Συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γ. Μωυσιάδη στο «Σ.Θ.»
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης παραχώρησε συνέντευξη στο «Σ.Θ.» στην οποία αναφέρεται σε μία σειρά θεμάτων της επικαιρότητας που αφορούν την βελτίωση των οδικών δικτύων αλλά και τα έργα στεναγοποίησης στο ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης. Μας αποκαλυπτεί ότι μία από τις προτάσεις που θα καταθέσει στο αναπτυξιακό συνέδριο Κ. Μακεδονίας που διοργανώνει η κυβέρνηση στο τέλος του μήνα στη θεσσαλονίκη είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου Λευκοθέας- Αλιστράτης που στόχο έχει την αύξηση της επισκεψιμότητας στο Σπηλαίο της Αλιστράτης και την ασφαλέστερη επικοινωνία του Νομού με το γειτονικό νομό της Δράμας.
Πρόσφατα εκφράσατε τον κίνδυνο υποχώρησης του αναχώματος στην λίμνη Κερκίνη. Από πού προκύπτουν οι ανησυχίες σας;
Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Από το 2012 φαινόταν ότι υπήρχαν σοβαρές διαρροές στη βάση του αναχώματος. Όταν υπάρχουν διαρροές σημαίνει ότι αδυνατίζει το σημείο εκείνο και με τον καιρό η κατάσταση χειροτερεύει Ετσι φθάνουμε σε ένα σημείο να μην υπάρχει ευστάθεια και να είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να σπάσει το ανάχωμα. Αν έσπαζε θα είχαμε μία βιβλική καταστροφή σε όλη την πεδιάδα των Σερρών. Για να το αποφύγουμε αυτό δεν ανεβάζουμε την στάθμη της λίμνης μέχρι εκεί που προέβλεπε η μελέτη όταν κατασκευάστηκε το έργο. Κρατούμε τη στάθμη 1-1,5 μέτρο χαμηλότερα ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Προχωρούμε σε εργασίες στεναγοποίησης του αναχώματος. Όταν στεγανοποιηθεί το ανάχωμα θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε την στάθμη της λίμνης μέχρι εκεί που προέβλεπε η μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε οχυρώσει την πεδιάδα από κινδύνους πλημμύρας.
Γίνονται έργα καθαρισμού στη λίμνη αυτή τη περίοδο;
Όχι γίνονται έργα στεγανοποίησης. Εργα καθαρισμού δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να κάνουμε και δεν θα είναι σοβαρό το όφελος που θα μπορέσει να προκύψει διότι ο πυθμένας της λίμνης βρίσκεται κάτω από τον πυθμένα των θυροφραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα φερτά υλικά δεν μειώνουν τον ενεργό όγκο του νερού που φεύγει από την λίμνη.
Έχετε καταθέσει προτάσεις για το αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στη θεσσαλονίκη;
Φυσικά και έχουμε καταθέσει. Αυτό έγινε στη πρόσφατη επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου που ήρθε στις Σέρρες για να πάρει τις απόψεις μας. Τους παρουσίασα αναλυτικά ότι είχα να τους πω. Πέρα τούτου όμως σε άλλες συναντήσεις που έχουν γίνει τους έχω καταθέσει τις προτάσεις μου.
