Επίκαιρο άρθρο της «¨Κ» το μακρινό 1990
Γράψαμε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ένα ντελίριο παροχολογίας θυμήθηκε και την αλήστου μνήμης Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) των πρώτων χρονών του ΠΑΣΟΚ.
Από το αρχείο μας αλιεύσαμε και αναδημοσιεύουμε το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Κ» (φύλλο Κυριακής 22 Απριλίου 1990) λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας .
Με τον τίτλο «Η ΑΤΑ των εθνικών Ψευδαισθήσεων», είχε γράψει η «Καθημερινή».
Η ΑΤΑ, κατόπιν συμφωνίας των τριών κομμάτων επί κυβερνήσεων Ζολώτα κατοχυρώθηκε δια νόμου για ολόκληρο το 1990. Για τη σημερινή κυβέρνηση είναι ζήτημα αξιοπιστίας ο σεβασμός της συμφωνίας και η εφαρμογή του νόμου.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εδήλωσε πρόσφατα ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία και θα εφαρμόσει το νόμο περί ΑΤΑ, παρ’ όλο ότι διαφωνεί μ΄ αυτήν.
Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και είναι καθαρή και σαφής.
Από την άλλη όμως πλευρά, όταν οι ειδικές υπηρεσίες, στα αρμόδια όργανα άρχισαν να μελετούν με τους ψυχρούς υπολογισμούς και άκαμπτους αριθμούς διαπίστωσαν ότι η κατά νόμο εφαρμογή της ΑΤΑ, τα δυο επόμενα τετράμηνα θα έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα.
Θα αυξήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, θα καταστήσει άμεσα αναγκαία την επιβολή νέων φόρων και την προσφυγή στο δανεισμό.
Θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Υποτίθεται ότι η ΑΤΑ εφευρέθηκε για να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αποσπά την εργασία από την ελεύθερη αγορά και δημιουργεί μία ιδιαίτερη, απομονωμένη, νωχελική και συντεχνιακή αγορά εργασίας όπου η «τιμή- αμοιβή» καθορίζεται αυθαίρετα και ανεξάρτητα από την ποιότητα και αποδοτικότητα της εργασίας.
Αυτή η ιδιαίτερη «αγορά εργασίας» είναι ξένο σώμα στην οικονομία μας και αποβαίνει εις βάρος των εργαζομένων, εκείνων που βρίσκονται έξω από αυτήν.
Η ΑΤΑ είναι στην ουσία της μία ψεύτικη αγοραστική δύναμη, ψευδής γιατί χορηγείται καθ΄ υπέρβαση των δυνατοτήτων μίας οικονομίας με μηδενική σχεδόν ανάπτυξη και συνεχώς μειούμενη ανταγωνιστικότητα. Αυτή, όμως, η ψευδής αγοραστική δύναμη μεταβάλλεται σε πραγματική ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, μεγάλο μέρος των οποίων εισάγεται από το εξωτερικό.
Έτσι δημιουργούνται ελλείμματα παντού, στο Δημόσιο τομέα και τις εξωτερικές συναλλαγές και εδραιώνεται η «εθνική ψευδαίσθηση» ενός κεκτημένου με δανεικά χρήματα βιοτικού επιπέδου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν την βλέπει, ή εθελοτυφλεί ή καπηλεύεται ανάγκες , όνειρα και ψευδαισθήσεις.
Οι συμφωνίες και οι νόμοι αντλούν την πραγματική τους ισχύ όταν εναρμονίζονται με την πραγματικότητα. Αν αυτό δεν συμβαίνει η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η κυβέρνηση όρισε υπεύθυνα την στάση της. Απομένει στην αντιπολίτευση και στις κοινωνικές οργανώσεις να πράξουν το ίδιο. Να μας πουν με ποιο εφικτό τρόπο θα καλυφθούν τα ελλείμματα, που θα προκαλέσει η κατά νόμο εφαρμογή της ΑΤΑ τα δυο επόμενα τετράμηνα.
Αυτά έγραφε η «Κ» στις 22 Απριλίου 1990, λίγες μέρες μετά την εκλογή του αείμνηστου Κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας.
Τα γράφουμε, τα αναδημοσιεύουμε καλύτερα, φρεσκάροντας τη μνήμη των πολιτών για το τι σημαίνει ΑΤΑ, την οποία υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Και ίσως αναλογιστούν πόσο παλιοί είναι κάποιοι πολιτικοί που εμφανίζονται να ευαγγελίζονται το νέο.
Δ.Ν.