Σφραγίδα στην αποτύπωση του σερραϊκού Τύπου βάζει ο μάχιμος δημοσιογράφος Δημήτρης Νάτσιος στον επετειακό τόμο που κυκλοφορεί
- 100 χρόνια αγώνες για κατακτήσεις και δημοσιογραφικές επιτυχίες από την δημιουργία της ΕΣΗΕΜ-Θ
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Έντονες συγκινήσεις για το ένδοξο παρελθόν, προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Τύπου αλλά και την γενικότερη εικόνα απαξίωσης των Μέσων Ενημέρωσης ανέδειξε η επετειακή εκδήλωση της ΕΣΗΕΜ- θράκης με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών λειτουργίας και δράσης της.
Η εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικοί της χώρας θεσμικοί φορείς της θεσσαλονίκης, πρόεδροι άλλων Ενώσεων Συντακτών της χώρας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Παύλος Ζαννάς» του Κινηματογράφου «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης την οποία συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μάρνη Χατζηεμμανουήλ και Τάσος Ρέτζιος, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ αντίστοιχα έγινε η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης.
Τον συντονισμό του πονήματος είχε ο δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης και την επιμέλεια της ο δημοσιογράφος Χρήστος Μανδατζής.
Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της ΕΣΗΕΜ- Θ Νικόλαου Καρρά στην εκδήλωση τοποθετήθηκε διεξοδικά ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Μανώλης Κανδυλάκης τα κείμενα του οποίου καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της έκδοσης.
Για τον επετειακό τόμο εργάστηκαν οι καθηγητές Πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΜ-Θ. Ειδικότερη εργάστηκαν οι Βλάσης Βλασίδης, Μάκης Βοϊτσίδης, Χρίστος Ζαφείρης, Γιάννης Κοτσιφός,Σπύρος Κουζινόπουλος, Ιωάννα Κωσταρέλλα, Μελαχροινή Μαρτίδου, Παναγιώτης Μιχαηλίδης, Μάκης Νασιάδης, Δημήτρης Νάτσιος, Τάσος Ρέτζιος, Νίκος Σπιτσέρης και Τραϊανός Χατζηδημητρίου.
Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θράκης Αντώνης Κούρτης με τον Σερραίο δημοσιογράφο Δημήτρη Νάτσιο μετά το πέρας της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΜ-Θ.
«Είναι ντροπή όλων η θεσσαλονίκη να μην έχει μία ημερήσια εφημερίδα»
Η πικρή επισήμανση για την κατάσταση του Τύπου στον Βορειοελλαδικό χώρο έγινε στην εκδήλωση από τα χείλη του πολύπειρου δημοσιογράφου και παλιού προέδρου της ΕΣΗΕΜ-θ Αντώνη Κούρτη.
Εκτίμησε ότι είναι ντροπή όλων- προσβολή- ότι σήμερα η θεσσαλονίκη , πόλη άνω του 1 εκατομμυρίου κατοίκων όπου στο παρελθόν κυκλοφορούσαν 4-5 ημερήσιες εφημερίδες σήμερα δεν κυκλοφορεί ούτε μία, παρά μόνο μία και αυτή είναι κυριακάτικη έκδοση.
«Πρέπει όλοι να κινηθούμε ώστε η θεσσαλονίκη να αποκτήσει μία πρωϊνή και μία απογευματινή εφημερίδα. Δεν μπορεί να διαβάζουμε τα νέα από εφημερίδες των Αθηνών» είπε στη σύντομη τοποθέτηση του.
Ένα ταξίδι στο χρόνο για την ιστορία του Τύπου
Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φαμέλλος, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στην πρώτη σειρά των επισήμων της εκδήλωση της ΕΣΗΕΜ-θ . Στην πίσω σειρά διακρίνεται η Σερραία δημοσιογράφος Αριάδνη Παπαφωτίου.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη που περιλάμβανε οπτικοποιημένες συνεντεύξεις δημοσιογράφων που έζησαν και κάλυψαν μεγάλα γεγονότα της χώρας, εξωστρεφείς δράσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ, την δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που ξεκίνησε από την θεσσαλονίκη με την ίδρυση του Δημοτικού Ραδιοφώνου θεσσαλονίκης (FM 100), μετέπειτα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης( ΤV 100) την δημιουργία της ΕΡΤ-3 και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, διαμορφώνοντας ουσιαστικά το νέο τοπίο στο χώρο των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης στην χώρα μας.
