Ας προετοιμαστούμε από τώρα για το πρόβλημα που έρχεται
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Το θέμα της ερημοποίησης των ακριτικών χωριών του Νομού μας, αλλά και χωριών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη των Σερρών και των κωμοπόλεων, είναι τεράστιο. Το αντιλαμβάνεται ο καθένας που θα θελήσει να κάνει μια εξόρμηση εκτός της πόλης των Σερρών και όσοι διατηρούν δεσμούς με χωριά..
Σπίτια παραδομένα στη φθορά του χρόνου, κλειστές σχολικές μονάδες που έχουν μετατραπεί σε έδρα πολιτιστικών ή άλλων συλλόγων και λίγα καφενεία με ηλικιωμένους γύρω από μία σόμπα θέρμανσης να αναπολούν τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Την εποχή που όλα ήταν διαφορετικά. Οι οικογένειες ήταν πολυμελείς και οι σχολικές αυλές ήταν γεμάτες παιδιά. Το σκηνικό μεταβλήθηκε από τότε που πέρασαν άλλα πρότυπα στη ζωή και αποθεώθηκε το μοντέλο της ζωής στην πόλη. Έτσι, σταδιακά ο πληθυσμός στην ύπαιθρο άρχισε να μειώνεται, ιδίως μετά το 1990.
Πολλά χωριά του Νομού μας, από την εποχή που υλοποιήθηκε το σχέδιο «Καποδίστριας» άρχισαν να συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο και να χάνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους. Μέσα σε μία 20ετία η κατάσταση στη σερραϊκή ύπαιθρο έχει αλλάξει δραματικά Χωριά φαίνεται να έχουν χάσει σχεδόν το μισό τους πληθυσμό, απόρροια της υπογεννητικότητας, της αστυφιλίας, της πρόσφατης φυγής στο εξωτερικό, όταν την πόρτα της πατρίδας μας κτύπησε η οικονομική κρίση.
Και ενώ υπάρχει αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα, καμία αναφορά του στο δημόσιο διάλογο. Οι λίγοι ηλικιωμένοι που ζουν στα χωριά, νομοτελειακά θα φύγουν απ΄ αυτόν τον κόσμο σε λίγα χρόνια. Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε μόνο με την πρωτεύουσα του νομού και μια δεκάδα κεφαλοχώρια σε είκοσι χρόνια; Η, δήθεν ξαφνιασμένοι, θα «ανακαλύψουμε» τότε το πρόβλημα και θα αρχίσουμε να καταστρώνουμε «πλάνα ανασυγκρότησης της υπαίθρου»;
Μπροστά σε όλα αυτά πρέπει ασφαλώς να αντιδράσουμε. Η πολιτεία δίνοντας κίνητρα για επιστροφή στην ύπαιθρο και όλοι μαζί με μία οργανωμένη εκστρατεία παρότρυνσης σε νέους ανθρώπους που κατοικούν στα χωριά μας να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένειες.
Η πρώτη και πολύ σημαντική παρότρυνση έγινε πριν λίγες ημέρες από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγο, ο οποίος κάλεσε τους νέους να δημιουργήσουν πολυμελείς οικογένειες. Στην καμπάνια αυτή, κατά την ταπεινή μας γνώμη, πρέπει να συνδράμουν όλοι οι φορείς, ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης. Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, αν όλοι προσπαθήσουμε και συναισθανθούμε το χρέος και την ευθύνη.
Και κάτι τελευταίο: ενισχύοντας τώρα τους ανθρώπους που έχουν δεσμούς με τα χωριά τους, υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να αντιστρέψουμε την κατάσταση και με μικρό κόστος . Αν φύγουν οι άνθρωποι αυτοί, τότε τα αθηναϊκά «πλάνα ανασυγκρότησης» του μέλλοντος και θα στοιχίσουν πολύ και θα αποδειχτούν ατελέσφορα. Θα είναι σαν κάποιες, κατά καιρούς, εξαγγελίες για διανομή δημόσιας γης σε νέους, που καταλήγουν σε αεριτζίδικη δράση κάποιων μεσολαβητών ή ρομαντική εμφάνιση κάποιων παιδιών που μόλις αντικρύσουν την πραγματικότητα εγκαταλείπουν την απόπειρα και εξαφανίζονται.