«Η Σκοτούσσα της οδομαντικής και η Σκοτούσσα των Σερρών. Ιστορία δύο πόλεων»
- Βιβλίο θησαυρός από τον Σκοτουσσαίο Νικόλαο Γ. Σύκα
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Το Βιβλίο του εκ Σκοτούσσης Νικόλαου Γ. Σύκα, ιατρού, «Η Σκοτούσσα της Οδομαντικής και η Σκοτούσσα των Σερρών- Ιστορία δυο πόλεων» παρουσιάστηκε το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 7μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκοτούσσας (δίπλα στο δημαρχιακό μέγαρο).
Την εκδήλωση συντόνισε ο εκπαιδευτικός Θωμάς Προδρόμου ο οποίος ανέφερε μεταξύ των άλλων:
«Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η Σκοτούσσα ζεί ιστορικές στιγμές. Πριν λίγο εγκαινιάσαμε το Λαογραφικό Μουσείο Σκοτούσσας, έργο ζωής του Βασίλη Νικολάου ενώ τώρα θα παρουσιάσουμε το βιβλίο του επίσης συγχωριανού μας, Νίκου Σύκα « Η Σκοτούσσα της Οδομαντικής και η Σκοτούσσα των Σερρών. Ιστορία δύο πόλεων». Δύο εκπληκτικά γεγονότα την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο. Η πολιτιστική παράδοση, που προβάλει μέσα από τα εκθέματα του μουσείου, συναντά την ιστορία, που αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου».
Ακολούθως χαιρέτισαν τη εκδήλωση ο δήμαρχος Ηράκλειας, κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης και ο πρόεδρος του Τ.Σ., κ. Βασίλης Καμήλαλης
«Η ιστορία της Σκοτούσσας κτήμα εσαεί»
O δήμαρχος Ηράκλειας Κ. Κοτσακιαχίδης χαιρέτισε την εκδήλωση
Ο δήμαρχος Ηράκλειας ανέφερε ότι το βιβλίο είναι βάλσαμο αφού προσφέρει στις αιμορραγούσες μνήμες και υπόσχεται ότι η ιστορία της Σκοτούσσας θα παραμείνει κτήμα εσαεί κ. Σύκας με τη μακρόχρονη και επίμονη προσπάθεια του κρατά ζωντανό και ενδιαφέρον το ταξίδι της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και για αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια. Τέτοιες προσπάθειες μας βοηθούν από τη μία να μη διαγράψουμε το παρελθόν μας και από την άλλη αποτελούν σταθερή πυξίδα για να πορευτούμε ασφαλείς και δημιουργικοί στο μέλλον»
«Φάρο για τις επόμενες γενιές το Βιβλίο»
700 χρόνια συμπληρώνει το 2020 ο οικισμός της Σκοτούσσας
Ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Σκοτούσσας Βασίλης Καμήλαλης ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την σημαντικότατη προσπάθεια του και ευχήθηκε το βιβλίο να βρεθεί στη Βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού και να αποτελεί φάρο για τις επόμενες γενιές. «Ο συγγραφέας κατάφερε να αποδώσει την ιστορία του τόπου καταγωγής του μέσα από την καταγραφή μαρτυριών και φωτογραφιών ζωντανεύοντας με αυτό τον τρόπο τις μνήμες της τωρινής γενιάς», ανέφερε.
Η κομβική θέση της Σκοτούσσας και οι δημιουργικοί της άνθρωποι
Ο συγγραφέας Νικόλαος Σύκας στο βήμα της εκδήλωσης
Ακολούθως το λόγο πήρε ο συγγραφέας ο οποίος ανέλυσε τους λόγους που τον ώθησαν να γράψει το βιβλίο.
Αναφέρθηκε περιεκτικά στο περιεχόμενο του βιβλίου, την ιστορική διαδρομή της Σκοτούσσας από τη εποχή της Αρχαίας Σκοτούσσας, που ήταν κτισμένη στα ορεινά, μεταξύ των σημερινών οικισμών Μελενικιτσίου και Παλαιοκάστρου ως την σημερινή της θέση στην καρδιά του κάμπου των Σερρών, στη θέση του οικισμού Προσάνικο, της βυζαντινής περιόδου.
Στις σελίδες του Βιβλίου αναλύεται το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε για την εξέλιξη του χωριού η ύπαρξη του Σιδηροδρομικού σταθμού, η κοπιώδης προσπάθεια των κατοίκων της για πρόοδο και δημιουργία , αλλά και η συμβολή φωτισμένων ανθρώπων, που άνοιξαν δρόμους με τη δράση τους και τις αποφάσεις τους.
«Το χωριό μας του χρόνου συμπληρώνει 700 χρόνια καταγεγραμμένης ζωής και το βιβλίο αυτό εκτιμώ ότι προσφέρει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης» τόνισε ο συγγραφέας.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε η συνταξιούχος νηπιαγωγός Δήμητρα Τερζή. Αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη της εκπαίδευσης στη Σκοτούσσα στα έργα – σταθμούς για την εκπαίδευση του χωριού, όπως η ανέγερση και λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου το 1930, η ίδρυση του ιδιωτικού Γυμνασίου το 1960, η μετατροπή του σε Δημόσιο το 1965, η ίδρυση του Παιδικού Σταθμού το 1970, τα νέα κτίρια του νηπιαγωγείου το 1970, του Γυμνασίου το 1980.
Ο Νικόλαος Ρούμτσιος, κάτοικος Μελενικιτσίου, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της περιοχής, στα πολυάριθμα επιφανειακά αρχαιολογικά ευρήματα, που μαρτυρούν τη θέση της αρχαίας Σκοτούσσας και την ιστορική σχέση μεταξύ των σύγχρονων οικισμών Μελενικιτσίου, Σκοτούσσης και Καλών Δένδρων.
Καίρια η συμβολή του εκπαιδευτικού Χρ. Δαρδαμή
Ο συγγραφέας Νικόλαος Σύκας υπογράφει βιβλία μετά το πέρας της εκδήλωσης
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση απο τη αρχή μέχρι το τέλος
Τέλος ο συνταξιούχος κτηνίατρος, κ. Γιώργος Ιακωβίδης, περιέγραψε τη ζωή των Σκοτουσσαίων μαθητών και μετέπειτα φοιτητών στις δεκαετίες του 50 και του 60. Αναφέρθηκε την καθοριστική συμβολή του εκ Σκοτούσσης εκπαιδευτικού την εποχή εκείνη, Χρήστου Δαρδαμή, ώστε οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για το πώς «πίεζε» και παρακινούσε τους γονείς «των καλών μαθητών» να εγγραφούν στο Γυμνάσιο και αργότερα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο. Και τέλος για την επιτυχή προσπάθεια τού Χρήστου Δαρδαμή να εξαλειφτούν οι προστριβές μεταξύ των γηγενών και των προσφύγων ποντίων, που εγκαταστάθηκαν στο χωριό μετά την Μικρασιατική καταστροφή σε τρία κύματα( 1924, 1925, 1928).
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης Σκοτουσσαίοι τής διασποράς, από Θεσσαλονίκη, αλλά και από ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Αυστραλία, Αγγλία, Ολλανδία, απηύθυναν χαιρετισμό μέσω VIDEO και διαδικτυακής επικοινωνίας, την οποία επιμελήθηκε ο εκ Σκοτούσσης δάσκαλος, Θωμάς Ζορμπάς. Εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη έκδοση του Βιβλίου, χαιρέτησαν τους συγχωριανούς τους και τους ευχήθηκαν να συνεχίσουν να είναι δημιουργικοί.