Συνέντευξη τoυ προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών Αν. Αραμπατζή
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο «Σ.Θ.» ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών Αναστάσιος Αραμπατζής.Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, ακτινογραφεί την παραβατικότητα που υπάρχει στο Νομό Σερρών προσδιορίζοντας ότι δεν είναι κατά κύριο λόγο εγχώρια.
Μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, τις ελλείψεις που υπάρχουν στο στόλο της ΕΛ.ΑΣ στην περιφερειακή Ενότητα Σερρών αλλά και τις προτάσεις του συνδικαλιστικού σωματείου για την διευκόλυνση του αστυνομικού έργου και την απεμπλοκή του από πάρεργα και γραφειοκρατικά αντικείμενα που απορροφούν δύναμη της..
Ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων καλεί την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθεί η παραβατική συμπεριφορά των παρεπιδημούντων ΡΟΜΑ. Προτείνει τη διασκόρπιση τους σε όλο το νομό Σερρών και την αφαίρεση όλων των ευεργετικών βοηθημάτων που λαμβάνουν εφόσον διαπιστωθεί ότι συνεχίζουν να αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά.
Έχει ειπωθεί ότι ο Νομός Σερρών υπολείπεται σε σχέση με τον πληθυσμό του και τις ανάγκες του κατά 150 αστυνομικούς ως δύναμης της Υπηρεσίας σας. Αυτό εξακολουθεί να έχει βάση ακόμη ; Μπορεί να αναπληρωθεί το κενό; Τι χρειάζεται;
Στην παρούσα φάση η αστυνομική δύναμη στο Νομό Σερρών υπολείπεται κατά 25 άτομα κάτω από την οργανική. Έχουμε όμως μία ιδιαιτερότητα. Το 2014 είχαν περικοπεί οι κενές οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα, είχαν περικοπεί και στις Σέρρες. Είμαστε όμως ο δεύτερος νομός στην Κεντρική Μακεδονία. Έχουμε 9 περιφερειακά τμήματα και 14 στο σύνολο στη Διεύθυνση της Αστυνομίας Σερρών. Προφανώς χρειαζόμαστε ενίσχυση για να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις κατά 25 άτομα. Πρέπει, όμως παράλληλα, να μην έχουμε και πάρεργες ευθύνες όπως η φύλαξη των δομών . Σήμερα απασχολούνται για την φύλαξη των δύο δομών , στις Σέρρες και το Κλειδί σαράντα αστυνομικοί.
Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται και άλλο η δύναμη που πρέπει να επιφορτιστεί με την ασφάλεια των πολιτών.
Αναπληρώθηκαν δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό, τα κενά;
O πρόεδρος της ΕνωσηςΑστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών Αν. Αραμπατζής (αριστερά) με τον Δημήτρη Νάτσιο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο “Σ.Θ.” και της συνέντευξης που παραχώρησε.
Πριν δέκα χρόνια υπήρχε κενό κατά 70 οργανικές θέσεις. Τώρα έχουμε φθάσει στις 25.
Οι θέσεις του σωματείου σας για ενίσχυση σε εξοπλισμό, ποιες είναι; Έχετε γνωστοποιήσει τις θέσεις σας στη νέα ηγεσία του Υπουργείου σας; Υπάρχει από την πλευρά της ανταπόκριση;
Εμείς έχουμε σοβαρά πρόβλημα με τα υπηρεσιακά οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών, όπως και σε όλη τη χώρα. Στο Νομό μας ένας λόγος παραπάνω.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι υπάρχει περιπολικό που έχει αγοραστεί το 1997. Δηλαδή 23 ετών αυτοκίνητο κινείται ακόμη στο Νομό Σερρών για τις αστυνομικές ανάγκες.
Χρειαζόμαστε 10-12 έγχρωμα περιπολικά για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας και οι περιφερειακές και της έδρας.
Έχουμε γνωστοποιήσει παρά πολλές φορές τις ελλείψεις αυτές στην πολιτική και φυσική ηγεσία. Το τελευταίο χρόνο, εξάμηνο, για την ακρίβεια κάτι αρχίζει να κινείται μέσω ΕΣΠΑ ενώ παράλληλα υπάρχει κινητικότητα για αλεξίσφαιρα γιλέκα και έγχρωμα αυτοκίνητα από το Υπουργείο μας και το αρχηγείο.
