Προσπάθεια για αξιοβίωτο επίπεδο και συγκράτηση της συρρίκνωσης
- «Με την εργατικότητα τους και βαριά παρακαταθήκη του παρελθόντος οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούν για το καλύτερο» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Λ. Στοϊλας
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Μία ακμάζουσα κοινωνία, πρότυπο ανάπτυξης για αγροτική περιοχή στην Ελληνική ύπαιθρο αποτέλεσε η Σκοτούσα. Κτισμένη παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή, έζησε την μεγάλη ακμή στις δεκαετίες του 60,70, 80 με τα πέντε εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία να δίνουν ζωή, μεροκάματο στους Σκοτουσαίους οι οποίοι μπορούσαν να προγραμματίσουν με αισιοδοξία τη ζωή τους.
Εδώ και μία δεκαετία η Σκοτούσα αισθάνεται πολύ έντονα την καθοδική πορεία, την παρακμή και την πληθυσμιακή συρρίκνωση. Λίγο πάνω από 1400 κατοίκους ( 1415) αριθμεί σε ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2011.
Σήμερα εκτιμάται ότι οι κάτοικοί της είναι περίπου 1000, δηλώνει στο «Σ.Θ.» ο αντιδήμαρχος Ηράκλειας, κάτοικος του χωριού, Λευτέρης Στοϊλας.
Μέσα στη δεκαετία αυτή είχαμε 250 θανάτους και 150 κάτοικοι αναζήτησαν την τύχη τους στο Εξωτερικό και στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
Το προφίλ του χωριού με αριθμούς και δράσεις
Τα γραφεία του Συνεταιρισμού Σκοτούσας ο οποίος έχει συρρικνώσει τις δραστηριότητες του.
Παρά την πτώση δραστηριοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού η Σκουτούσα διατηρεί ένα πυρήνα ζωής.
Διαθέτει Δημοτικό Σχολείο με 83 παιδιά, με την ενίσχυση μαθητικού δυναμικού από το Παλαιόκαστρο, το Μελενικίτσι και την Νέα Τυρολόη, Γυμνάσιο με 91 παιδιά στο οποίο φοιτούν μαθητές από τα ίδια χωριά την Καρπερή και τα Καλά Δένδρα. Διαθέτει επίσης παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο.
Διατηρεί επίσης Αγροτικό Συνεταιρισμό, στον οποίο απασχολούνται πέντε άτομα με δραστηριότητες τη συλλογή Βάμβακος, παροχή υπηρεσιών (ΟΣΔΕ) και Σούπερ Μάρκετ .
Διατηρεί σφαγείο (πρώην Χατζηπανταζή) που λειτουργεί σε συνεταιριστική μορφή από το σωματείο εκδοροσφαγέων (σφάζονται 100 χιλιάδες αρνιά το χρόνο).
Η Γεωργία η μοναδική δραστηριότητα των κατοίκων
«Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται μόνο με τη γεωργία και τα τελευταία χρόνια ο κλήρος έχει περάσει στα χέρια λίγων αγροτών που έχουν οργανωθεί πολύ καλά. Δυστυχώς στο χωριό δεν ασχολείται κανείς με την κτηνοτροφία, αφού η ύπαρξη πολλών εργοστασίων στο παρελθόν, που πρόσφεραν καθημερινό μεροκάματο, δεν ώθησε κανέναν να επενδύσει και να ασχοληθεί με το αντικείμενο», θα δηλώσει στο «Σ.Θ.» ο Λευτέρης Στοϊλας.
Μας ανέφερε ότι είναι συνεχής η προσπάθεια για στήριξη όλων των δράσεων, ώστε το χωριό να είναι ελκυστικό στους ετεροδημότες και να τονώνει παράλληλα την ψυχολογία των κατοίκων και ιδιαίτερα των παλιότερων που έχουν προσλαμβάνουσες παραστάσεις και εμπειρίες από το δοξασμένο παρελθόν, με την ανθούσα βιομηχανική της περιοχή.
Παράλληλα, συμπλήρωσε, συντηρήθηκαν όλα τα δημόσια κτήρια για να παρουσιάζουν παστρική εικόνα, εικόνα συνέχισης της ζωής.
Τρείς σύλλογοι στο χωριό
Στο χωριό επίσης υπάρχουν δυο σύλλογοι, ο ποδοσφαιρικός σύλλογος «Άρης» με έτος ιδρύσεως το 1946 και ο Πολιτιστικός σύλλογος. Οι δυο σύλλογοι συνυπάρχουν και λειτουργούν αρμονικά, χωρίς αντιπαλότητες, επ’ ωφελεία των κατοίκων.
Από το 2019 συνεστήθη ο φορέας ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΑΙΩΝ από μία ομάδα Σκοτουσαίων που κατοικούσαν είτε στο ίδιο το χωριό είτε σε άλλα μέρη της ελληνικής επικράτειας. Σκοπός της δημιουργίας του φορέα είναι όχι μόνο η ανάδειξη και η προβολή της ιστορικής παράδοσης της Σκοτούσσας, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων και προοπτικών για το μέλλον.
Όλα αυτά με αφορμή ότι το 2020 συμπληρώθηκαν 700 χρόνια από την πρώτη, ιστορικά καταγεγραμμένη, αναφορά στο χωριό Σκοτούσσα.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020, μετά από πολλά χρόνια, δεν πραγματοποιήθηκε η φημισμένη εμποροπανήγυρη- λόγω της πανδημίας- η οποία πραγματοποιείται στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.