«Όχι έρευνα για την έρευνα, αλλά για τη δημιουργία πλούτου», επισημαίνει ως πολύπειρος άνθρωπος της παραγωγής
- «Πρέπει να ανασκουμπωθούμε για να σώσουμε την Ελλάδα μας»
- «Αν δεν δουλέψουμε ο τούρκος καραδοκεί να μας καταπιεί», δηλώνει
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Στροφή στην δενδροκομία, την ανθοκομία και τη λαχανοκομία, για να έρθει εισόδημα στον αγρότη και nα παραχθεί πλούτος, προτείνει ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Γκλαβάκης.
Τον συναντήσαμε στο πλαίσιο του AgriBusiness Forum» που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου και απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε.
Αυτά τα συνέδρια βοηθούν τον αγρότη πρακτικά;
Εάν δεν φθάσουμε όλα αυτά που λέγονται μέσα στην αίθουσα που διεξάγεται στο «AgriBusiness Forum» να γίνουν πρακτικά, τότε όλα είναι λόγια του αέρα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος όλος περνάει μία οικονομική κρίση.
Στην περίπτωση αυτή για τη χώρα όταν λέμε δάνεια, επιτόκια αν δεν τα πάρουμε θα πτωχεύσουμε. Διευκολύνουν για να περάσουμε το χρόνο μας.
Για να βγει, όμως, η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να παράξει και ο πρώτος τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί είναι η Γεωργία.
Το συνέδριο λέει ότι μπορούμε μέσα από την ψηφιακή εποχή να προετοιμαστούμε, για να έχουμε πιο σωστή ανάπτυξη στη Γεωργία.
Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, την τεράστια βιοποικιλότητα και τούτο γιατί η χώρα μας είναι η περιοχή που πριν 10 χιλιάδες χρόνια δεν πάγωσε εξ ολοκλήρου την εποχή των παγετώνων. Υπάρχουν συνεπώς στην Ελλάδα πολλά αυτοφυή και υπάρχουν επίσης πολλές γεννότητες απαραίτητες για να δημιουργηθούν σωστές και καλές παραγωγικές ποικιλίες.
Αυτό το συνέδριο αυτό προσπαθεί να ανακαλύψει, να βγάλει από κάτω.
Στη τοποθέτηση μου στο συνέδριο είπα ότι η έρευνα δεν γίνεται για την έρευνα, να λέμε για να λέμε, να χειροκροτούμε και να φεύγουμε.
Γίνεται για την πράξη. Πρέπει αυτά που μας λένε οι σοφοί του Πανεπιστημίου να έρθουν να υλοποιηθούν από το γεωργό. Πως θα μπορέσει να συνδεθεί ο ερευνητής με τον παραγωγό; Αν πετύχουμε αυτά τα δυο τότε θα βγάλουμε κέρδος.
Επειδή είμαι άνθρωπος της παραγωγής θέλω αυτές οι δράσεις να καταλήγουν σε ένα πράγμα. Να φέρουν χρήματα στην Ελλάδα. Αν αυτό το χρήμα το πάρει το Υπουργείο, το πάρει ένας ιδιώτης ή τα ινστιτούτα δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να έρθει πλούτος στη χώρα μας. Αυτή είναι η επιδίωξη μου.
Υπήρξατε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν. Σήμερα με τι ασχολείστε;
O πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Γκλαβάκης δεξιά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Νάτσιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο “Σ.Θ.”
Ναι ήμουν ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 2005 έως το 2009. Ανήκα, όμως, στην κατηγορία της μειοψηφίας των πολιτικών που είχαν δουλειά.
Είχα φυτώρια, είχα χωράφια. Όταν τελείωσε η θητεία μου επέστρεψα στα χωράφια μου. Είχα φυτώρια οπωροφόρων και καλλωπιστικών. Όταν επέστρεψα από την ευρωβουλή μπήκαν στη δουλειά οι γιοι μου Γιώργος και Βαγγέλης Γκλαβάκης. Εγώ είμαι 70 ετών και ζω στην Αριδαία. Σας καλώ να έρθετε στον τόπο μου.
Επισκεφθήκαμε το περασμένο καλοκαίρι τον τόπο σας και ειδικότερα το χωριό Όρμα. Οι κάτοικοι στην περιοχή σας φαίνονται προκομμένοι, ασχολούνται με τα δένδρα και τον τουρισμό. Δεν εγκαταλείπουν τη Γεωργία και δεν φαίνονται γεωργοί μόνο της επιδότησης. Είναι έτσι;
Έτσι είναι όπως τα είπατε αλλά, υπάρχει και ένα αλλά. Ήμουν ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ανήκω στη Νέα Δημοκρατία, αλλά θέλω να μιλήσω με ειλικρίνεια.
Πρώτα και πάνω από όλα είμαι Έλληνας. Ναι είναι προκομμένοι οι αγρότες στον τόπο μου αλλά φέτος οι αγρότες της Όρμας πούλησαν το ροδάκινο που εσείς φάγατε ένα ευρώ, 12 και 16 λεπτά. Πρέπει να εξυγιανθεί το εμπόριο φρούτων και λαχανικών, ώστε ο αγρότης να ωφελείται και να κερδίζει – δεν θα γίνει πλούσιος ο αγρότης ποτέ -, αλλά και ο καταναλωτής πρέπει να τρώει φθηνότερα.
Το καλαμπόκι πουλήθηκε 14 λεπτά, το σιτάρι 13. Με αυτές τις τιμές δεν μένει τίποτε στον αγρότη. Για αυτό σας λέω ότι η πολιτεία πρέπει να προσέξει τον αγρότη γιατί η γεωργική παραγωγή είναι ο πρώτος τομέας που μπορεί να φέρει την οικονομική ανάπτυξη.
Ναι αλλά η πολιτεία δεν προετοίμασε τον αγρότη και τον άφησε να γίνει κακομαθημένος να στηρίζεται στις επιδοτήσεις. Αυτό είναι εύκολο τώρα να αντιστραφεί;
Έχετε δίκαιο, αυτό είπα στον υπουργό κ. Βορίδη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τρείς τομείς. Την δενδροκομία, την Ανθοκομία και τη Λαχανοκομία.
Όχι ότι δεν θα καλλιεργήσουμε τις άλλες καλλιέργειες που έχουν επιδοτήσεις.
Από αυτούς τους τομείς όμως μπορεί να υπάρξει εισόδημα για να μείνει στα σπίτια των γεωργών.
Ναι άλλα μπορεί ξαφνικά ο αγρότης να στραφεί στην εντατική δουλειά από την στιγμή που έγινε κατά βάση κακομαθημένος;
Εάν δεν γίνει αυτό ο Τούρκος δίπλα, που έγινε 87 εκατομμύρια η Τουρκία και οι αγρότες της δουλεύουν, περιμένει να μας καταπιεί.
Πρέπει να δουλέψει το κεντρικό κράτος πρώτα και να δώσει τις κατευθύνσεις και όλοι να ανασκουμπωθούμε για να σώσουμε την Ελλάδα μας.
Κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, σημειώνουμε πως τα όσα μας είπε ο κ. Γκλαβάκης, περί αναγκαίας στροφής στην παραγωγή φρούτων και κηπευτικών, είχαν διατυπωθεί και στην σύσκεψη της αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της SEREXPO 2019.