Αναμένουμε να έρθουν μέσα στον Ιούνιο τέσσερα περιπολικά μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά έχουμε ανάγκες πολλές όπως σε αλεξίσφαιρα που λήγουν στο τέλος του έτους, την ενίσχυση των διμοιριών με μάσκες και κράνη, τα οποία τα έχουμε από το 2000. Δηλαδή τα προβλήματα είναι πολλά.
Μέσα στην κρίση ο εξοπλισμός της ΕΛΑΣ δεν ανανεώθηκε σχεδόν καθόλου και τώρα αρχίζει να γίνεται κάτι, άλλα βήμα- βήμα.
Είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πληθυσμιακές ομάδες που απασχολούν μονίμως την Υπηρεσία για παραβατική συμπεριφορά; Αν ναι ποιες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν;
Έχουμε προτείνει ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων στις τοπικές κοινωνίες να σπάσει το απόστημα που υπάρχει με τους συνοικισμούς των ΡΟΜΑ που υπάρχουν στο Ποντισμένο, την Ηράκλεια και τις Σέρρες.
Οι λύσεις είναι δύο:
Αν κάποιος είναι παραβατικός να του κόβει η πολιτεία τα επιδόματα σίτισης, στέγασης και παιδιών που λαμβάνει. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει οι ομάδες αυτές να σπάσουν.
Να φύγουν δηλαδή από τα μέρη που διαμένουν και να διασκορπιστούν σε χωριά. Δηλαδή να μην έχουν επαφή, μεταξύ τους. Η παραβατική συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων βασίζεται στον μιμητισμό. Βλέπει ο ένας τον άλλον που κλέβει και πάει και κλέβει και ο άλλος. Αυτή την συμπεριφορά μαθαίνουν και στα παιδιά τους.
Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μένουν μαζί ως γκέτο, αυτή είναι η λύση.
Πρέπει να είναι διασκορπισμένοι και να έχουν μία δουλειά. Το πρόβλημα οξύνεται με αυτούς τους ανθρώπους. Γεννούν πολλά παιδιά. Βλέπουν τα παιδιά την παραβατική συμπεριφορά και αυτό κάνουν και τα ίδια. Το πρόβλημα δεν είναι αστυνομικό αλλά κοινωνικό.
Πρέπει η πολιτεία να σταθεί σε αυτό το πρόβλημα. Εμείς τους συλλαμβάνουμε για τη παραβατική συμπεριφορά, «μπαίνουν» φυλακή και όταν βγαίνουν κάνουν τα ίδια. Για να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα η πρόταση μας είναι να σκορπιστούν οι άνθρωποι αυτοί σε όλο το Νομό Σερρών. Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Το Α.Τ. Ηράκλειας έχει ενισχυθεί κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής; Την περίοδο της υγειονομικής κρίσης η πληθυσμιακή ομάδα των ΡΟΜΑ ήταν υπο έλεγχο, πειθάρχησε στον εγκλεισμό;
Το Α.Τ. Ηράκλειας δυστυχώς ενώ το έχουμε επισημάνει στις μεταθέσεις του καλοκαιριού του 2019 δεν ενισχύθηκε όπως έπρεπε. Ενισχύθηκε μόνο με δυο αστυνομικούς. Λόγω της ισχύος του νόμου που επιτρέπει αστυνομικούς που είναι αιρετοί στην αυτοδιοίκηση να παίρνουν αποσπάσεις στους δήμους που εκλέγονται αυτή την στιγμή το Α.Τ. Ηράκλειας έχει ενισχυθεί με επιπλέον επτά αστυνομικούς. Είναι σε ένα καλό σημείο σήμερα η δύναμη του Α.Τ. Ηράκλειας αλλά χρειάζεται και άλλη ενίσχυση γιατί έχει πολύ δύσκολη αποστολή ως περιφερειακό τμήμα.
Έχει τρείς καταυλισμούς ΡΟΜΑ στην Ηράκλεια και το Ποντισμένο υπο τον έλεγχο του.