Για τον δρόμο Χριστός – Κ. Αμπελα τι ενημέρωση υπάρχει;
Εδώ και ένα χρόνο υπήρχαν πολλές οχλήσεις εδώ και ένα χρόνο από την πλευρά μας στην Εγνατία Οδό. Η Εγνατία Α.Ε. επειδή χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υποδομών ζήτησε κονδύλια από το Υπουργείο Υποδομών και ήδη δημοπράτησαν το έργο. Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στο κομμάτι Ζίχνης- Σερρών έξω από τον Θολό με δημιουργία κόμβου;
Ο άξονας αυτός είναι χαρακτηρισμένος και θεσμοθετημένος ως κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού. Προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο των δρόμων ένας άξονας από τον Προμαχώνα προς την Καβάλα. Αυτός ο άξονας είναι μορφής αυτοκινητοδρόμου. Τον έχει στην ευθύνη της η Εγνατία Οδός. Από το σημείο έξω από το Εργοστάσιο «Στρυμών» μερικά χιλιόμετρα έξω από τον Προβατά θα ξεκινήσει ο άξονας 61 θα έρθει και θα κουμπώσει στην περιαστιακή οδό- όχι στο σημερινό σημείο- αλλά νότια. Θα συμπεριλάβει όλη τη περιαστική οδό- για την οποία υπάρχει μελέτη- με διατομή αυτοκινητοδρόμου και συνδέσεις με την πόλη των Σερρών με τέσσερις ανισόπεδους κόμβους. Από εκεί και πέρα από το Νοσοκομείο Σερρών θα ξεκινήσει στη χάραξη που έχουμε χωρίς αλλαγές μέχρι την Αγγίστα. Από το σημείο εκείνο εμείς διαφωνούμε με την χάραξη που έχει καθοριστεί γιατί δεν έγινε κατόπιν επιστημονικής μελέτης από μηχανικούς. Απλά είναι μία πολιτική απόφαση που είναι κυριολεκτικά απαράδεκτη. Από το σημείο εκείνο πρέπει να γίνει μία μελέτη προκαρτική για να καθοριστεί η λογική και σωστή -λογική χάραξη και να γίνει οριστική μελέτη. Το κομμάτι που αναφερθήκατε στην ερώτηση πρόκειται να γίνει αυτοκινητόδρομος και αφορά διαδικασία που πρέπει να γίνει από την Εγνατία Οδό ΑΕ
Το οδικό δίκτυο Σερρών- Νιγρίτας με νέα χάραξη την παρακάμψη των οικισμών Ανθής και Σκουτάρεως έχει εγκαταλειφθεί λόγω έλλειψης πόρων;
Οσον αφορά την Ανθή υπάρχει ήδη μελέτη και ζητάμε μάλιστα να προχωρήσει άμεσα η παράκαμψη αυτή. Οσον αφορά την παράκαμψη Σκουτάρεως είχαμε χρηματοδοτήσει μία εκπόνηση μελέτης αλλά την σταματήσαμε γιατί δεν υπήρχε άμεση προοπτική υλοποίησης. Είναι κρίμα να κάνουμε μελέτες και να μένουν στα ράφια. Πάντως είναι στους στόχους μας να προχωρήσει και σε αυτή την παράκαμψη.
Για το κομμάτι βελτίωσης του δρόμου από τη Λευκοθέα έως την Αλιστράτη ποια η πρόβλεψη σας;
Για την βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις υπάρχει φέτος πρόβλεψη να γίνουν παρεμβάσεις διορθωτικές. Πέρα από αυτό υπάρχει μελέτη την οποία θα καταθέσουμε στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Η μελέτη προβλέπει νέα χάραξη από την Λευκοθέα εως τα όρια του Νομού Δράμας.
Αποβλέπει η πρόταση να τονωθεί η επισκεψιμότητα στο Σπηλαίο Αλιστράτης;
Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα πέρα από το γεγονός ότι θα μπορέσει να έχουμε μία ταχύτερη και ασφαλέστερη οδική επικοινωνία με τη γειτονική Δράμα. Ετσι θα επιτευχθεί, εφόσον χρηματοδοτηθεί, η βελτίωση του οδικού δικτύου Σερρών- Δράμας. Θα πάψει να είναι ένας αιλουροειδές δίκτυο αλλά ένας ασφαλής και άνετος δρόμος. Βέβαια για να πούμε την αλήθεια στον κόσμο το έργο αυτό δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένο και άμεσα με δικές μας δυνάμεις. Η μορφή της χάραξης είναι τέτοια που μπορεί να γίνει τμηματικά σε τρείς – τέσσερις φάσεις ώστε να είναι πιθανό να ενταχθεί κομμάτι – κομμάτι σε πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από ευρωπαϊκούς πόρους υπάρχει η δυνατότητα να γίνει από το επόμενο πλαίσιο της περιόδου 2020-2027. Το κομμάτι Σέρρες- Λευκοθέα είναι σε μία ικανοποιητική κατάσταση αν και προβλέπεται να γίνει κάποια στιγμή αυτοκινητόδρομος-ο άξονας 61 Προμαχώνα- Καβάλας.