Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Φως σε όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Σερραίου πρωτοπόρου επιχειρηματία και ευπατρίδη Δημητρίου Αναστασιάδη (1940-2019) χάρισε η τιμητική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, που διοργανώθηκε από το σωματείο «Σερραίων Πολιτεία» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και το Επιμελητήριο Σερρών.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο καθηγητής Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του ιδίου, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του αντιπροέδρου του ΕΒΕΣ Θωμά Τενεκετζή και ακολούθησε η προβολή βίντεο για την πορεία της εταιρείας Fibran και το έργο του αείμνηστου Δημητρίου Αναστασιάδη.
Ακολούθως ο Δημήτρης Βλάχος, καθηγητής Βιομηχανικής Διοίκησης στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ., ανέπτυξε το θέμα της χωροθέτησης της Βιομηχανίας, τους συντελεστές κόστους, τη διαρκή μετανάστευση των επιχειρήσεων και την υπέρβαση του Δημήτρη Αναστασιάδη, αναδεικνύοντας το μεγάλο ρίσκο που ανέλαβε για να δημιουργήσει την πρότυπη επιχείρηση στο χωριό του, την Τερπνή, αγνοώντας τις εισηγήσεις ειδικών που του πρότειναν τη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
Η Αργυρώ Δημούδη, καθηγήτρια Βιοκλιματικού Σχεδιασμού στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ. ανέπτυξε το θέμα «νεωτερισμοί και καινοτομίες του Δημήτρη Αναστασιάδη στον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό και στα υλικά των κτιρίων». Ανέδειξε με την τεχνικής φύσεως εισήγησή της το πόσο μακριά έβλεπε ο Δημήτριος Αναστασιάδης.
Μέσα από τα μάτια των συνεργατών του
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη στρογγυλή τράπεζα που έλαβε χώρα με θέμα «Ο Δημήτρης Αναστασιάδης μέσα από τα μάτια των συνεργατών του».
Σε αυτήν συμμετείχαν οι: Λευτέρης Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας βιβλίων για την καινοτομία και τις Startups, Γεώργιος Γιαρισκάνης, αγιογράφος και ο τέως Δήμαρχος Νιγρίτας Δημήτρης Δάπης.
Ο πρώτος αναφέρθηκε στα διδάγματα και την πείρα που απέκτησε δουλεύοντας στην επιχείρηση Fibran, που του έδωσαν πολύτιμα και επαρκή εφόδια να σταδιοδρομήσει αργότερα κάνοντας τη δική του επιχείρηση. Ήταν ο μόνος που κατάφερε και δέχτηκε να παραχωρήσει στον ίδιο συνέντευξη, να του μιλήσει για το όραμά του, πώς έφθασε η Fibran να γίνει από μία μικρή τοπική επιχείρηση σε μία πολυεθνική εταιρεία με 10 εργοστάσια σε επτά χώρες της Ευρώπης.
Ο δεύτερος προσέγγισε την προσωπικότητα του ιδρυτή της Fibran από θεολογικής πλευράς, ενώ ο τρίτος αναφέρθηκε στην ανθρωπιά και την αστείρευτη φλόγα που είχε να προσφέρει στον τόπο του, δίνοντας εργασία σε συντοπίτες του.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Μουσικό Σύνολο «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ», το οποίο τραγούδησε δύο Μικρασιάτικα τραγούδια και άλλα δύο της περιοχής Νιγρίτας, που αγαπούσε ο τιμώμενος.
«Ηταν οραματιστής, και δωρικός»
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Fibran Μαρία Αναστασιάδου, ικανοποιημένη για την όμορφη εκδήλωση, ανέφερε μετά το πέρας αυτής τα παρακάτω:
«Ο πατέρας μας ήταν οραματιστής, εργατικός, δωρικός στη ζωή του, ενέπνευσε την οικογένειά του, αλλά χαίρομαι που έχει παράλληλα εμπνεύσει και πολλούς ανθρώπους.
Συνεχίζουμε να επενδύουμε. Φέτος έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που κυρίως αναφέρεται στην περιοχή αξίας 45 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια καινούριων επενδύσεων. Συνεχίζει να επενδύει και η επόμενη γενιά στην περιοχή. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2023 και πιστεύουμε σε 2 έως 3 έτη να έχει ολοκληρωθεί κυρίως στην περιοχή μας.
Υπάρχει το πρόβλημα της εύρεσης του κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Η Ελλάδα βέβαια πλήττεται από την υπογεννητικότητα και όλες οι επιχειρήσεις υφίστανται τέτοιου είδους πρόβλημα. Εύχομαι η κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα στηρίζοντας αυτόν τον τομέα. Εμείς σαν επιχείρηση προσπαθούμε».