Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τρίτη δομή
- Ότι δημιουργείται γίνεται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε
Την οργάνωση και την λειτουργία των δομών φιλοξενίας μεταναστών στο Νομό Σερρών (Δομή Σερρών και Δομή Δήμου Σιντικής) είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδης κατά τις επισκέψεις εργασίας που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου.
Ο υπουργός αρχικά επισκέφθηκε τη Δομή Φιλοξενίας του Δήμου Σερρών όπου και ξεναγήθηκε από την Διοικήτρια Δήμητρα Παναγιωτάκη. Τον συνόδευαν οι βουλευτές του Νομού Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης η δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καμπούρης.
«Δεν είναι τίποτε ανακοινώσιμο, όχι μόνο στις Σέρρες αλλά παντού για το αν θα δημιουργηθούν επεκτάσεις στις υφιστάμενες δομές.
Ότι και αν γίνει, θα γίνει σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που όσο και αν σας φαίνεται παράξενο θέλουν επεκτάσεις των δομών, θέλουν δομές που θα εργάζονται συμπολίτες και τις θεωρούν υποβοηθητικές για τον τόπο τους, υπάρχουν και περιοχές που το κλίμα είναι λιγότερο ευπρόσδεκτο. Οι Σέρρες έχει αποδείξει ότι είναι μία ανοικτή κοινωνία που δεν έχει δημιουργήσει από ότι βλέπω και μου λένε προβλήματα για μία δομή που υπήρξε μεγάλη για την ενδοχώρα, είχε φθάσει να φιλοξενεί 1700 άτομα», δήλωσε Υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει προοπτική δημιουργίας νέας δομής ή επέκτασης των υφιστάμενων.
Υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι διαμένοντες πρόσφυγες στις δομές να εργάζονται καθόλα νόμιμα, προσφέροντας στην εθνική οικονομία και προσπάθεια.
Εξήρε την δομή της φιλοξενίας των Σερρών λέγοντας ότι «είναι μία δομή που λειτουργεί εξαιρετικά σε όλα τα επίπεδα, και στη γρήγορη, ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και στην προμήθεια των δικαιολογητικών, διαβατηρίων και όλα αυτά που χρειάζονται. Είναι μία δομή κοντά σε αστικό κέντρο ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση που μας ενδιαφέρει, αλλά είναι και μία δομή που δίνει πολλούς εργαζόμενους».
«Εμείς δεν θέλουμε επιδοματική πολιτική, δεν θέλουμε επιδόματα, αλλά αυτοσυντήρηση», σχολίασε ο κ. Καιρίδης και συμπλήρωσε, «για το λόγο αυτό δώσαμε δικαίωμα εργασίας από τον δεύτερο κιόλας μήνα στους αιτούντες άσυλο, να δουλεύουν, να προσφέρουν και να ανταποδίδουν τη φιλοξενία που τους παρέχει η χώρα μας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες, τον διεθνή νόμο άλλα και τον ανθρωπισμό των Ελλήνων».
Περιορίστηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές
Ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι «μέχρι το 2020 η χώρα είχε 150 δομές, σήμερα έχουμε περιοριστεί σε 33 δομές. Είμαστε περήφανοι για το εθνικό σύστημα καταγραφής, ταυτοποίησης και υποδοχής το οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα των παρανόμων αφίξεων με ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί αλλού. Θυμηθείτε τι έγινε στην Ιταλία το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο με την μεγάλη διάχυση σε δημόσιους χώρους, σε πεζοδρόμια, στρατόπεδα, με καταλήψεις. Τέτοια φαινόμενα δεν υπήρξαν στην Ελλάδα και η ευθύνη του υπουργείου είναι να μην ζήσουμε τέτοια φαινόμενα και όλα τα γίνονται με ευρωπαϊκό τρόπο, με ευταξία, με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και σιγουριά».
Ο Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε ότι εξασφαλίζονται ευρωπαϊκοί πόροι για την αναβάθμιση των δομών, τόσο στις Σέρρες όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το νέο μέτωπο που όπως είπε μπορεί να ανοίξει στα νότια, λόγω της κατάστασης στην Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο. «Εδώ είμαστε όμως για να το αντιμετωπίσουμε, όπως το κάναμε με το ανατολικό μέτωπο. Θυμάστε το καλοκαίρι την ροή που είχαμε από τον Έβρο και τα προβλήματα που είχαμε στην Εγνατία οδό και τους διακινητές, αυτά έχουν τελειώσει», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο η μείωση των προσφυγικών ροών στο χερσαίο μέτωπο είναι πλέον πάνω από το 90%, ενώ στο θαλάσσιο το ποσοστό είναι πάνω από 70%. «Έχουμε μία μεγάλη αποσυμφόρηση των δομών συνολικά και ιδίως στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός, «στη Λέσβο είχαμε φθάσει τους 6.000 διαμένοντες τον Γενάρη, τώρα είμαστε στις 3.500 και θα πέσουμε κάτω από τρείς χιλιάδες. Σας αναφέρω την Λέσβο που είναι το μεγαλύτερο, το εμβληματικότερο και παραδοσιακά βρίσκεται στην προμετωπίδα της μεταναστευτικής πίεσης».
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι χώρος ασύλου»
Σε συνέχεια της τοποθέτησης του και απαντώντας και σε άλλα ερωτήματα που του τέθηκαν ανέφερε:
«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει χώρος ασύλου για τους κατατρεγμένους της γης, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται η σωστή πολιτική που σημαίνει αυστηρή προστασία των συνόρων, επιστροφή στις χώρες προέλευσης και νόμιμες εναλλακτικές στη μετανάστευση. Είναι ένα συνολικό πακέτο όπου προφανώς οι λαϊκιστές δεν θέλουν να συζητούν γιατί αρέσκονται στα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα και τους αφορισμούς. Αυτή η στρατηγική, όχι στο παράνομο ναι στο νόμιμο και τον διαχωρισμό των μεν και των δε, είναι μία δύσκολη άσκηση γιατί η αριστερά δεν ήθελε να μιλήσει για επιστροφές και η άκρα δεξιά δεν ήθελε να μιλήσει για το άσυλο.
Η Νέα Δημοκρατία και η πρόταση της η κυβερνητική, γύρω από την οποία στοιχίζεται όλη η ορθολογική Ευρώπη, όλη η φωνή της λογικής και της κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς και αυτό συμβολίζει και το σύμφωνο, προτείνει μία πολιτική αποτελέσματος, λύσεων, λογικής που δεν προδίδει τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά αντίθετα τις θεμελιώνει, τις ενισχύει αλλά και απαντά στις δικαιολογημένες φοβίες των Ευρωπαίων ψηφοφόρων και του Ελληνικού λαού».