Kαλλιεργείται περισσότερο στην περιοχή της Βισαλτίας
- Κάποτε έδινε εισόδημα και κάλυπτε οικογενειακές ανάγκες
Έως τη δεκαετία 60-70 καλλιεργούνταν στη σερραϊκή γη το σουσάμι. Είναι παραγωγή που αντέχει στην ξηρασία. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 60, που η χώρα ήταν σε φάση οικοδόμησης, οι αγρότες που ασχολούνταν με αυτή την παραγωγή “έβγαζαν” το λάδι τους και οι αποδόσεις ήταν πολύ ικανοποιητικές.Η παραγωγή εγκαταλείφθηκε με την πάροδο του χρόνου γιατί η δουλειά της παρέμεινε χειρονακτική. Σήμερα το σουσάμι πουλιέται 6 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης καλλιεργείται κυρίως στην Ξάνθη και την Ροδόπη. Στην Π.Ε. Σερρών υπάρχει μια επανάκαμψη της καλλιέργειας, διάσπαρτα στο νομό αλλά κυρίως στην περιοχή της Βισαλτίας (Νικόκλεια, Βέργη, Λευκότοπο, Χουμνικό, κ.α.). Το 2018 καλλιεργήθηκαν 1600 περίπου στρέμματα. Το ελληνικό σουσάμι είναι ανώτερης ποιότητας και ζητείται από τις βιομηχανίες του κλάδου.
Δ.Ν.