Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Π. Κοτρώνης διατυπώνει τις ενστάσεις του
«Θα έπρεπε να απαγορεύεται σε οποιονδήποτε υποψήφιο δημοτικό, περιφερειακό ή βουλευτή να θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» αναφέρει σε παρέμβαση του ο Παναγιώτης Κοτρώνης με αφορμή την πρόσφατη εκλογή του Β. Χατζημιχαηλίδη στη θέση αυτή στο Δήμο Σερρών.
Διευκρινίζει ότι δεν έχει πρόβλημα με το πρόσωπο αλλά θεωρεί ότι θα έπρεπε να προταθεί και εκλεγεί πρόσωπο που δεν είχε εμπλοκή με την εκλογική διαδικασία.
Στη παρέμβαση του αναφέρει τα εξής:
«Πρόσφατα και μετά από ένα λάθος στη διαδικασία της εκλογής, εκλέχτηκε τελικά για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του Νόμου 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Σερρών.
Επί της ουσίας όμως το πρόσωπο που επιλέχθηκε πληροί τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος;
Και ομιλώ για το πνεύμα και όχι για το γράμμα του νόμου, γιατί τυπικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού διορθώθηκε το λάθος με τα 2/3 επί του συνόλου και όχι επί των παρόντων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το αρχικό άρθρο 77 του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» προέβλεπε ότι «ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής».
Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να απαγορεύεται σε οποιονδήποτε υποψήφιο δημοτικό, περιφερειακό ή βουλευτή να θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται η Αντικειμενικότητα του Συμπαραστάτη, την οποία θέτει ως προϋπόθεση ο νομοθέτης, τον οποίο εξισώνει με τον Συνήγορο του Πολίτη και τις άλλες ανεξάρτητες αρχές και τα υπόλοιπα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας.
Επίσης το ίδιο άρθρο, προβλέπει στην πρώτη παράγραφο «ο Συμπαραστάτης» να είναι πρόσωπο εγνωσμένου ΚΥΡΟΥΣ και εμπειρίας.
Και δεν μπορεί κατά την γνώμη να έχει ΚΥΡΟΣ (άσχετα από τις γνώσεις και την εμπειρία) ένας ή μία που στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος/α με οποιαδήποτε παράταξη.
Τονίζω, ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με το πρόσωπο που επιλέχθηκε και το οποίο μόνο εξ όψεως γνωρίζω.
Οι επιφυλάξεις μου έχουν να κάνουν σχετικά με το πόσο ανεξάρτητα, ανεπηρέαστα και με πολιτική ουδετερότητα θα μπορεί να επιτελέσει το έργο του κάποιος που μέχρι προχθές (ή και σήμερα ανήκει σε συγκεκριμένη Δημοτική Παράταξη.
Ενδεχομένως να προσπερνούσα αυτές τις επιφυλάξεις μου αν βρισκόμασταν σε ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ.
Σε μια χώρα όμως που τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και σε ένα δήμο που βρίσκεται πολύ κάτω από τον ΜΕΣΟ ΟΡΟ των δήμων στην Ελλάδα, θα έπρεπε τα εχέγγυα του προσώπου που επιλέχθηκε να είναι πολύ πιο ενισχυμένα, κάτι που οπωσδήποτε δεν συντρέχουν σε αποτυχόντα δημοτικό σύμβουλο.
Για τον ίδιο λόγο προβλέπεται η ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 για την εκλογή του «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ», ακριβώς για να μην μπορεί μία παράταξη να επιβάλλει την θέλησή της σε ένα πρόσωπο ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΟΣ, ΓΝΩΣΕΙΣ και ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
Εκτός αν ομολογούμε ότι ως δήμος Σερρών, ο μεγαλύτερος δήμος της Βόρειας Ελλάδας μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο που να διαθέτει αυτά τα προσόντα.
Παναγιώτης Κοτρώνης
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος