόρειας πλευράς του Δήμου Σιντικής για πολλά χρόνια.Τα τελευταία χρόνια βιώνει, με τον πιο επώδυνο τρόπο, την συρρίκνωση της υπαίθρου, την κατάργηση των Υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που της προσέδιδαν κύρος, οικονομική και διοικητική ισχύ.Επισκεφθήκαμε πρόσφατα την Ροδόπολη και συνομιλήσαμε με ανθρώπους της αγοράς της, προσπαθώντας να αποτυπώσουμε την σημερινή της εικόνα και να μεταφέρουμε τον σφυγμό της. Όλοι ιεραρχούν ως μείζον θέμα τον κυκλοφοριακό αποκλεισμό της και ακολουθεί η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας, με αιχμή του προβλήματος τη μη ύπαρξη ασθενοφόρου σε μόνιμη βάση.
Γλυκιά νοσταλγία οι αναμνήσεις της ακμαίας αγοράς
Θυμούνται νοσταλγικά την οικονομική δύναμη που έδινε για πολλά χρόνια στην αγορά της Ροδόπολης η λειτουργία του 607 Τ.Π. και περιγράφουν την ραγδαία μεταβολή που βίωσε η περιοχή μετά το 2010 με την μαζική μετανάστευση πολλών οικογενειών στο Εξωτερικό και την αποψίλωση όλων των υπηρεσιών του κράτους.
Η εικόνα της Ροδόπολης αλλάζει κάθε καλοκαίρι τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, όταν οι μετανάστες το Εξωτερικού έρχονται για τις καλοκαιρινές τους άδειες. Στις συζητήσεις τους με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού αναφέρουν ότι θα ήθελαν πολύ να επιστρέψουν στην πατρίδα και να ζήσουν στις πατρικές τους εστίες αν μπορούσαν να βρουν μεροκάματο για να ζήσουν τις οικογένειες τους.
«Η αγορά διατηρεί τη ζωντάνια της Ροδόπολης»
Ο Γιώργος Σαρογλίδης ιδιοκτήτης της καφετέριας «LA CASA”, 44 ετών σήμερα, δεν έχει λείψει σε καμία περίοδο της ζωής του από τη γενέτειρα του τη Ροδόπολη.
«Κυριαρχούν στις δικές μου μνήμες το ζωντανό χωριό της Ροδόπολης.Όταν ήταν σε πλήρη λειτουργία τα υποκαταστήματα των Τραπεζών ο Στρατός, ο σιδηροδρομικός σταθμός. Όλα αυτά που έδιναν ζωντάνια, ζωή, και πνοή στην οικονομική ζωή της περιοχής μας. Έζησα το χωριό μας με πολύ κόσμο και το ζω και σήμερα που δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά. Ο σιδηροδρομικός σταθμός υπολειτουργεί, το υποκατάστημα της Τράπεζας να είναι αβέβαιο για το μέλλον και τον στρατό να μην υπάρχει. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Το κέντρο Υγείας είναι σε πολύ κακή κατάσταση από πλευράς στελέχωσης προσωπικού, με το χειρότερο να υπάρχει ασθενοφόρο αλλά να μην μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν χρειάζεται. Πρόσφατα στο Κέντρο Υγείας υπήρχε περιστατικό όπου η μεταφορά ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή που τραυματίστηκε έγινε με αγροτικό αυτοκίνητο. Το ασθενοφόρο που ξεκίνησε να έρθει από τις Σέρρες ήρθε σε 50 λεπτά και έκανε άλλο τόσο χρόνο να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο Σερρών»Ο Γιώργος Σαρογλίδης τόνισε ότι το μοναδικό χαρτί της Ροδόπολης είναι η αγορά της. Η λαϊκή της που είναι από τις καλύτερες του Νομού και η αγορά της που καθημερινά εξυπηρετεί 18 χωριά της περιοχής και διαθέτει σχεδόν τα πάντα.
«Δουλειά στη ΒΙΠΕ Κιλκίς και τις νέες καλλιέργειες»
Ο επαγγελματίας ψητοπώλης δεύτερης γενιάς Αθανάσιος Δέδης θεωρεί ότι το μείζον πρόβλημα της περιοχής είναι ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός. Οι υπάρχουσες γραμμές του ΟΣΕ με προορισμό τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη είναι άβολες για τον κόσμο της περιοχής.«Η αγορά της Ροδόπολης προσπαθεί να επιβιώσει με τον εναπομείναντα πληθυσμό, αφού τα χρόνια της κρίσης πάνω από 1000 άτομα από τον πρώην Δήμο Κερκίνης αναζήτησαν την τύχη τους στο Εξωτερικό. Επαναπατριζόμενοι από τη Ρωσία που έχτισαν σπίτια στη Ροδόπολη μετά το 2000 τα εγκατέλειψαν και μετανάστευσαν στην Κύπρο, τη Γερμανία και τη Σουηδία».Ο Αθανάσιος Δέδης μας ανέφερε ότι οι νέοι της περιοχής που αποτελούν τον παραγωγικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας εργάζεται σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κιλκίς, ενώ αρκετοί ασχολούνται σε νέες παραγωγές όπως τα σταφύλια και τα καρύδια.
Η Ροδόπολη, η αγορά και το παρελθόν της
Ο Σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ευφραιμίδης από το 1975 έφυγε από τη Ροδόπολη και αναζήτησε την τύχη του στη Θεσσαλονίκη.Θυμάται με νοσταλγία την εικόνα της Ροδόπολης με την δυναμική αγορά των 120 επαγγελματιών που αποτελούσε το λιμάνι της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, παρότι ζει στην συμπρωτεύουσα, συνεχίζει να την επισκέπτεται και να θυμάται το ένδοξο παρελθόν της.Τον συναντήσαμε στο ψητοπωλείο του Αθ. Δέδη.«Η Ροδόπολη αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της δημιουργικής συνύπαρξης όλων των φυλών σχεδόν του τόπου μας. Άνθρωποι κατατρεγμένοι που έμειναν στα Κάτω Πορρόια ήρθαν στη σημερινή Ροδόπολη που είχε όλο και όλο τρία οικήματα. Το κτήριο απέναντι από τον σημερινό ΟΣΕ που ήταν χάνι και διανυκτέρευαν οι αγωγιάτες που ερχόταν από την δυτική πλευρά του Κιλκίς και συνέχιζαν με τα άλογα και τις καμήλες στη υπόλοιπη λεκάνη της περιοχή των Σερρών» μας ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ευφραιμίδης ο οποίος συμπλήρωσε ότι στεναχωριέται πολύ για την σημερινή εικόνα της συρρίκνωσης και της εγκατάλειψης που παρουσιάζει η περιοχή στο σύνολο της.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των κειμένων και των φωτογραφιών με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού (Νόμος 2121/1993 και Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης-Παρισίου Ν.100/1975 ΦΕΚ Α 162/1-8-1975),Επιτρέπεται η κοινοποίηση του link σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.