Στο ίδιο ντοκιμαντέρ υπάρχουν αναφορές με συνεντεύξεις νέων δημοσιογράφων οι οποίοι εντάχθηκαν στο χώρο μετά την οικονομική κρίση και την καθιέρωση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης αλλά και την απαξίωση του χώρου.
Η αργοπορημένη σύνδεση της σερραϊκής δημοσιογραφία με την ΕΣΗΕΜ-Θ
Η αναφορά στον σερραϊκό Τύπο, την εξέλιξη του και τα προβλήματα του συνόλου των ΜΜΕ οφείλεται στην άμεση ανταπόκριση της πρότασης της ΕΣΗΕΜ-Θ στον Σερραίο δημοσιογράφο Δημήτρη Νάτσιο.
Στο κείμενο του που φιλοξενείται στις σελίδες του επετειακού τόμου ο δημοσιογράφος περιγράφει και αναλύει τους λόγους της αργοπορημένης σύνδεσης της σερραϊκής δημοσιογραφίας με το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων μέσα από την βιωματική του εμπειρία αφού διανύει την Τέταρτη δεκαετία στο χώρο αλλά και την έρευνα στην οποία προχώρησε.
Αναφέρεται στους δημοσιογράφους Βαγγέλη Τσαμπάζη, Κώστα Σκούρα που αν και εργάστηκαν σε υψηλόβαθμες θέσεις στον ημερήσιο Τύπο των Σερρών( Εφημερίδα «Η Πρόοδος) στη δεκαετία 1960-1970 δεν έγιναν μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ για λόγους που δεν μπορούν να εξακριβωθούν καθώς επίσης και τον δημοσιογράφο Στέφανο Καρύδη ο οποίος εργάστηκε στην ίδια εφημερίδα μετά το 1950, υπήρξε ανταποκριτής αρκετών εφημερίδων της Αθήνας και θεσσαλονίκης και είχε την ίδια τύχη.
Ιδιαίτερα μνεία γίνεται στον επετειακό τόμο και τη συγγραφή του κειμένου από τον Δημήτρη Νάτσιο στον δημοσιογράφο- συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη ο οποίος αναδείχθηκε σε διαχρονική αξία με τεράστια προσφορά τον τόπο μας και είναι δικαίως τιμημένος ως αντεπιστέλλον μέλος της ΕΣΗΕΜ-θ διότι ξεχώρισε για την δημοσιογραφική του πρακτική μέσα από την έκδοση του Μηνιαίου περιοδικού «ΓΙΑΤΙ» και την έκδοση τριών εβδομαδιαίων εκδόσεων στη δεκαετία του 1970.
Σελίδες του επετειακού τόμου της ΕΣΗΕΜ-Θ με αναφορά στην ιστορία του σερραϊκού Τύπου μέσα απο φωτογραφικό ιστορικό υλικό .
Ευτυχής συγκυρία η πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΜ-Θ
Υπάρχει αναφορά στα σημερινά προβλήματα στο χώρο των ΜΜΕ του Νομού που προέκυψαν από την οικονομική κρίση, διευρύνθηκαν λόγω της απουσίας κουλτούρας ανάγνωσης που προυπήρχε και την αδυναμία σύνδεσης των επιχειρήσεων με το οικονομικό- εμπορικό κομμάτι.
Επίσης υπάρχει αναφορά στα νέα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, την αδυναμία κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στο πρωτογενές υλικό αλλά και την επιζητούμενη ανεξαρτησία του Τύπου που στην ελληνική επαρχία γίνεται δυσκολότερη .
Είναι ευτυχής συγκυρία που στην πρωτοβουλία της έκδοσης του επετειακού τόμου της ΕΣΗΕΜ- Θ περιλαμβάνεται και η κοπιώδης προσπάθεια του σερραϊκού Τύπου που έχει γράψει την δική του ιστορία.