«Προτείνει να αυστηριοποιηθούν οι νόμοι» ο πρύτανης του αστυνομικού ρεπορτάζ
- «Ήθος και εργατικότητα» συστήνει στους νέους δημοσιογράφους
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Την άποψη του για τη ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στην Ελλάδα, καταθέτει στο «Σ.Θ.» ο πρύτανης του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος.
Ευγενικός , ο πολύπειρος δημοσιογράφος αποδέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεσε το «Σ.Θ.», λίγη ώρα πριν παρουσιάσει το Βιβλίο του « Εγκλήματα Γένους Θηλυκού στην Ελλάδα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» στην αίθουσα εκδηλώσεων του pubic Σερρών.
Ποια είναι η άποψη σας για τη ανεξέλεγκτη παραβατικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα; Πως μπορεί να δαμαστεί- να περιοριστεί αν είναι δυνατό, συνυπολογίζοντας ότι η τεχνολογία δουλεύει υπέρ των παραβατών
Αλήθεια είναι αυτό που λέτε. Πολλοί λένε ότι οι εγκληματίες πάνε μπροστά από την αστυνομία και ακολουθεί πίσω η αστυνομία.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αλλάξει στην Ελλάδα τα πράγματα προς το χειρότερο, το σκληρότερο, προς το αγριότερο. Όταν ανοίξαμε τα σύνορα, στις αρχές της δεκαετίας του 90 και άρχισαν να εισέρχονται Αλβανοί, Βούλγαροι, Γεωργιανοί , και παράλληλα άρχισαν να έρχονται άνθρωποι από τις αφρικανικές, ασιατικές χώρες η εγκληματικότητα αυξήθηκε. Δεν το λέω με ρατσιστικές διαθέσεις. Μακράν εμού ο ρατσισμός, αγαπάω και τον μαύρο και τον κίτρινο και όλους, αλλά λέω ποια είναι η πραγματικότητα. Κάποιοι το θεωρούν ρατσιστικό. Να το θεωρούν όπως νομίζουν. Εγώ λέω τα σύκα- σύκα και τη σκάφη- σκάφη.
Όταν ο Μπερίσα άνοιξε τις φυλακές, καμία 400 βαρυποινίτες εγκληματίες βγήκαν από τη φυλακή και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών ήλθε στη Ελλάδα. Ένα μικρό ποσοστό πήγε στην Ιταλία.
Αυτοί που ήλθαν εδώ δεν εγκαταστάθηκαν με στόχο να πιάσουν μια δουλειά, όπως πολλοί άλλοι συμπατριώτες τους που δούλεψαν και δουλεύουν ακόμη και σήμερα σκληρά , βγάζουν το ψωμί τους τίμια, τα παιδιά τους πάνε σχολείο και προοδεύουν.
Αυτοί συνεχίζουν αυτό που ήξεραν εκεί. Την εγκληματική πράξη. Μπορούν να σκοτώσουν για πέντε ευρώ. Πιάνει μια γιαγιά και την στραγγαλίζει. Δεν τα είχαμε παλιά αυτά.
Παλιότερα αν ρωτήσεις τον πατέρα σου θα σου πει ότι κοιμόμασταν με τα παράθυρα ανοικτά. Σήμερα δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.
Ο νόμος Παρασκευόπουλου επιδείνωσε τη κατάσταση. Ο νόμος ψηφίστηκε για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, αλλά το μέτρο έφερε αρνητικά αποτελέσματα.
Αυτοί που βγήκαν έξω δεν πήγαν στο κατηχητικό. Δεν επεδίωξαν να βρουν μια δουλειά- οι περισσότεροι- συνέχισαν την κακοποιό δράση με συνέπεια η εγκληματικότητα να αυξάνεται.
Νομίζω ότι τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πρέπει να αυστηριοποιήσουν λίγο περισσότερο το νόμο.
Να πάψει να είναι νόμος που να χαϊδεύει τον κακοποιό. Έκανε εγκληματική ενέργεια, να τιμωρείται παραδειγματικά. Δεν λέω εξόντωση, αλλά ούτε και χαϊδεμα. Υπάρχει μια μέση οδός. Έτσι το βλέπω.
Υπάρχει και η παραβατικότητα των τσιγγάνων, των λεγομένων ROMA .Αυτή την πληθυσμιακή ομάδα δεν την αγγίξει κανείς. Επιδόματα λαμβάνει από τη Πολιτεία και δεν εντάσσεται στην κοινωνία. Ζητιανεύει και είναι ψηλά στις καταγραφές διαρρήξεων των διωκτικών αρχών
Όντως υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Κάποτε είχα αναφερθεί στο MEGA , στην πρωινή εκπομπή των Καμπουράκη, Οικονομέα για την παραβατική συμπεριφορά των τσιγγάνων- ROMA. Είχα πει τι ακριβώς γίνεται. Έπεσαν πολλά τηλεφωνήματα και έλεγαν ότι ο Σόμπολος είναι ρατσιστής, δεν θέλει τους ROMA.
Tους απάντησα ότι και τους θέλω και τους αγαπώ. Συνάνθρωποι μας είναι. Όμως να πάνε να δουλέψουν, όπως δουλεύει ο καθένας από εμάς. Δουλεύουμε όλοι σκληρά για το μεροκάματο. Έτσι πρέπει να κάνουν και αυτοί το ίδιο, να βγάζουν τίμια το ψωμί τους και όχι να κλέβουν από εδώ και από εκεί.
Την άλλη μέρα η τηλεφωνήτρια στο MEGA μου είπε ότι έγινε χαμός από τηλεφωνήματα.
Εγώ βγήκα πάλι και είπα. Τι ρατσιστής είμαι; Αυτά που λέω είναι πραγματικότητες. Και τους είπα αν δεν πιστεύετε ρωτήστε αυτούς που έχουν την ατυχία να κατοικούν σε περιοχή που έχουν κοντά τους ROMA ή να πάτε να ζήσετε εσείς εκεί να δείτε τι θα βιώσετε.
Τι σας δίδαξε η πολύχρονη παρουσία σας στη δημοσιογραφία;
Μου δίδαξε ανθρωπιά. Τα δύσκολα θέματα που χειριζόμουν με έκαναν πιο πολύ ανθρώπινο και ευαίσθητο.
Για αυτό όταν μιλώ στους νεότερους συναδέλφους μου στη ΕΣΗΕΑ , στις άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις τους λέω το εξής: «Δυο λέξεις να θυμάστε στη ζωή σας.
Ήθος και εργατικότητα.»
Αν έχετε αυτά τα στοιχεία δεν θα πάτε χαμένοι. Θα είστε ευχαριστημένοι σε όλη σας τη ζωή. Εγώ 40 χρόνια αυτές τις αρχές πρέσβευα και εφάρμοσα και αυτές εύχομαι να εφαρμόσουν όλοι.
Βέβαια υπάρχουν δυσκολίες, αν μην κρυβόμαστε. Αλλά τίποτε δεν έρχεται ουρανοκατέβατο από πάνω.
Την αξιοσύνη και το όνομα τα αποκτάς με πολύ κόπο. Αυτή είναι η αλήθεια.
.