Oι ήρεμες δυνάμεις του ποδοσφαιρικού Βορρά
- Με την υπογραφή Η. Γιαννακάκη στο αθλητικό ένθετο «Μνήμες Γηπέδων»
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Μία γεύση της ποδοσφαιρικής Ελλάδας της περιφέρειας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας αναδεικνύεται στο διάρκειας 9΄ λεπτών αφιέρωμα που υπάρχει στην πλατφόρμα ERTFLIX και τη σειρά «Μνήμες Γηπέδων».
Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ηλίας Γιαννακάκης με επιμέλεια και ερευνητική ματιά -στα στενά περιθώρια του τηλεοπτικού χρόνου- στη σειρά αυτή προβάλλει τον Πανσερραϊκό και την Καβάλα αποδίδοντας τον χαρακτηρισμό «Οι ήρεμες δυνάμεις του ποδοσφαιρικού Βορρά».
Η αφιέρωμα εστιάζει κυρίως στις δεκαετίες 1960-1970, και 1970-1980 όπου οι δυο επαρχιακοί σύλλογοι βγήκαν από την ποδοσφαιρική αφάνεια, εκπροσώπησαν το ποδόσφαιρο της Ελληνικής επαρχίας στη υψηλότερη κατηγορία του ποδοσφαίρου και ξεδίπλωσαν τις δυνατότητες της άλλης Ελλάδας όπου η ψυχή, το ταλέντο και μαζική φίλαθλη υποστήριξη διαδραμάτιζαν κυρίαρχο ρόλο για την επιτυχή τους πορεία τους και αποτελούσαν στοιχεία της ταυτότητας τους.
Για τον Πανσερραϊκό στο αφιέρωμα ο τηλεθεατής παρακολουθεί στιγμιότυπα στο ξερό τότε Δημοτικό Γήπεδο Σερρών από ποδοσφαιρικούς αγώνες με την ΑΕΚ, τον Φωστήρα τον Ολυμπιακό (1974, 1975) και τις μεγάλες νίκες που πέτυχε το σερραϊκό σωματείο επί του Ολυμπιακού το 1984 με σκορ 1-0 και 4-1 το 1986 αλλά και τη σπουδαία εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό στο Δημοτικό Γήπεδο το 1984 που έληξε με σκορ 2-2.
Ειδική αναφορά υπάρχει από τη πρώτη γενιά παικτών του Πανσερραϊκού , τον Γιώργο Μπιτζίδη που χάρη και στα δικά του γκολ η ομάδα εξασφάλιζε την παραμονή στη κατηγορία, στον Στέργιο Χατζηπανταζή, τον επονομαζόμενο Φακέττι , τον τερματοφύλακα Παναγιώτη Κελεσίδη που έκανε καριέρα στον Ολυμπιακό, τον Σάκη Αναστασιάδη, τον Σάκη Γουραλέ, τον Βασίλη Τραϊανόπουλο και τα μεγάλα ταλέντα της δεκαετίας του 1980 Ηλία Σαββίδη και Παναγιώτη Σοφιανόπουλο που είχαν λάμψει στη μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού το 1986 και στη συνέχεια μεταγράφηκαν στον Θρύλο.
Για την Καβάλα που προήλθε από τη συγχώνευση των Φίλιππων, του Ηρακλή και της Καβάλας στο αφιέρωμα προβάλλονται στιγμιότυπα από τα εγκαίνια του σύγχρονου για την εποχή του Εθνικού Σταδίου Καβάλας στις 20 Σεπτεμβρίου του 1970 και τονίζεται η συμβολή του προέδρου Χρήστου Μπάτση στην άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.
Ιδιαίτερη μνεία υπάρχει στη νίκη με σκορ 1-0 του καβαλιώτικου συλλόγου επί του Παναθηναϊκού την χρονιά που είχε αγωνιστεί στον τελικό του Γουέμπλεϊ ( 1971) ενώ ειδική αναφορά υπάρχει στις δυο νίκες επιτεύχθησαν επί του Ολυμπιακού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το τοπικό έμψυχο ποδοσφαιρικό δυναμικό με τον εμβληματικό Παρίδη που ξεκίνησε από την Α.Ε. Καβάλας έκανε μεγάλη καριέρα στον ΠΑΟΚ.
Υπογραμμίζεται επίσης η συμβολή του ποδοσφαιριστή Αντώνη Μοδούρα– το δεκάρι του σωματείου – στην άνοδο της ομάδας στην Α’ Εθνική το 1969,άλλα και την πολύχρονη παρουσία και προσφορά παικτών όπως ο τερματοφύλακας Κοϊβέρογλου, ο αρχηγός Καπετανίδης και οι αδελφοί Φιλιππίδη.
Κοινό σημείο αναφοράς για την πρώτη άνοδο των δυο σωματείων στη Α΄ Εθνική είναι ο αείμνηστος Αντώνης Γεωργιάδης. Ο Δραμινός προπονητής ήταν αυτός ανέβασε στο Πανσερραϊκό στην μεγάλη κατηγορία και τον σταθεροποίησε άλλα και αυτός που στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια στην Καβάλα στην διετία 1966-68 ώστε να κάνει το μεγάλο άλμα το 1969.
Είναι ένα απολαυστικό θέαμα, ψυχοθεραπεία για τους παλιούς φιλάθλους , παρακαταθήκη στην ιστορία και τη διατήρησης ιστορική μνήμη.
Θα ήταν ευχής έργο τα αφιερώματα αυτά να συνεχιστούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ως ωριαία εκπομπή ανάλογα με αυτά που παρουσιάστηκαν στη σειρά «Τα χρόνια της Αθωότητας» για την Παναχαϊκή, τα Γιάννινα και την Καστοριά.