Το διάστημα αυτό λόγω της ανάκλησης των αδειών , υπήρχε αυξημένος έλεγχος, υπήρχαν δηλαδή αυξημένες περιπολίες και έλεγχος στους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ. Πειθάρχησε δηλαδή η πληθυσμιακή ομάδα αυτή στον εγκλεισμό, δεν υπήρξαν άσκοπες μετακινήσεις.
Σε μέρος της κοινωνίας υπάρχει η αίσθηση ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες διολίσθησαν να απασχολούνται σε σημαντικό βαθμό με εργασίες γραφείου ή φύλαξη αμφιλεγόμενων προσώπων, παραμελώντας την ουσιαστική αστυνόμευση;
Υπάρχει βάση για μία τέτοια κριτική, υπήρξε μια τέτοια διολίσθηση;
Σε αντίκρουσή της, εξ άλλου αναγγέλεται, κατά καιρούς έξοδος των αστυνομικών στο δρόμο, για δημιουργία αισθήματος ασφάλειας των πολιτών
Τι ισχύει;
Δυστυχώς αυτά που λέτε ισχύουν. Ο υπουργός κ. Χρυσοχοιδης έκανε ένα βήμα μπροστά, παρόλα αυτά υπάρχουν αγκυλώσεις στη δομή της ιεραρχίας της αστυνομίας που δεν αφήνουν να γίνουν βήματα. Είμαστε μια γραφειοκρατική υπηρεσία. Η υπηρεσία μας απασχολείται με την έκδοση διαβατηρίων, την έκδοση αδειών οδήγησης με τον έλεγχο οικοδομικών αδειών με την έκδοση αδειών σεκιούριτι με τις επιδόσεις δικογράφων. Μόνο στις Σέρρες ασχολούνται πέντε αστυνομικοί για να επιδίδουν δικόγραφα, κλήσεις των δικαστηρίων του εισαγγελέα, του Πρωτοδίκη σε όλο το Νομό. Πρέπει αυτή τη δουλειά να την κάνει ακόμη η αστυνομία; Έχουμε εισέρθει στην εποχή της τεχνολογίας, υπάρχουν τα mail, ας βρεθεί ένας τρόπος να τα στέλνουν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή οι δικαστικοί επιμελητές. Απασχολούνται οι αστυνομικοί στα Γήπεδα. Για ποιο λόγο; Οι ΠΑΕ είναι επιχειρήσεις. Αν είναι να φυλάνε όλες τις επιχειρήσεις.
Ο κόσμος έχει δίκαιο όταν λέει αυτά που αναφέρατε στην ερώτηση σας. Πρώην υπουργοί απασχολούν αστυνομικούς ενώ είναι εκτός πολιτικής και δεν έχουν εκλεγεί. Αυτό συμβαίνει και στις Σέρρες αλλά και αλλού. Αν αποτελεί στόχο ένας πρώην υπουργός υπάρχουν οι εταιρείες φύλαξης. Χάνονται θέσεις αστυνομικών σε πολλά αλλότρια καθήκοντα, τα οποία δεν είναι αστυνομικής φύσεως. Πρέπει να αφήσουν την αστυνομία απερίσπαστη να είναι έξω στο δρόμο. Πρέπει να υπάρχει μία σύμπνοια της Ιεραρχίας από τον Υπουργό και τον αρχηγό και τα κατώτερα στρώματα, γιατί στο ενδιάμεσο χάνεται αυτή η εντολή.
Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας στον Νομό. Υπάρχει έξαρση και οργανωμένο έγκλημα ;Μήπως οι δείκτες εγκληματικότητας έχουν εκτιναχθεί λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης;
Οι δείκτες εγκληματικότητας σε σχέση με το παρελθόν σαφώς και έχουν αυξηθεί. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στην οικονομική κρίση. Το έγκλημα που γνωρίζει την μεγαλύτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια είναι οι απάτες και όχι οι κλοπές και ως επι το πλείστον οι διαδικτυακές απάτες. Όσον αφορά τα άλλα αδικήματα της βαρύνουσας εγκληματικότητας, όπως ληστείες οι δράστες δεν είναι από το Νομό Σερρών αλλά είναι ορμώμενοι από το γειτονικό νομό της Θεσσαλονίκης και είναι κατά κύριο λόγο καταγωγής ΡΟΜΑ.